8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Kadın Mühendislerden Tavsiyeler
İstatistikler yalan söylemez – kadın mühendisler, endüstrinin hala çok kısıtlı bir bölümünü oluşturuyor. Her yıl, bir öncekinden daha fazla kadın STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında kariyer tercihi yapıyor. Buna rağmen Avrupa’da, mühendis iş gücünün yalnızca %20’si kadın.
Durumla ilgili farkındalık yaratmak için birçok kuruluşun yanında, bireysel olarak kadın mühendisler de çeşitli girişimlerde bulunuyor. Genel olarak bu faaliyetlerin odağında genç kadınları bilim, teknoloji ve mühendislik gibi alanlara yönlendirmek yatıyor.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel, dünyanın dört bir yanındaki kadın mühendislerin genç kadın ve erkeklere tavsiyelerini derledik.
Başarısız Olmaktan Korkma, Fikirlerini Açıkça Söyle
Giyilebilir teknolojiler geliştiren Anahis Kechejian, bir problemi çözmenin tek bir doğru yolu olmadığını söylüyor. Hata yapmaktan korkmak yerine, işin farklı çözümlere açık doğasına ayak uydurmak daha doğru. Bu korkunun, iş hayatınızı nasıl etkileyebileceğine başından geçen bir olayı örnek gösteriyor:
“Staj dönemimde, bir erkek stajyerle imalat için cihaz geliştiriyorduk. Ekibimizdeki tecrübeli mühendislerden biri, kurduğumuz sistemde ortaya çıkan hatayı nasıl çözeceğimizi sordu. O an aklımdan ilk geçen “Hata var, başarısız olduk!” düşüncesiydi. Arkadaşım ise fazla düşünmeden, kendinden emin bir şekilde cevap verdi. Başarısız olma korkum, beni cevap vermekten alıkoydu ve diğer mühendislerin gözünde kendimi işime yeterince vermediğim izlenimi oluştu. O zamandan beri, fikirlerimi (giderek daha da artan) özgüvenle söylemeye çalışıyorum.”
Diğerlerine Uyum Sağlayabilmek İçin Kendin Olmaktan Vazgeçme
Kadın mühendislerle ilgili yaygın mitlerden biri de başarılı olabilmeleri için “erkek gibi davranmaları” gerektiği. Siemens’in Mal Yönetimi Başkanı Victoria Sargeant’a göre bu, söz konusu bile değil. Kraliyet Donanması’nda uzun yıllar Uçak Mühendisliği yapan Victoria, erkeklerin baskın olduğu bir ortamda olduğun gibi davranabilmenin önemini vurguluyor. “Erkeklere uyum sağlamak için, onlar gibi davranmaya çalışma – kadın olmak harika bir şey. Yalnızca kendin ol ve kimliğini sahiplen, zaten hak ettiğin saygıyı göreceksin.”
Victoria, daha fazla kadının mühendislik tercih etmesi için elçilik görevi üstlenmiş. Orta düzeyden, üst düzeye kadar çoğu yöneticilik pozisyonunda kadınların yükselmesi için çalışıyor. Bununla birlikte, genç kadınlara mühendislikle ilgili akıl hocalığı yapıyor ve yol gösteriyor.
Sana Yol Gösterecek Birini Bul
Mühendislik kariyerine başladığınız zaman size yol gösterecek, daha tecrübeli insanlarla tanışmanız kaçınılmaz. Ancak, üniversite yıllarında örnek alabileceğiniz bir rol model bulmak, kariyer yolunda hedefinize daha emin adımlarla ulaşmanızı sağlayacaktır.
Şehirleri geleceğe taşımak için akıllı teknolojiler geliştiren Shivani Handa, onu yalnızca bir çalışan olarak değil, bir insan olarak gören ve değer veren patronunun kariyerinde başarılı olması için yol gösterici olduğunu söylüyor.
Aile ve Mühendisliğin Bir Arada Yürütülemeyeceği Sadece Bir Mit
Çocuk sahibi olmak, her iş dalı için zorlu bir süreç olabilir; ancak mühendisler için daha zor olacağı anlamına gelmiyor. Microsoft’un İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Peggy Johnson, yoğun iş temposuna rağmen 3 çocuğuna, 4 köpeğine ve kedisine vakit ayırabiliyor.
Hayallerinin Peşinden Koş
Mühendislikten, İşletme Müdürlüğüne terfi eden Sarah Black-Smith, yetersiz temsil edilmenin avantaja çevrilebileceğini savunuyor. Günümüzde mühendislere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuluyor; ama tercih eden fazla kadın yok. Bu nedenle, yönelmek için mükemmel bir alan. Kadın ya da erkek olmak artık fark etmiyor. Önemli olan bu yönde ilerlemekte kararlı, hayal gücü gelişmiş ve yetenekli bir mühendis olabilmek.