Ahmet Arda Ersöz: TCG Anadolu
TCG Anadolu Genel Bilgiler
TCG Anadolu LHD sınıfı bir gemidir. Bu sınıfta bulunan gemiler genel anlamda çıkartma, taşıma ve asker iletimi görevlerini üstlenirler. TCG eki Türkiye Cumhuriyet Gemisi anlamına gelir. Anadolu eki ise tahmin edilebileceği üzere Anadolu’ya bulunan bir atıftır. İnşası İstanbul’da bulunan Sedef Tersanesinde inşa edilmiştir. Şu anda Türkiye Cumhuriyet Gemilerinin Amiral Gemisi konumunda bulunmaktadır.
TCG Anadolu Yapım ve İnşa Süresi
TDK’nin 1997 de amfibi hücum gemisi isteği vardı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından projeye yönelik ilk adımlar 2000 yılında atılmaya çalışılmış ancak o zamanlar yaşanılan ekonomik kriz nedeniyle bu gemi uygulamaya koyulamamıştı [2]. 2007 yılında bilgi istek dokümanı yayımlandı ve bunun sonucunda 31 şirket ilgi gösterdi. 2010 yılında 7 Türk şirketine proje için teklif verildi 3 şirket tasarımlarını sundu. Tasarım sunan şirketler ise şunlardı: RMK Marine, Dearsan Tersanesi ve Sedef Tersanesi. Tasarımların değerlendirilmesi sonucunda 26 Aralık 2013 de “Juan Carlos I (L61)“ benzeri gemi tasarımı ile Sedef Tersanesi ve İspanyol ortakları ile bu proje kabul edildi [3].
(Juan Carlos I (L61))
Başlangıçta LPD ( Havuzlu Çıkarma Gemisi ) sınıfı yani bir amfibik gemi olarak düşünülen TCG Anadolu sonradan çok amaçlı kullanılmasının daha kârlı olmasını isteyerek LHD olarak tasarlanmıştır. 1 Haziran 2015’te siparişi verildi. Projede 131 Türk şirket yer aldı ve %70 oranında yerli üretimle inşa edildi [1].
TCG Anadolu Tasarımı
TCG Anadolu’nun uzunluğu 231 metre, genişliği 32 metre ve yüksekliği 58 metredir. Tam yük Durumunda ise 27.436 tondur. Tam yükle 20.5 azami hız sunmaktadır. Bu ortalama bir LHD gemisi hızındadır. Ekonomik olarak ise 16.5 knot hızla gidebilir bu hızla ise 9.000 km seyir edebilir [4].
Havacılıkta TCG Anadolu Önemi
TCG Anadolu’nun üstüne 6 adet iniş rampası ve 12 derecelik kalkış rampası bulunmaktadır. 10 adet helikopter 11 adet SİHA’nın inebileceği tahmin edilmektedir. Uçuş güvertesinin altına ise 19 helikopter veya 30 adet SİHA konulabilmektedir. Savaş durumunda TDK gemiyi uçak gemisi görevi ile kullanabilir tasarlanmıştır. Gemi Hangarda 25 adet, Güvrtede ise 6 şar adet F35 tipi hayalet avcı uçaklarını yerleştirebilmektedir [5] . 12 derecelik rampa sayesinde uçakların kalkışı kolaylaşmaktadır. Bu durumda şöyle bir sorun bulmaktadır. Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki S400 krizi sonucunda Türkiye ye F35 ler verilmemiş bunun sonucunda ise TCG Anadolu’ya konulacak savaş uçakları eksik kalmıştır [6]. F18 konulmak istenmemesinin sebebi ise dikey iniş ve kalkış sistemlerinin olmayışıdır. Bu durumda ise Türkiye Cumhuriyeti yeni bir plan ortaya koymuş ve Bayraktar tarafından tasarlanan
Bayraktar TB3 ve Bayraktar Kızıl Elma gibi SİHA’ları koyma planı devreye sokmuştur. Bahsettiğimiz uçaklar hakkında da temel bilgiler verelim.
Bayraktar TB3’ünden başlayalım. Bu insansız uçağımız Baykar tarafından yapılmış olup kısa mesafede iniş-kalkış özelliğine sahip bir SİHA’dır [8]. TCG Anadolu’da bulunan uçak eksikliğinden kaynaklı olarak geliştirmeye başlanmıştır.
Bayraktar Kızılelma’da Baykar tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden bir SİHA’ dır. turbofan motorlu, gizlilik ve Havadan havaya füze atabilme kabiliyetine sahip insansız savaş uçağıdır.
(Bayraktar Kızılelma)
TCG Anadolu’nun Amfibik Kapasitesi
Çok amaçlı kullanılacak Amfibi Hücum Gemisi olan TCG Anadolu 1223 kişi taşıyabilecek bir kapasiteye sahiptir. Bir amfibi taburunu iletişim, muharebe ve destek araçlarına ihtiyaç duymadan istenilen bölgeye rahat bir şekilde çıkartma yapabilecek şekilde tasarlanmıştır. 700 kişilik amfibi gücü dışında 8 adet çıkarma botu da yer alacaktır. Bununla beraber için de iki ameliyathane, diş tedavi ünitelerinin ve yoğun bakımlarında bulunduğu bir ortam bulundurmaktadır bu sayede gemi barış zamanlarında yardım veya hastane gemisi olarak kullanılabilecek konumdadır.
TCG Anadolu’nun Savunma Sistemi
TCG Anadolu’nun kendine has olan topları biri geminin pruva tarafında diğeri köprü üzerinde olmak üzere 2 adet konumda bulunan 20mm, 6 namlulu Phalanx bulunmakta. Yeri gelmişken bu toplarda değinelim bu toplar ABD yapımı CIWS (bir çeşit gemi savunma sistemi) silah General Dynamics tarafından gemi savar füzelerine karşı geliştirilmiştir.
(Phalanx CIWS)
Döner tabana monte edilmiş 20 mm'lik radar güdümlü Vulcan makineli topuna sahip olan bu silah Dünyadaki gemilerinin çoğunda kullanılmaktadır. Bunun yanında gemi üzerinde ikisi pupa (geminin kıç tarafı) ikisi ise pruva tarafının sancak ve iskelesinde, biri de geminin pruvasının altında bulunacak şekilde 25 mm olan Aselsan topları içermektedir.
(ASELSA STOP)
Bu toplar Türkiye Deniz Kuvvetleri tarafından ihtiyaç duyulduğu için yapılan 25 mm toplar bulundurmaktadır. Stabilize makinalı tüfek platformu sisteminin bir üst versiyonudur. TCG Anadolu’da da diğer LHD savaş gemileri ve uçak gemilerinde olduğu gibi hava savunma füzesi veya herhangi bir füze yer almamaktadır. Bu eksikliği kapatmak için diğer LHD savaş gemileri veya uçak gemileri gibi firkateyn veya muhripler ile gezmek zorundadır.
TCG Anadolu’ya Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Genel Bakış Açısı
Çoğu insanın TCG Anadolu’ya bakışı ihtiyacımızdan yapıldığını ve bu yapılan geminin her daim kullanılabildiğini göstermektedir. Ayrıca kullandığımız tüm SİHA’lar Türk yapımı olduğu için bunu güçlü görmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti Halkı yerli ve milli şeyler görmeye olan açlığını da bize göstermektedir. Ülkemizde savunma sanayisinin yükselmesi ise yine Türkiye Cumhuriyeti halkını çok memnun etmektedir
TCG Anadolu’ya Benim Kişisel Bakış Açım
TCG Anadolu bana göre çok işe yarayan, terör ile mücadelede asker çıkarmamızı sağlayan, Deniz savaşlarında uçaklarımızı taşıyabilecek olan bir gemidir. Bu bizim çok işimize yarayacaktır ayrıca boş zamanlarda bir hastane olarak kullanılabileceğinden çok yönlü bir gemi olacaktır [7].
Kaynakça
1. "Çok Maksatli Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu hizmete girdi". tolgaozbek.com. 10 Nisan 2023. 10 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023.
2. "LHD ANADOLU'dan Bir Adım Öncesi LPD LEVENT ve LPD'ler". mavivatan.net. 10 Aralık 2022. 25 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023.
3. Sutton, H I (13 Mayıs 2020). "Turkey's New Assault Carrier Will Transform Navy". Forbes. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020.
4. Sutton, H I (13 Mayıs 2020). "Turkey's New Assault Carrier Will Transform Navy". Forbes. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020.
5. L 61 SPS Juan Carlos I". seaforces.org. 3 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2023
6. "TCG Anadolu Gemisinin Teknik Özelliklerinin Yer Aldığı Tablo, Resim". Turkish Navy hesabında “Wordpress”. 7 Mart 2017. 5 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016.
7. Gökhan Karakaş (4 Ocak 2016). "'Donanma'nın amiral gemisi Anadolu yolda". Milliyet. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016.
8. "Bayraktar TB-3 SİHA'nın özellikleri paylaşıldı". 1 Nis 2021. 1 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.