Altay T1 Gün Yüzüne Çıktı
İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde, 30 Nisan- 3 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen IDEF’19 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, Türk savunma ve havacılık sanayii açısından pek çok ilke sahne oldu. Fuar vesilesiyle bir yandan pek çok yeni platform ve proje tanıtılırken öte yandan da çeşitli platformların en güncel konfigürasyonları sektör profesyonellerinin ilgisine sunuldu.
Mevzubahis platformlar arasında en fazla ilgi toplayanlardan bir tanesi ise Altay T1 demonstratörü oldu. Türk Silahlı Kuvvetlerinin gelecekteki ihtiyaçlarına yönelik öngörüler ile yakın geçmişte yaşanan çatışma tecrübeleri üzerine inşa edilen T1 konfigürasyonunda pasif, reaktif ve aktif koruma bileşenleri; tankın muharebe sahasında karşılaşabileceği tehditlere karşı maksimum beka kabiliyetine erişilmesi amacıyla kurgulandı.
Altay tankının nihai kabul ve kalifikasyon testlerinde kullanılan konfigürasyonu ile kıyaslandığında T1 konfigürasyonu şu farklılıklara sahip:
- Gövde yan korumalarına ilave edilen geliştirilmiş reaktif zırh paketleri,
- Koruma seviyesi arttırılmış kule üst zırhları,
- Kulenin dört köşesine eklenen aktif koruma sistemi radarları,
- Kule tavanına yerleştirilen aktif koruma sistemi lançerleri,
- Genişletilmiş kule arka bölmesi,
- Gövde ve kule geri bölgelerde anti- tank roketlerine karşı koruma sağlayan kafes zırhlar ve
- Gövde mühimmat bölmelerinde inflak geciktirici tedbirler.
Daha önce T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca kamuoyuyla, Altay’ın T1 konfigürasyonunu T2 ve T3 konfigürasyonlarının takip edeceği yönünde bilgi paylaşımında bulunulmuştu. Bu bilgilere göre Altay T2’nin öne çıkan özellikleri ise geliştirilmiş zırh sistemi, tecrit edilmiş gövde- mühimmat, lazer güdümlü tank topu atış yeteneği, mürettebat eğitim modu ve mobil gizlenme ağı- iz yönetimi olacak. Altay T3’ün ise insansız kuleye sahip olması bekleniyor.
Önemli bir detay ise Altay tankının seri üretim ihalesini almış olan özel sektör firmasının standında fuar boyunca sergilenen Altay T1 demonstatörünün, yine aynı firma tarafından tasarlanan tank taşıyıcı araç üzerinde teşhir edilmesi oldu. Firma yetkililerinin paylaştıkları bilgilere göre bu araç, Milli Savunma Bakanlığının 72 adetlik tank taşıyıcı araç projesine yönelik olarak geliştirildi. Taraflar arasında 10 Ağustos 2018’de imzalanan anlaşmaya binaen ilk aracın 2019 yılı üçüncü çeyreğinde kabul testlerine başlaması planlanıyor.
Ayrıca fuar esnasında ASELSAN A.Ş., ROKETSAN A.Ş. ve Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu gibi Altay projesinin önemli partnerlerinin katılımıyla Altay Seri Üretim Projesi Ana Alt Yükleniciler Sözleşme İmza Töreni gerçekleştirildi.