Bayraktar Kızılelma’nın ilk Taksi Testi Başarıyla Gerçekleştirildi!

Bayraktar Kızılelma’nın ilk Taksi Testi Başarıyla Gerçekleştirildi!

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen ve ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olarak görev yapacak olan Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirilme sürecinde kritik bir eşik daha geçildi. KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin ilk taksi testi Çorlu Havaalanı’nda başarıyla gerçekleştirildi.

Bayraktar KIZILELMA ilk motor entegrasyon testini başarıyla tamamlamıştı

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen ve ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olarak görev yapacak olan Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirilme sürecinde kritik bir eşik daha geçilmişti. Bayraktar KIZILELMA’nın birinci prototipi ile yapılan ilk Motor Entegrasyon Testi başarıyla tamamlandı. Gelişmeyi resmi Twitter hesabı üzerinden duyuran Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, “KIZILELMA’ya doğru… Bayraktar KIZILELMA bugün ilk motor entegrasyon testini başarıyla tamamladı.” ifadelerini kullanmıştı.

Baykar’ın yaklaşık 20 yıllık derin teknoloji birikimi ve tecrübesiyle geliştirilen Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı projesinin test süreci yer testleri ile devam edecek. Bayraktar KIZILELMA’nın ilk uçuşunun 2023 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Kısa pistli gemilere iniş-kalkış kabiliyeti

Bayraktar KIZILELMA özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak. Türkiye’nin inşa ettiği ve hâlihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında da aktif rol alacak.

İnsansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, bu özelliğiyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI’dan elde edilen tecrübelerle Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından geliştirme çalışmaları devam eden insansız savaş uçağı, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak.

Ukrayna, Bayraktar KIZILELMA için motor teslimatlarına devam ediyor

TEKNOFEST 2022’de GDH Digitial’in sorularını cevaplayan Baykar Teknoloji Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Ukrayna’nın savaşa rağmen KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi için motorların teslimatlarına devam ettiği bilgisini vermişti. KIZILELMA’da Ukrayna Menşeili AI-25TLT ve AI-322F turbofan motorların kullanılması planlanıyor. Farklı gereksinimlere yönelik 1 adet AI-25TLT, AI-322F veya 2 adet AI-322F olmak üzere 3 farklı motor opsiyonu bulunacak. KIZILELMA için Motor tedarikine ilişkin geçtiğimiz dönemde Ukrayna ile sözleşme imzalanmıştı.

L-39 Albatros eğitim uçaklarında kullanılan ve yaklaşık 16.9 kN itki verebilen AI-25TL üzerinden geliştirilen art yakıcısız AI-25TLT’nin asgari olarak bu itki değerinde olacağı değerlendirilebilir. Düşük maliyeti, basitliği ve itkisi sebebiyle bir “ilk faz” motoru olarak kullanılması daha olasıdır.

İkinci motor opsiyonu olan art yakıcılı AI-322F ise KIZILELMA gibi agresif uçuş karekteristiklerine sahip bir uçak için çok daha uyumlu bir seçenek olacaktır. AI-322F; azami olarak art yakıcısız 24.5 kN, art yakıcıları ile 44.1 kN itki üretebilir ve Mach 1.6’ya kadar çalışabilmektedir. AI-322 halihazırda çift motorlu Hongdu L-15 hafif taarruz uçaklarında kullanılmaktadır.

Tek motorlu konfigürasyonların yanında KIZILELMA için 2 adet AI-322F ile donatılmış bir çift motorlu konfigürasyon da bulunacak. Çift motorlu konfigürasyonun daha yüksek itkisi itibariyle daha fazla iç silah istasyonu hacmi ve yakıt kapasitesi için daha büyük bir gövdeye sahip olması muhtemeldir. Daha yüksek hızlara ulaşabilecek ve daha geniş bir muharebe yarıçapına sahip olacak çift motorlu KIZILELMA, aynı zamanda bir motorun arızası durumunda diğer motorun çalışması halinde uçuşa devam edebilmesi itibariyle beka olarak da avantajlara sahip olacaktır.

10 Haziran 2022’de TEI tarafından duyurulan; 26.7 kN ve art yakıcıyla 44.5 kN itki verebilen TF6000, AI-322F art yakıcılı turbofan motoru ile yakın itki değerlerine sahip. Defence Turk tarafından edinilen bilgiye göre TF6000’in MİUS üzerinde kullanımı gündemde.

 

Kaynak: defenceturk.net