ASELSAN ve TÜBİTAK’tan Gerçek Zamanlı Milli İşletim Sistemi
Yerli savunma sanayii çalışmaları kapsamında projeler geliştiren TÜBİTAK ve ASELSAN, milli işletim sistemi yolunda geçtiğimiz yıl oldukça önemli bir işe imza attılar.
Dünyada sadece 11 örneği bulunan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS) tamamen yerli imkanlarla, TÜBİTAK ve ASELSAN tarafından üretildi. Bugüne kadar yerli üretimde insansız hava araçlarından deniz altına, hava savunma sistemlerinden karasal ateşleme platformlarına kadar pek çok alanda ortak çalışmalar yürüten ASELSAN ve TÜBİTAK, GİS sayesinde başta savunma sanayii olmak üzere pek çok kritik alanda yerli teknolojinin ve yerli yazılımın önünü açtı.
GİS, savunma sanayisinin emniyet kritik ve katı gerçek zamanlı işletim sistemi ihtiyaçlarını milli imkanlarla karşılamak üzere TÜBİTAK BİLGEM tarafından 2006'da geliştirilmeye başlandı ve 2013 başında tamamlanarak ürün haline getirildi. IDEF 2015'te ise ASELSAN ve TÜBİTAK arasında imzalanan mutabakat anlaşmasıyla çalışmalar yeni bir boyuta taşındı.
Yerli işletim sistemi ile İHA’lar, helikopterler ve uçaklar gibi savunma sektöründe kullanılan önemli teknolojilerin tamamen özgün olarak geliştirilmesi sağlanıyor. Bu teknolojilerin özgün gelişimleri milli yazılımlarla sağlandığından, sistemlere dışarıdan müdahale edilmesinin de önüne geçiliyor.
Gerçek Zamanlı İşletimi; yerli savaş uçakları, yerli İHA, Atak Helikopteri, uydu sistemleri, silah sistemleri, yerli otomobil, yerli üretim tren, milli gemi, milli denizaltı ve benzeri sistemlerde kullanılabilmektedir. Yetkililer tarafından, GİS’in ölçeklendirilebilir olma özelliği sayesinde herhangi bir projenin entegrasyonunda da rahatlıkla kullanılabileceği ifade edildi.
Milli ve yerli işletim sistemi sayesinde gizli askeri projeler de dahil olmak üzere birçok verinin korunması, verilerin işlenebilirliğinin sağlanması ve gömülü yazılımsal sistemlerde olası dış müdahalelerin önüne geçilmesi sağlanmış oldu.
Her şeyden önemlisi, ortaya çıkan bu yeni ürün, kendisinden sonra üretilecek başka yerli yazılımlar için de bir kaynak vazifesi üstlendi.