Bir Fikrim Var: Fonksiyonel İnsanız Su Altı Aracı

Bir Fikrim Var: Fonksiyonel İnsanız Su Altı Aracı

1.      Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Doğukan Karataş. ERÜ OTOKEST İnsansız Sualtı Aracı Takımımız, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği olmak üzere birçok bölümden mühendis adaylarını içerisinde barındıran, Teknofest yarışmalarına aşina ve sualtı aracı yarışmasına meraklı 10 kişiden oluşmaktadır. 'İnsanlık yararına teknolojiler' fikriyle kurduğumuz ekibimiz ile bu yıl insansız su altı araçları kategorisine katılıyoruz. Amacımız ülkesini seven ve gelişimi için bir araya toplanmış genç zihinlerle başarıya ulaşmaktır.

 2.      Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Projemiz, geçmişinde TEKNOFEST tecrübesi bulunan bir ekip ile Türkiye ve mühendislik için önemi büyük olan insansız sualtı sistemleri kategorisinde hem kendimizi hem de ülkemizin denizlerde hakimiyet ve tecrübesine katkı sağlamak düşüncesi ile ortaya çıkmıştır.

 3.      Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

ROV üretim basamaklarında özgün tasarım, hareket kontrol sistemi, batarya sistemi, motor sistemi, aydınlatma sistemi ve video kamera sistemi gibi sistemler bulunmaktadır. Projemiz tamamen otonom şekilde su altı görevlerini yerine getirmek üzerine tasarlanmaktadır. Otonom sistemin kalbinde ise görüntü işleme, derin öğrenme ve karar verme aşamaları için kompakt bir bilgisayar bulunmak zorundadır. Bu bilgisayardan gelen veriler ile motorlar sürülecek ve istenen görevler yerine getirilecektir. Su altı aracının hareket kabiliyeti için altı adet fırçasız DC motor kullanılacaktır. Dört adet motor dönüş hareketi sağlamak için kullanılan motorlar araçla 45° açı yapacak şekilde konumlandırılacaktır. Düşey ve yatay hareketi sağlamak üzere iki adet oynar motor kullanılacaktır. Motor kontrolleri ESC’ler (Elektronik hız kontrol ünitesi) ile yapılacaktır. Güç kaynağı olarak lityum polimer (Li-Po) bataryalar kullanılacaktır. Sızdırmazlık ise aracın merkezinde bulunan sızdırmaz pleksiglas tüp ve sızdırmaz parçalar ile sağlanacaktır. Gövde ile motor bağlantıları uygun özelliği nedeniyle pleksi ve pvc parçalar ile sağlanacaktır.

 4.      Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Mühendislik teorik ve pratik uygulamaların birbiri ile koordineli bir şekilde yapılmasını amaçlayan bir meslektir. Bizler mühendis adayları olarak kendimizi bu tarz projeler ile geliştirmekte ve teknolojik gelişime katkı sağlamaktayız.

 5.      Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Projemiz su altı sistemleri ve otonominin bir arada kullanımı ile henüz yüzde 95'lik kısmı keşfedilmemiş olan okyanus tabanının insan hayatını tehlikeye atmadan yeni veriler elde edilmesine katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

 6.      Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Hem yarışacağımız hem de proje geliştireceğimiz platform olan Teknofest ile ilgili yeterince tecrübemiz var. Yaklaşık 2 yıldır bu platformda yarışmaktayız değişik alanlarda görev yapan ve başarı için çalışan bir ekip olarak yarışmanın bize sunduğu görevleri yerine getirebilmeyi hedefliyoruz. Projemizi ilk aşamada gerçekleştirebilmek daha sonrasında ise ileri seviyelere taşımak, başarımızı daha büyük kitlelere duyurabilmek için yüksek maliyetli malzeme giderlerimizin karşılanması gerekmektedir. Bunun için bize yardım edecek destekçilere ihtiyaç duymaktayız.

 7.      Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Hedeflerimiz ilk aşamada projemizi hayata geçirebilmektir. Bu aşama sonrasında ise her sene üzerine koyarak ve yeni teknolojiler ile entegre şekilde çalışarak projemizi geliştirmeyi amaçlamaktayız.