Bir Fikrim Var: HubIdea
1. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Merhabalar, ben Emirhan Ali Zafer. 19 yaşındayım. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. İlgilendiğim alanla sınırlı kalmayarak, sürekli yeni bir şey öğrenmeye çalışırım. Çünkü biliyorum ki önümüzdeki yüzyılda, yalnızca tek bir alanda uzmanlaşmış insanlar değil, birçok konuda uzmanlaşmış ve geniş yelpazeye hakim olan insanlar ön plana çıkacaktır. Ortaya koyduğum her çalışmada/projede beni ben yapan 3 özelliğimden sürekli olarak faydalandım ve bunları yapacağım işlerin temel parçası haline getirdim. (Beni ben yapan bu 3 özellik: Liderlik, Organizatörlük, Teknoloji Tutkunluğu.)
2. Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Geçmiş bir zamanda, yapmak istediğim girişimcilik projesi için bir kaç ihtiyaç duyduğum takım arkadaşı vardı. Çevremde tam bu nitelikte insanlar bulunmamaktaydı. Bu durumdan sonra aklıma bu proje geldi ve bu proje sayesinde fikir sahiplerinin kendilerine uygun takım arkadaşları bulabileceği ve aynı zamanda bu fikirlerinin başka insanlar tarafından da değerlendirilip, tartışılabildiği (tıpkı sosyal medya gibi) bir platform düşündüm.
3. Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
HubIdea, esasında bir fikre sahip bireyin bu fikrini tartışabildiği, fikri için uygun takım arkadaşları bulabildiği ve fikrini startupa kadar yükseltmek için tüm bileşenlerin bulunduğu bir web sitesi platformudur. Esas problem gençlerin akıllarındaki fikirlerin değerlendirilmeyip çöp kutusuna gitmesidir. Bu fikirlerin çöpe gitmesinin altında yatan en büyük sebepler ise fikri için uygun bir takımı ya da takım arkadaşlarının olmayışı, fikrini geliştirmek için nasıl bir strateji uygulayacağını bilmiyor oluşu ve bu fikri uzman bir kişiye danışma fırsatı olmayışı. Başlıca çözümlerimiz: bir projeye sahip biri, platformda bulunan uygun kişiler ile takım arkadaşı olabilecek, projesinde takıldığı bir noktayı alanında uzman kişilere sorabilecek ve ayrıca projesini başkalarıyla tartışabilecek. Bunlara ek olarak web sitesi fikir/projeye sahip insanlar ile yatırıcımlar/sponsorlar arasında köprü görevi görecektir.
4. Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?
Bazı liselerde ve üniversitelerde okumakta olan öğrencilerle konuştuğumda, sahip oldukları fikirlerinin ve projelerinin belli bir noktaya gelememesinde en büyük problem olarak "takım arkadaşı bulamamak", "proje yönetimini bilmemek", "projeyi başkalarıyla tartışabilecek, projesi hakkında tavsiye alabileceği ortamın olmaması" yanıtını vermektedirler. Bu da şunu göstermektedir ki, aslında gençlerimizin ve bireylerimizin sahip oldukları fikirlerin (belki bu fikirler ileride çok büyük bir şirket haline dönüşebilecek) değerlendirilmeyip, ilerletilmeden çöpe gitmesi büyük bir israf ve verimsizlik oluşturmakta. Tüm bunlar ele alındığında ve artık start-up'ların, teknolojik girişimlerin çok değerli olduğu dünyamızda, bu alana katkı sunmak ve bu projeyi ilerletmek zorundayız. Bu proje sayesinde ülkemize ekonomik, sosyolojik, eğitim ve teknoloji alanında çok büyük katkılar sunacaktır ve ayrıca hali hazırda ülkemizde popüler hale gelen girişimcilik sektörünü daha da ivmelendirerek girişimcilik sektöründeki hedef kitlenin lise çağındaki gençlere kadar indirilmesi hedeflenmektedir.
5. Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?
1)Firmaların gerek duyduğu teknolojik vb. projelerin, buradaki gençlerin fikirleri/projeleri sayesinde firmasal açıklarını kapatabilmesi. 2)Proje ve girişimcilik alanlarında becerisi ve deneyimi olan kaliteli gençler, sektör de istihdam edilebilecek. 3)Sektöre yeni bir ekosistem ortamı getirerek, yeni istihdam ve yatırım ortamının oluşturulmasını sağlayacak.
6. Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Esasında bu yatırım bana değil ülkenin geleceğine olacaktır çünkü bu projeyi düşünürken kesinlikle kâr amacı gütmeyi düşünmedim aksine projenin herkes tarafından ücretsiz şekilde kullanabilmesini düşündüm. Bundan ötürü bu projeye yatırım yapılması, gençlerin fikirlerinin gelecekte büyük firmalara dönüştürülmesi serüvenine katkıda bulunacaktır ve bu da doğal olarak önce ülkemiz daha sonrasında dünyamız için her açıdan büyük faydalara sonuç açacaktır.
7. Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?
Bu proje sayesinde çoğunlukla gençlerin yer aldığı bir ekosistem oluşmuş olacak. Bu ekosistemde yer alan gençler fikir, proje, girişimcilik alanında deneyimler edinecekler ve görmeleri gereken her adımı görecekler.5 yıl sonra bu proje sayesinde , birbirleriyle bu platformdan tanışan farklı farklı insanların çok çeşitli ve spesifik alanlarda oldukça güçlü, inovatif ve teknolojik start-up'lar kurduğunu ve Türkiye'nin artık start-up'larıyla meşhur bir ülke haline geldiğini görmekteyim.