Başarılı Bir Yönetici Olmak İçin Sahip Olmanız Gereken Özellikler

Başarılı Bir Yönetici Olmak İçin Sahip Olmanız Gereken Özellikler

Yöneticilik, ustalık gerektiren bir yetenek. Liderlik ile çok sık karıştırılan bu yetenek, liderlik gibi doğuştan gelmemekte. Sonradan edinilen bilgi, tecrübe ve stratejiler ile geliştirilmesi de mümkün. Gelişiminize katkı sağlayacak bu 5 strateji sizi bir yönetici olma yolunda çok güçlü kılacak. 

1) Duygusal Zekanızı Geliştirin

Duygusal zekâ, duygusal olarak kendimizi ifade etmemize ve karşımızdaki insanları da doğru şekilde algılamamıza yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre duygusal zekası yüksek olan yönetici ve liderlerin ekip içerisinde daha başarılı olduğu ortaya konulmuştur. Bu alanda farkındalığınızı arttırmak için sık sık kendinize meydan okuyun. Sınırlarınızı genişletin. 

Empati yeteneğinden yoksun musunuz? Eksiklerinizin neler olduğunu keşfedin. Öncelik olarak iletişim konusunda yeterliliğinize bakın. Empati yoksunluğunun altında yatan en büyük neden, karşındakini tam olarak anlayamamaktır. İçsel yolculuk yaparak, sorgulamayı ve cevap bulmayı öğrenin.

2) Tonlamalarınızla Karşınızdakini İletişimde Tutun

Ses, ikili iletişide tartışmasız en etkili ve en önemli unsurdur. Diyalog sırasında doğru yer ve doğru zamanda etkili ses kullanımı, iletişimin kalitesini artırır. Anlatımlarınızı yaparken, insanların ne istediğini bilerek konuşun. Detaylara girmek, karşınızdaki insanın dikkatini azaltır. iş alanlarınıza göre ses tonlarınızı belirleyebilirsiniz. Bunu askerlerin ast üst ilişkilerine bağlı olarak birbirleri ile yaptığı konuşmalara bakarak örneklendirebiliriz.

3) Sizden Önce Stiliniz Konuşur

Kariyer hayatı, ciddiyetin ve keskin çizgilerin olduğu bir dünyadır. Giyim tarzınız ise ilk etapta sizin saygı duyulacak biri olup olmadığınıza karar verdirecek unsurdur. Giydiğiniz kıyafetler, dış dünyaya verdiğiniz bir mesajdır. Bu yüzden etkili bir yönetici konumuna gelmek istiyorsanız, stilinizi kişiliğinize göre şekillendirmeli ve buna sahip çıkmalısınız.

4) İletişime Açık Olduğunuzu Gösterin

İş alanları, günün büyük bir bölümünde vaktinizin geçtiği yerlerdir. Hiç kimse kapalı kapıların ardında neler konuşulduğuna dair gerilmek istemez. İnsanlar çalıştığı yerlerde evlerinde gibi hissetmekten, aidiyet duygusunu yaşamaktan hoşlanırlar. Bu yüzden iletişim sırasında açık ve dürüst bir diyalog her zaman için çalışanın işe katılımı anlamında teşvik edici olur. Sağlıklı bir kurum kültürü oluşturulması anlamında açık bir diyalogun, çalışanlara güç verdiği ve çalışma verimini artırdığı ise araştırmalarla ortaya konulmuştur.

5) Çalışanlarınızla Samimi İlişkiler Kurun

İster bir yönetici olun, isterseniz bir lider... Çalışanlarınızı her zaman teşvik etmelisiniz. Mükemmelliğin sertlikten yana olduğunu düşünmeyi bırakın. Belirli bir mizah anlayışınız olsun, bu size olan güveni artırırken iş yerinde sevilen bir insan olmanızı sağlar. Sizin de kusurlarınızın olduğunu göstermek, daha güven verici bir duruş sergilemenizi sağlar. Ekibinize bu yanlarınızı göstermek, sizden ilham almalarını sağlayabilir. Tüm bunlarla birlikte eleştirilerinizi yapıcı yönde şekillendirmek, çalışanlarınızın size duydukları güvenin artmasını sağlayacaktır.