Bir Fikrim Var: Cankurtaran
1. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Merhaba ben Ahmet Elindağ. Gazi Üniversitesi Ön Lisans Mekatronik Programı 2. Sınıfta eğitimimi sürdürmekteyim. Uzun zamandır teknolojiye ve otomasyon sistemlerine ilgiliyim.
2. Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Hayatımızda teknolojinin gelişmesi ile dünyamız da git gide otonomlaşıyor. Bu otonomlaşmanın içinde "hayat kurtaran sistemler nelerdir?" sorusunu düşünürken bu projeyi tasarladım.
3. Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Hepimiz eğlenmek ve spor yapmak için yüzeriz. Peki ya bu konuda yetkin değilsek, bu noktada hayatımıza cankurtaranlar giriyor. Cankurtaranların işini en üst seviyede yaptığı reddedilmez bir gerçek. Ancak bir cankurtaran ne kadar hızlı yüzebilir, manevra kabiliyeti ne kadar yüksektir, görüş kabiliyeti ne kadar iyidir? İşte bu noktada da cankurtaran aracımız devreye giriyor.
Cankurtaranın görüş sistemi olarak bir kızılötesi kamerası var. Sağa ve sola hızlı manevra yapması için ana motorun yanında fazladan iki motorla destekleniyor. Sağa ve sola manevra yaptığında destek motorlar o yöne yöneliyor. Sudaki kişinin tutunması için ise cankurtaranın gövdesine entegre bir can simidi var. Suyun alt tarafında kalan insanların tutunup çıkması için can simidinin iki tarafında uzaktan kontrollü ip sistemi bulunuyor. Ağırlık merkezini korumak için ise iplerde çapraz ağırlıklar bulunuyor. Cankurtarana tutunan kişilerin vücudunun zarar görmemesi için ana ve destek pervanelerin etrafında koruma plastikleri bulunuyor. Böylece cankurtarana tutunan kişi güvenle kıyıya ulaşıyor.
4. Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?
Dünyamız her geçen gün gelişmektedir. Bu gelişme ve inovasyon akımına sağlık da olmak üzere her alanda hazırlanmamız gerektiğini düşünüyorum.
5. Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Bu sistemin can kayıpları veya yaralanmaları büyük oranda azaltabileceğini düşünüyorum. Ayrıca firmalarda oluşabilecek personel yükü ve masrafını da azaltabilir.
6. Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Dünyamız hızla otonomlaşmakta iken Türkiye'nin bu maratonda ön sıralarda olmasını hep hayal etmişimdir. Her projenin riskleri olduğu gibi bu projenin de yatırım riskleri var. Ancak bu proje sayesinde sadece insanın hayatı kurtarılsa bile yapılan yatırıma değeceğini düşünüyorum.
7. Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?
En başta bu işte en yetkin olan kişilerden cankurtaranlar, otonom araç üreticileri ve tasarımcıları tarafından bilgi almak isterim. Yeterli desteği aldıktan sonra planlama ve üretim kısmına geçeceğim. Beş sene sonra projemi sadece Türkiye'de değil denizin ve sahilin bulunduğu her yerde görüyorum.
8. Okurlarımıza iletmek istediğiniz düşünceleriniz var mı?
Dünya hızla gelişirken biz de bu gelişmeye ayak uydurmalıyız. Her zaman bugün için değil yarın için çalışmaya devam edelim.