Bir Fikrim Var: Gece Operasyonları için Lazer
1. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
İsmim Berat Berkay Küçük. 17 yaşındayım. Teknolojiye ilgisi küçük yaştan beri olan bir lise öğrencisiyim. Daha çok milli savunma ve yazılım alanları ile ilgilendiğim için sürekli bu konular hakkında kafamda yeni fikirler oluşuyor.
2. Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Askeri bir gece operasyonu izlerken saha daha fazla karanlık olunca askerler gece görüş gözlüğünü takıyorlardı ve öyle olunca holografik nişangah kullanmak yerine lazer kullanıyorlardı. Fakat o lazer çıplak gözle de görülebiliyordu bunun sebebi ise sıradan bir lazer kullanılmasıydı. Operasyon sırasında lazerin geliş yönü ile askerin nerede olduğu aşağı yukarı anlaşılabilir diye düşündüm ve kızılötesi bir lazeri normal lazer yerine kullanırsak nasıl olur diye düşünmeye başladım.
3. Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Kızılötesi lazeri silah üzerine entegre ettikten sonra gece görüş kaskını kızıl ötesi ışınları da algılayabilecek aralığa getirebilirsek eğer operasyon sırasında o lazer çizgisini sadece kızılötesi görüşe sahip gerekli teçhizatı olan askerler görebilecek. Bu sayede karanlık sahadaki veya sonradan karartılmış sahadaki operasyonlar daha kontrollü tamamlanacaktır.
4. Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?
Bu projenin askerlerimizin operasyon sırasında can güvenliğini biraz daha artıracağını düşünüyorum.
5. Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Eğer gerçekten kayda değer, düşündüğüm kadar faydalı bir ürün ortaya koyabilirsek milli savunma sektöründe iyi ses getireceğinden hem üreten şirket adına hem de savunma sanayiimiz adına yarar sağlayacağını düşünüyorum. Ülkemizin savunma envanterine güzel bir ürün geliştirmiş oluruz ayrıca kompakt bir ürün olduğundan ihracat anlamında da bir süre sonra satışı yapılabilir.
6. Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Şu an yatırım için erken çünkü daha gerekli Ar-Ge ortamına sahip değilim. Ama yatırımdan önce güzel bir Ar-Ge iyi bir ekip ile yapılabilir.
7. Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?
Bu ürün kısa sürede geliştirilebilir, 5 yıl içinde de anlaşılan ülkelere ihraç edilebilir. Savunma sanayii sektörünün böyle bir ürüne ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.