Berfu Berkol Balkabağı Kabuğundan İlaç Kapsül Maddesi Üretti

Berfu Berkol Balkabağı Kabuğundan İlaç Kapsül Maddesi Üretti

İstanbul Saint Joseph Lisesi öğrecisi Belfu Berkol (15), balkabağının kabuklarından ilaç kapsüllerinin hammaddesi olarak kullanılabilecek biyoplastik üretimiyle bilim dünyasına ilk adımını atmıştı. Şimdi ise Belfu'nun da için de yer aldığı İstanbul Saint Joseph Lisesi IGEM (International Genetically Engineered Machine) takımı gümüş madalya aldı ve bu sayede kadınların bilim dünyasında daha aktif çalışmasını sağlayan WISTEM’in ilk Türk üyesi oldu.

İstanbul Saint Joseph Lisesi takımının gümüş madalya aldığı IGEM'e dünyanın birçok ülke ve bölgesinden 400’den fazla takımın mücadele ediyor. Belfu, IGEM’in hayata geçirdiği WISTEM (Women in STEAM/STEAM Eğitiminde Kadınlar) platformunun en genç ve ilk Türk üyesi oldu.

ÜRETİM İÇİN 18 YAŞIMI BEKLİYORUM
Ödülün kendisini motive ettiğini söyleyen Belfu Berkol şöyle konuştu: “IGEM’in yılda bir kez düzenlediği yarışmaya okulumla birlikte katıldığım genetik üzerine yaptığımız çalışmayla madalya almaya hak kazandık. IGEM, dünyanın dört bir yanından öğrencilerin sentetik biyoloji alanında projeleriyle katıldığı bir yarışma. Geçmiş yıllarda IGEM’e katılan ve derece alan kadınların kurmuş olduğu WISTEM ise kadınların bilim ve teknoloji alanında daha aktif yer alması için gönüllü olarak çalışan, seminerler ve eğitimler düzenleyen bir platform. Madalya aldıktan sonra platformun bir üyesi olarak kadınların bilimdeki görünürlüğünü artırmak istedim ve WISTEM'e üye oldum. Şu an için WISTEM'deki en genç ve tek Türk üyeyim. Henüz 11 yaşında fikir olarak ortaya koyduğum balkabağından biyoplastik projem için ise patentimi aldım, üretime geçmek için heyecanla reşit olmayı bekliyorum.”

1 KİLO KABUKLA BAŞLADI
Bir balkabağının yüzde 10’unun kabuktan oluştuğunu ve ortalama 10 kilogram bir balkabağından en az 1 kilogram kabuk çıktığını gören Belfu, kabuğu çöpe atmak yerine nasıl değerlendirilebileceğini düşündü. Belfu, içinde yeterli miktarda lignin barındıran Balkabağı kabuğundan önce biyo-plastik hammaddesi sonra da bu hammaddeden ilaç kapsülü üretti. Balkabağı kabuğundan sağlanan hammadde ile aynı miktardaki kimyasal hammaddeden 16.5 kat daha fazla kapsül üretilebiliyor. Bu yöntemle ilaç kapsülleri yaklaşık yüzde 4.5 kat daha ucuza mal oluyor.