Bir Fikrim Var: Akıllı Su Şebekeleri
1. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Ben Berkay Doğan, Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim. Yeni şeyler öğrenmeyi seven, meraklı biriyimdir. Hayattaki en büyük hedeflerimden birisi su krizini ve hava kirliliğini çözücü uygulamalar, icatlar geliştirmektir. Kontrol sistemleri ve kontrol sistemleri uygulamalarına karşı ilgim yüksektir. Hobilerim, yeni yerler gezmek , yeni tatlar keşfetmek ve hayatıma bol bol anı bırakmak. Küçüklüğümden beri müzikle iç içe büyüdüm, 3 yıldır bas gitar çalmaktayım; aynı zamanda müzik teorisi konusunda kendimi ilerletmekteyim. Hayattaki en büyük güçlerin Bilim ve Müzik olduğuna inanıyorum bundan güç almamız gerektiğini düşünüyorum.
2. Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Bir yaz günü en yakın arkadaşım Bihter Çelik ile otururken yaz günü sürekli sıvı tüketiminden kaynaklı olarak tuvalete çıkıp ve her tuvalette sifon çekmekten dolayı şikayet eder halde kendimi buldum. Çünkü her defasında o kadar çok su kullanıldığını görüyordum ki artık rahatsız olmaya başladım. Sonra beraber oturup acaba bir günde insan kaç kere tuvalete gider ,bir sifon çektiğimizde acaba kaç litre su harcanır gibi soruları internette araştırmaya başladık .Bulduğumuz sonuçlar şok edici bir haldeydi. Sağlık koşulları stabil olan bir insan yaz günü içerisinde ortalama 7-8 kere idrara çıkarken 1-2 kere büyük tuvaletine çıkıyordu. Ki bu da ortalama 8-10 kere sifon çektiği anlamına geliyordu. Bir sifon kullanımda ise ortalama 8-10 litre arası bir su kullanımı meydana geliyordu. 1 insan yaz gününde ortalama 90 litre suyu sadece sifon çekerek kullanıyordu. Bunu bir şehir nüfusuna vurduğunuzda korkunç değerlerle karşı karşıya kalıyordunuz. Biz de bunu nasıl azaltabiliriz gibi durumları sohbet edercesine konuşuyorduk çünkü sonuçlar tüylerimizi ürpertmişti. Doğa bize nasıl katlanıyor diye düşündük. Sonra ise çevremizi incelemeye başladık.
3. Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Yaz gününde sıcak ve nemli iklimlerde bulunan şehirlerde klima kullanımı çokça yaygın bir teknolojidir. Klima çalışma prensibi gereği havadaki su buharını yoğuşturur.Bunun sonucunda meydana gelen klima atık suyu bunu bir tahliye hortumu vasıtasıyla genelde balkon su giderlerine verir. 12000 BTU’lık bir klima 2 günde 24 derece sıcaklığında ve ortalama bir fan hızında çalıştırırken 20 litrelik bir su açığa çıkarır ki bu yaklaşık bir damacana su anlamına gelir (1 insan 1 damacana suyu 1.5 hafta içebilir). Klima suyunun kimyasal yapısı ise saf sudur yani klor, flor, sodyum ,kireç gibi maddeleri içermez; mineral bakımından aşırı derecede fakirdir. Fakat işin güzel yanı şudur su saf sudur yani birçok yabancı maddeden arındığı için bunu istediğimiz amaçlar için kullanabiliriz. Bizim projemiz ise sıcak ve nemli iklime sahip bölgelerde her apartmanın kendine ait klima atık su toplama tankları olmasıdır. Öncelikli olarak bu suların gider suları olarak kullanılması ve daha sonrasında ise gerektiğinde buradaki biriken suların fitrelenip,temizlenip,gerekli mineral takviyeleri yapılarak evlerde içme suyu ,bahçe sulama suyu olarak kullanılmasını sağlamaktır. Kireç bakımından fakir olduğu için suyu araba yıkamalarında da kullanımı mümkündür . Bunların ise akıllı ve otonom akıllı su şebekeleri ile sağlanmasını istiyoruz. Akıllı otonom şebekeler her dairenin elde ettiği suyu kişi bazında kaydeder. İnsanlar bu biriktirdikleri suları isterlerse devlete satabilirler, isterlerse kullanabilirler.Bu proje sayesinde insanlar doğrudan yapay bir su döngüsü oluşturmuş olur diğer bir yandan bu su canlılar için kullanıldığında ise su döngüsüne katkı sağlamış olur. Her şeyden önemlisi bu projenin artık bir standart haline gelmesini istiyoruz. Çünkü doğa bize ona verdiğimiz değerden daha fazla değer veriyor bizlere. İnsanoğlu olarak yaptığımız bu zararları en minimuma indirmeye çalışmalıyız.
4. Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?
Çünkü doğayı çok seviyorum. Onun sayesinde yaşıyorum, başından beri de onun sayesinde yaşadım.
5. Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Bu bir fikir projesidir fakat proje standart bir hale gelir ve uygulanmaya başlarsa, üretim firmalarının stratejik plan yapısı çok daha geleceğe dönük olacaktır. Elektrik, plastik, enerji ve inşaat gibi sektörlere de maddi katkı sağlayacaktır.
6. Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Yatırım bana değil doğrudan doğaya ve sonrasında ise dolaylı olarak bizlere yapılması gerektiğini düşünüyorum.
7. Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?
Türkiye nüfusu sürekli artmakta olan bir ülkedir. Özellikle kıyı kesimlerine olan göçler artmakta dolayısıyla ev sayısında artış yaşanmaktadır. Projenin standartlaşması halinde çok hızlı bir şekilde adaptasyon sağlanacağını düşünüyorum. 5 yıl çok uzun bir süre, sularımız tükeniyor, doğamız yok oluyor. Ben bunu başta halkım ve sonra insanlık adına bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için Türkiye’nin yeterli teknolojik ve üretim altyapısının mevcut olduğunu düşünüyorum.
8. Okurlarımıza iletmek istediğiniz düşünceleriniz var mı?
Bilimi, müziği ve doğayı sevmelerini istiyorum. Düşüncelerini, eleştirilerini açık bir şekilde yazmalarını istiyorum. Umutsuzluğa kapıldığınız anlarda bu üç kavramı aklınıza getirin ve hayatınıza bol bol anı bırakın.:)