Anatolia Aero Design Ekibi ile Söyleşi

Anatolia Aero Design Ekibi ile Söyleşi

Eskişehir Teknik  Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımıyla, Prof. Dr. Hikmet Karakoç danışmanlığında faaliyet gösteren Anatolia Aero Design ekibi lideri Hüseyin Cahit KEBAPCIOĞLU, Defence Turk'ün sorularını yanıtladı. Başta Prof. Dr. Hikmet Karakoç olmak üzere Anatolia Aero Design ekibine teşekkür eder ve faaliyetlerinde başarılar dileriz.

Defence Turk: Anatolia Aero Design ekibinin kuruluş amacı nedir? Bu yola çıkmaya karar vermenizdeki ana düşünce nedir?

Anatolia Aero Design: Ekibimizin kuruluş amacı yarışmalarda yurt içinde Eskişehir Teknik Üniversitesi’ni, yurt dışında ülkemizi temsil etmek; ayrıca yürüttüğümüz proje çalışmaları ile ülkemizde insansız hava araçları ile ilgili farkındalık yaratmaktır.

Anatolia Aero Design ekibi TÜBİTAK'ın 2019 Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nda

Defence Turk: Ekip olarak vizyonunuz ve misyonunuz nedir?

Anatolia Aero Design: Vizyonumuz; Eskişehir’deki üniversite öğrencilerinden oluşan bir ekip olarak, son yıllarda küresel ilgi odağı olan İnsansız Hava Araçlarını özgün bir şekilde tasarlayıp, üreterek, yarışmalara katılmak ve ülkemiz ile üniversitemizi dünyanın birçok yerinde en iyi İHA proje ekipleri karşısında en iyi şekilde temsil etmektir.

Misyonumuz ise ülkemiz havacılığına İnsansız Hava Aracı tasarımı ve üretimi konusunda yetiştirilmiş nitelikli insan kazandırmak, ve yaptığımız projelerle ülkemizde ve dünyada havacılığın gelişmesine katlı sağlamaktır.

Defence Turk: Ekibinizin üye profili hakkında bilgi verir misiniz? Ekibinizde önceden yer alıp mezun olanlar şu an profesyonel kariyerine nerelerde devam etmekte?

Anatolia Aero Design: Ekibimizin öğrenci skalası hazırlık öğrencilerinden başlayıp doktora öğrencilerine kadar uzanmaktadır. Üyelerimiz çoğunlukla havacılık ve mühendislik bölümleri öğrencilerinden oluşmaktadır. Mezun arkadaşlarımız büyük bir çoğunlukla ülkemizde havacılık alanında önde gelen tasarım, üretim firmalarında ve uçak bakım, hava yolu şirketleri arasında gözde firmalarda çalışmaktadırlar.

Defence Turk: Bugüne kadar üzerinde çalıştığınız projelerden ve katıldığınız yarışmalardan bahseder misiniz? Yurt dışında katıldığınız yarışmalarda ülkemizi temsil ederken neler hissettiniz? Motivasyonunuz ne oldu?

Anatolia Aero Design: AAD bünyesinde olup yurt dışında bir yarışmaya gitmenin ülkemizdeki yarışmalardan farkı; hem ülkemiz adına tek takım olarak orada bulunduğumuzdan büyüklerin söylediği gibi yedi düvele karşı verilen bir savaş hissiyatı oluyor hem de yaptığımız çalışmaların sonucunda o rakiplerle eşdeğer hatta üstün sonuçlar elde ettiğimizde insana tarifi imkansız gurur duygusunu hissettiriyor.

Avrupa ve Amerika bölgesinden katılan üniversitelerin çoğu tüm yıllarını derse girmek yerine İHA projelerine adamış ekipler. Çoğu alanda hem üretim imkanları hem de ürün gamlarına erişimleri konusunda çok daha ilerideler bizden. Buna karşın bizim hem eldeki imkanlarla hem de büyük sponsorlara sahip rakiplere karşı (Boeing, Lockheed Martin gibi) ufak destekçiler ve üniversite katkılarıyla elde ettiğimiz sonuçlar karşısında insan çalışma azminin katlanarak arttığını ülkemiz ve insanımız adına büyük adımlar attığımızın resmini bize göstermiş oluyor.

Anatolia Aero Design ekibinin ABD'deki başarısına dair bir gazete kupürü

Defence Turk: Anatolia Aero Design ekibinin halihazırda gündemindeki proje ve yarışmalardan bahseder misiniz?

Anatolia Aero Design: Teknofest kapsamında düzenlenen "TÜBİTAK UAV Turkey 2020" yarışmasının sabit kanat, döner kanat kategorilerine ve Sürü İHA yarışmasına katılmayı hedefliyoruz. Hali hazırda devam eden projelerimiz arasında ise uçaklar ve yapılar üzerindeki yapısal hasarları tespit edebilen İHA projemiz DroNDI, ve hidrojen yakıt hücreli, sabit kanatlı İHA projemiz Hydra bulunmaktadır.

Defence Turk: Son olarak okurlarımızla paylaşmak istediğiniz ve bizim aracılığımız ile iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Anatolia Aero Design: Ülkemizin geç kalmadan girdiği sektörlerden birisi de İHA sektörüdür. Ülkemiz bu konuda Ar-Ge çalışmaları yürüten ve bu İHA’ları sahada aktif ve başarılı olarak kullanan nadir ülkelerdendir. Bu pozisyonu kaybetmemek, daha da ileriye taşımak adına ülkemiz gençleri hem kendileri için hem de ülkemiz için bu alanda nitelik kazanarak ve üniversite yıllarında tecrübeler edinerek iyi yerlere gelebilirler.

**Anatolia Aero Design

Ülkemiz gençleri olarak yakınmayı her zaman sevmişizdir, ancak konu İHA olduğunda yakınmayı bırakıp icraata geçerek hayallerimize erişmemiz gayet mümkündür.

Defence Turk, Türkiye'nin geleceği olan teknoloji takımları ile söyleşilerine devam edecek. Söyleşi veya bilgi talebi için bize info@defenceturk.net adresinden ulaşabilirsiniz.

Defence Turk

https://www.defenceturk.net/anatolia-aero-design-ile-soylesi

  • Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum/kuruluşlarına, araştırmacılara ve amatör takipçilere, savunma ve güvenlik alanında bilgi sağlamaya adanmış bir platformdur.