Bir Fikrim Var: I-400 İDA-Kamikaze İHA

Bir Fikrim Var: I-400 İDA-Kamikaze İHA

1)      Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba. Ben Miraç ÇELİKATEŞ. Karabük Üniversitesi İngilizce Bilgisayar Mühendisliği bölümünde 4. sınıf öğrencisiyim. Kariyerime otonom teknolojileri, nesne tanıma ve drone geliştirme alanlarında yön veriyorum. KAR-SAV kulübünün, Anka Havacılık Takımında, Aviyonik ekibinin sorumlusuyum. Teknofest ve yurtdışı yarışmalarda başarı elde etmek için İHA alanında çalışmalar yapmaktayım.

2)      Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

2. Dünya Savaşı’nda kullanılan teknolojilerin etkilerini ve günümüzde bu teknolojilerin nasıl bir şekle eğrildiğini analiz etme amacıyla araştırmalarda bulundum. Araştırmalarım derinleştikçe, başarısız olan projelerin neden başarısız olduğunu incelemek ve bu projeleri nasıl etkili hale getirebiliriz düşüncesi bende merak uyandırıcı oldu. Avrupa’daki savaştan sıyrılıp, Uzak Doğudaki savaşa odaklandığımda ise projemin temelini oluşturacak, kaynak ve zaman yetersizliğinden şans verilememiş Japon projesi I-400 uçak denizaltısı ile karşılaştım. Bu proje günümüze entegre edildiğinde, etkili bir proje olacağına inandırdı. Bu amaç doğrultusunda, bu fikri ortaya koydum.

3)      Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Projemin amacı I-400 uçak denizaltı projesini, günümüz şartlarında yorumlamaktır. I-400 denizaltısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin başkomutanı Isoroku Yamamoto tarafından bizzat kendi isteğiyle inşasına başlatıldı. Bu projede; denizaltı düşman kıyısına sessiz bir şekilde ilerleyecek ve su yüzüne çıkacaktı. Denizaltının bir alanında uçak bölmesi olacak, uçak bölmesi açılacak, içindeki uçaklar sapan benzeri mekanizma ile denizaltından kalkış gerçekleştirecekti. Uçaklar kıyı şehirlerine bombardıman ya da kamikaze yapacaktı. Üç adet üretildikten sonra Japon İmparatorluğu’nun teslim oluşuyla, ilk görevini gerçekleştiremeden Amerika tarafından batırıldı.

Benim fikrim ise bu projeyi günümüz şartlarına entegre etmektir. Gelişmiş İHA, İDA ve uydu teknolojisi sayesinde, Japon projesinin günümüze uyarlanmasında, hiçbir engel göremiyorum. Otonom bir denizaltı haftalarca denizin derinliklerinde sessiz bir uykuda olup, yüzeye çıkmak için uygun zamanı bekleyebilecektir. Denizaltı, düşman kıyılarında yüzeye çıktığı zaman, açılacak bölme ile onlarca kamikaze İHA havalanacaktır. Düşmanın, kendi topraklarından kalkan İHA’lar için neredeyse hiçbir çaresi olmayacak, stratejik yerlere hızlı ve beklenmedik baskınlar düzenlenecektir. Bu projenin birkaç kez kullanılması, karşı tarafı savunma için zorlayacak ve dikkatlerinin denize odaklanmasını sağlayacaktır.

Deniz ve okyanuslarda canlı popülasyonu, gökyüzü kadar seyrek değildir. Yoğun miktarda bulunan balık popülasyonu ve büyük deniz canlılarının radara gözükmesinin istenmemesi sebebiyle, radarların eşiği daha yüksektir. I-400 örnek alınarak yapılacak denizaltının, bir köpek balığı büyüklüğünde olması, hem tespit edilme olasılığını en aza indirecektir hem de onu adeta çevik bir uçak gemisi haline getirecektir. Bu denizaltında, insan ihtiyaçlarına ayrılacak alan olmayacağından, kullanılabilir alan, insanlı denizaltılara göre çok daha fazla olacaktır. Asıl amaç İHA ve İDA teknolojilerini tek bir alanda, en etkili şekilde kullanmaktır.

4)      Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Bu proje küçümsenemeyecek bir hava ve deniz gücü sağlayacaktır. Uçak gemileri kadar masraflı olmayacak, insan gücü olmaksızın deniz ve okyanusların istenilen bölgesine gidilebilecek ve tüm dünyaya ulaşılabilecektir. İHA alanında öncü devletlerden olan Türkiye’nin ileride bu projeye ihtiyacı olacağını düşünüyorum. İDA dünya genelinde, etkili bir şekilde kullanılmaya başlandı. Örneğin; yakın zamanda Endonezyalı balıkçılar tarafından tamamen şans eseri Çin’e ait “Haiyi” adlı sualtı keşif drone’u buldu. 5 yıldır o bölgede olduğu tahmin ediliyor. Çin’in bu drone’ları sivil ve askeri hareketleri izlemek, iletişimi dinlemek gibi farklı amaçlarla kullandığı düşünülüyor. Ülkemin de bu alanla ilerlemesinde katkı sağlamak istiyorum. Bu projeyle katkı sağlayabileceğimi düşündüğümden, fikrimi hayata geçirmek istiyorum.

5)      Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Günümüzde Savunma Sanayii ürünleri, bir ürünün birden çok ihtiyacı karşılaması üzerine eğrilmektedir. Projem hem İHA kullanımı için bir uçak gemisi görevi görebilecek hem İDA görevini üstelenecektir. Ucuz maliyetiyle, kaybedecek insan gücü olmadan, yüksek tahribat yaratabilecektir. Lojistiğe olan ihtiyacın, tarihte en fazla olduğu dönemde yaşıyoruz. Düşmanın karargâh, havaalanı, fabrika, depo gibi kritik bölgeleri ne kadar erken işlevsiz hale getirilirse, savaş o kadar kolay sonuçlanacaktır. Bu proje bu görevleri en hızlı şekilde yerine getirebilecektir. Şehirleri, özellikle başkentleri deniz kenarında olan ülkeler için, denizin derinliklerinde yatan bu denizaltı ve İHA filosunun uyanması tehdidi, sadece savaş alanında etkilerini göstermeyecektir elbette.

6)      Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Günümüzde savunma alanında bu tür bir ürün üretilmemektedir. İnsansız araçların gelişimiyle, ileride ihtiyacı hissedilecek bir alan olacaktır. Ülkemin bu alanda yerli üretim ile hakimiyet kurabileceğine inanıyorum. Yüksek maddi güce ihtiyaç duymadan da gerçekleştirilebilecek bu projeyi, ekibimle birlikte bilgi ve tecrübe başta olmak üzere, verilecek desteklerle hayata geçirebiliriz. Ekibimle birlikte bu işin altından en iyi şekilde kalkabileceğimize inanıyoruz.

7)      Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Birden fazla İHA kapasiteli bir denizaltı üretmek, en yakın hedefim. Beş yıl sonra bir Start-Up şirketi kurmuş ve üretime geçip ihracat adımları atmış olmak istiyorum. Hayalim ise Türk Donanması için seri üretime geçmiş bir firma haline gelmek.

8)      Okurlarımıza iletmek istediğiniz düşünceleriniz var mı?

Bugünün mühendislerinin, yarının askerleri olacağını düşünüyorum. Teknolojinin gerisinde kalmak, üretmemek ve yeni fikirler ortaya koymamak, tarihteki en ağır şartlarla cezalandırılıyor. Ülkemiz için elimizden gelenin en iyisini yaparak, ülkemizi güçlü ve sağlam bir hale ancak bizler getirebiliriz.

İletişim Bilgileri:

mirac.celikates@gmail.com

https://www.linkedin.com/in/mirac-celikates/