Bir Fikrim Var: Evsel Atıkların Site/Sokak Bazında Toplanarak Bunlardan Kompost Üretilmesi Ve Mahaldeki Parkların Bakımında Kullanımı

Bir Fikrim Var: Evsel Atıkların Site/Sokak Bazında Toplanarak Bunlardan Kompost Üretilmesi Ve Mahaldeki Parkların Bakımında Kullanımı

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz? 

Merhaba ismim Oğuz Baktır. Tabiata, gözlem yapamaya ve sorular sormaya meraklı ve hevesli bir kişiyim. İşletme, mühendislik, ekononomi alanında bilgim var, bu alanlarda anlayışımı güçlendirmeye ve katkımı artırmaya çalışıyorum.

  

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız? 

Kaynakların ve insanların mobilitesini düşünürüm zaman zaman. Koca gökdelenler bile küçük mikserlerin taşıdığı hazır betonlardan, onlarca yüzlerce tırların taşıdığı malzemelerden zaman içinde inşa edilmekte. Biz insanlar da buna benzer şekilde bebeklikten başlayıp ufak ufak beslenerek büyüyor ve gelişiyoruz, yetişkin oluyoruz. Pekiyi, gökyüzünden yağan yağmur, kar ve gelen güneş ışığı dışında biz çevreye ne katıyoruz çevreyi yormak dışında, diye düşünerek başladım. Torbalar dolusu malzemeyi her hafta eve getirip, kullanıp, kalanlarını yine torbalara doldurup, çöp konteynerine atıyoruz. Bu atıkların kimisi ambalaj, kimisi ise organik atıklar. Eve gelirken yakıt tüketip havayı kirletiyoruz, evden atıkları tahliye ederken de benzer şekilde. Bu gidiş gelişleri azaltmak lazım, daha az yakıt harcayarak ve gereksiz mobilite yapmadan da bir çözüm olmalı diye düşünmek ortaya çıkışı tetikledi diyebilirim. Ayrıca semtimizde yıllarca boş ve çorak olarak duran, ağaçlandırılmadan bekleyen imardaki park alanlarını sürekkli görmek ve oraları nasıl daha zengin hale getirebilriiz düşüncesinin de katkısı oldu.

  

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Evsel atıkların toplanması ve işlenmesiyle oluşacak kompostun, semt halkına dağıtılması veya semt parklarının güzelleştirilmesi

  

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Yaşayanların katkısıyla çevre sahipliğini, sorumluluk hissini temelli oturtmak, çevreyi güzelleştirmek ve korumak, bitki çeşitliliğini ve hava kalitesini geliştirmek, kendine yeten semtler, olgun/bilinçli insanlar geliştirmek için bu projeyi hayata geçirmek istiyorum.

  

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Kısmen kendine yeten yeşil semtler sayesinde, perifere ulaştırılan gıda maddesi miktarının azaltılması, gerçekten elverişsiz şartlar olan yerlere bu gıda maddelerinin ulaştırılması kapasitesi ortaya çıkaracaktır. Dayanıksız gıda maddeleri (meyve ve sebze) ulaştırıldıkları yerlere aynı zamanda organik içerik ve mineral de taşımakta, böylece ulaştırılan yerlerdeki canlılığın mayalanması için bir madde katkısı olacaktır. Hem ulaşım sektörüne, hem temizlik sektörüne, hem de bağ bahçe bakımı sektörlerine kapasite dengeleme ve bilinç/erişilebilirlik faydalarını sağlayacaktır.

  

6.     Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz? 

Yerleşim mahallerinde biyo geridöşüm/ kompost üretim ve dağıtım merkezi kurmak, koruluklar tesis etmek, bu koruluklar içine kreşler açmak, bu koruluklar arasında bisiklet yolları yapmak için yatırım yapılması gerekli.

  

7.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Temiz, düzenli, tertipli çevre talebinin yerleşmesini, daha çok kişinin şehir içinde doğayla iç içe zaman geçirmesinin mümkün ve temiz bir şekilde buna erişilebilir olması, bisiklet yolları, şehir seraları, bisiklet üst geçitleri ile birbirine bağlantılı bisiklet yollarıyla örülü bir şehir ve "Kent İnsanı, Toprağı, Havası Koruyucuları" şeklinde izcilik benzeri bir oluşum, ve sonrasında bunun şehirler arası değişimler şeklinde devam etmesinin gerçekleşeceğini öngörüyorum. Bahçeleri toplum sahiplenmeli, ve bu çocuklardan, gençlerden başlamalı. O zaman gerçekten halkın bahçesi olur.

 

E-posta: Oguz.Baktir@gmail.com