Bir Fikrim Var: Minimal İnvaziv ve Açık Cerrahide Video Analizi ile Cerrahi Güvenlik ve Verimliliğin Artırılması

Bir Fikrim Var: Minimal İnvaziv ve Açık Cerrahide Video Analizi ile Cerrahi Güvenlik ve Verimliliğin Artırılması

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Muhammet Anıl Yağız. Kırıkkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Veri Bilimi ve Cerrahi Veri bilimi alanlarına oldukça ilgi duyuyorum.

  

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Dünya çapında her yıl yüz milyonlarca ameliyat gerçekleştirilirken, minimal invaziv tekniklerin giderek daha fazla benimsenmesi cerrahi alanlarda devrim yaratmıştır. Fiber optik kameralar ve robotik sistemler son yıllarda cerrahi prosedürlerde oldukça fazla insanın hayatının kurtarılmasına yardımcı olmuştur. Ben de bu süreci daha da geliştirecek ve daha güvenli hale getirecek bir proje geliştirmeyi düşündüm.

  

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Bu proje, cerrahi süreçlerde video analizi kullanarak cerrahi güvenliğini ve verimliliğini artırmayı hedeflemektedir. Video analizi, cerrahi işlemlerin gerçek zamanlı olarak kaydedildiği ve daha sonra incelendiği bir teknolojidir. Bu videolar, cerrahların karar verme süreçlerini desteklemek, operasyonel süreçleri analiz etmek ve cerrahi performansı değerlendirmek için kullanılır.Projede, özellikle laparoskopik kolesistektomi (safra kesesi ameliyatı) gibi bir minimal invaziv cerrahi prosedür üzerinde odaklanılabilir. Bu ameliyat türü, endoskopik kameralar ve robotik sistemler gibi modern cerrahi araçlarla gerçekleştirilir. Fiber optik kameralarla kaydedilen videolar, cerrahlar için değerli görsel bilgiler sağlar. Bu videolar, ameliyat sürecini kaydetmek ve analiz etmek için kullanılabilir.Projede, video analizi yöntemlerinin kullanılmasıyla laparoskopik kolesistektomi videolarının değerlendirilmesi ve cerrahi süreçteki önemli faktörlerin belirlenmesi hedeflenir. Bu faktörler, cerrahi prosedür süresi, cerrahın hareketleri, kullanılan araçlar ve ameliyat ekibinin etkileşimi gibi unsurları içerir. Video analizi, bu faktörleri otomatik olarak tespit etme, izleme ve analiz etme yeteneğine sahiptir. Proje aynı zamanda, klinik uygulamalarda video analizi teknolojisinin daha geniş bir şekilde kullanılmasını engelleyen zorlukları ele almayı hedeflemektedir.

  

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Aslında bu projeyi hayata geçirmek istememin temel sebebi Cerrahi prosedürlerdeki hataların ve komplikasyonların ciddi sonuçlara yol açabilicek olmasıdır. Bu projenin amacı,video analizi kullanarak cerrahi güvenliği arttırmak ve potansiyel riskleri tespit etmeyi sağlamaktır.Ayrıca tıp fakültelerinde cerrahi eğitimler verilirken öğrencilere gerçek zamanlı geri dönüşler yaparak öğrencilerin daha objektif bir şekilde doğrularını ve yanlışlarını görmelerine yardımcı olabilir. Ülkemizde birçok insanın hayatını kurtarabileceği için ve ayrıca cerrahi ekiplerin işlerini kolaylaştırıp yeni cerrahi ekiplerin gelişiminde büyük rol oynayacağına inandığım için bu projeyi hayata geçirmek istiyorum.

  

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Bu araştırma projesinin Tıp ve Bilgisayar Mühendisliği gibi alanlarda daha fazla multidisipliner yaklaşıma ilham kaynağı olacağını düşünüyorum.Öncelikle Bİlgisayarlı Görü teknolojisi bu proje ile cerrahi uygulamalara entegre edilebilir. Cerrahların kritik anlarda karar verme süreçlerini destekleyebilir. Cerrahi videoların izlenmesiyle potansiyel hatalar tespit edilebilir ve önlemler alınabilir. Cerrahi ekiplerin operasyonel süreçleri daha optimize edilebilir. Bu projenin sektöre sağlayacağı en büyük yeniliklerden birinin Cerrahi eğitim verilirken öğrencilerin doğrularını yanlışlarını anlık olarak geri bildirimlerle görebilmelerini sağlayarak öğrencilerin uygulamalı olarak kendilerinden daha da emin olarak öğrenmelerini sağlayacak olmasıdır. Bu sayede alanında daha yetkin Cerrahi ekiplerimizin yetiştirilmesine olanak sağlayacağına inanıyorum.

  

6.     Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

2009 yılında açıklanan National Center for Health Statistics'e göre sadece Amerikada 48 milyon cerrahi operasyon gerçekleştirildi. Sadece Amerikadaki 2009 yılına ait bu veriler bile Cerrahi İşlemlerin sahip olduğu büyük pazar potansiyelini gözler önüne sermektedir. Bu projenin gerekli yatırımları alması durumunda yüz milyonlarca insanın hayatına dokunacaktır.

  

7.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projenin gerçek verilerle cerrahinin birçok dalında daha da geliştirilmesi ve daha fazla insanın hayatına dokunabilmek bu projeyle alakalı en önemli planlarım arasında. 5 yıl sonra bu projeyi ülkemizdeki birçok üniversitenin tıp fakültesinde eğitimlerde kullanılırken görmeyi istiyorum. 

 

E-posta: anill.yagiz@gmail.com