Bir Fikrim Var: Her Yerden Enerji
1. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Öncelikle herkese merhaba ben Refika Gülseren. Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 1.Sınıf öğrencisiyim. Başta bölümümün bu kadar geniş olduğunu düşünmemiştim ama çok geniş bir alanı var ve Dünya geliştikçe daha da genişleyecek bir alanda olduğumu katıldığım seminerler başta olmak üzere kendimi geliştirerek anladım Aslında bunu fark ettikten sonra bütün hayatımın bunun üzerine geliştiğini anladım.
Benim asıl amacımın ülkeme kendi alanımda daha yararlı olmak ve bu yararı daha da artırmak için olduğunu keşfettim ve konuda yola çıktığıma inanıyorum
2. Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Ben her sabah önce otobüse daha sonra metroya binerek üniversiteme gidiyorum. Piyozoelektrik konusunda malzemeye basınç gibi çevre etkenlerinden etkilenen ve bu sayede kristaller arası potansiyel fark oluşturuyor (bizim otobüste çok sık sallandığımız gibi) ayrıca yollardaki kavislerde de daha fazla sallandığımızı fark ettim. Bu iki konuyu birleştirmek ve öğrendiklerimi hayata geçirmek istediğimden dolayı bu fikir aklıma geldi.
3. Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Bu proje bir doğal sonuçtur aslında yani biz ulaşım araçlarını kullanırken belli bir basınç, ısı vs. gibi bazı verimi düşüren enerji kaybı var amacım bu kayıplardan da faydalanmak. Verilen enerjiyi en verimli kullanmak için yol ve raylarda piyozoelektrik kullanılması ve oradanda kablo çekmek zor ve verimsiz olacak. Yerlerde aktif bir şekilde kullanılması ilk aşaması olarak tasarlandı.
Örneğin çok kullanılan bir yerdeki trafik ışıkları, reklam panolarında ya da otobüs/metro iç ışıklarında kullanılabilir.
4. Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?
Amacım enerjiden elimizde olduğu kadar yararlanmak ve bu konudaki kayıpları ülkeme geri kazandırıp başka yerlerde bu enerjileri kullanmaktır. Bireysel olarak da okulda gördüklerimi gerçek hayatta kullandığımı görmek verimimi ve kendime güvenimi arttırmak amaçlarımın arasında.
5. Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Enerji alanında herkes yeni olanı bulmayı amaçlıyor (bu güzel bir şey) ama olanın verimini arttırmanın da çok önemli olduğu hatırlanırsa daha iyi olur bence.
6. Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Ben bana yatırım yapılmasından çok bu tarz farklı ve verim arttırıcı projelerin artmasını daha doğru buluyorum
7. Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?
5 yıl sonra umarım enerji bakımından maddeden kaynaklanan enerji kayıplarının umursanmayacak kadar az olması dileği ile; yeni projelerde yeni konular konuşulacağı bir alanda, bu projenin daha fazla gelişmesini diliyorum.
Daima ileriye doğru en yeni ve verimli projeler üretmemiz dileklerimle…