Bir Fikrim Var: Nöbetçi

Bir Fikrim Var: Nöbetçi

1.      Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Kadir Can ÇELİK. Uludağ Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Çalışkan ve görev aldığı her işte elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan bir gencim. Okulumda kurulmuş olan Otonom Araç Geliştirme Grubu'nun bir üyesi olarak şu anda dördüncü seviye bir otonom araç geliştirme projesinde çalışmaktayım. Gelecekte savunma sanayi alanında milletime hizmet etmek istiyorum.

2.      Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Vatanımıza faydalı olacak ve askerlerimizin can güvenliğini artıracak bir proje planlarken taslak olarak aklımda canlanan bu fikir mevut durumda hayata geçirilebilir bir hal aldı.

3.      Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Projem herhangi bir askere ihtiyaç duymadan sınır güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Koşullara göre bir ağır silah veya sniper 360 derece dönebilen bir mekanizmanın üzerine yerleştiriliyor. Yanına insan algılama özelliğine sahip bir radar ekliyoruz. Bu radarlar mevcut teknolojilerle bir kaç kilometreye kadar algılama özelliğine sahip. Radarlar bölgede bir hareketlilik tespit ettiğinde, silahın bağlı olduğu mekanizma silahın namlusu bu noktaya hedef alacak şekilde dönüyor. Silahın yanında bulunan kamera ile bu noktadaki görüntü alınıyor ve görüntü bilgisayara iletiliyor. Burada iki farklı seçenek çıkıyor. Halktan birinin bulunma ihtimali olan bölgelerimizde bu silahtan sorumlu komutana görüntü iletiliyor. Eğer görüntüdeki kişi teröristse komutan vur emrini onaylıyor ve hedefe ateş açılıyor. Diğer seçenekte ise halkın olmadığı noktalarda komutana da ihtiyaç duyulmadan hedefe doğrudan ateş açılıyor. Bu iki farklı seçeneğin olmasının nedeni günümüzde yapay zekalar %1-2 gibi ihtimallerde de olsa yanlış karar verilebiliyor. Suçsuz bir insana zarar vermemek için burada bir insan kullanılıyoruz. Ancak insanın olmadığı çok yüksek rakım veya sınır bölgelerinde görevli olmadan tamamen otomatik şekilde bu sistemi çalıştırabiliriz.

4.      Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Çünkü bu proje hayata geçtiğinde onlarca noktada yüzlerce askerimiz nöbet tutmak zorunda kalmayacak ve sadece bu proje sayesinde pek çok askerimiz sapasağlam askerlik görevini tamamlayıp ailelerine dönecek veya görevine devam edecek.

5.      Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Askerlerimizin canına paha biçilemez. Önceki cevabımda da söylediğim gibi pek çok askerimiz hayati tehlike yaşamayacak. Bunun yanında sınırda oldukça teknolojik bir makine elde edeceğiz. Hatta sadece sınırda değil gerektiği taktirde özellikle şehir içindeki savaşlarda da belirli noktalara yerleştirilerek çok ciddi fayda sağlayabilir.

6.      Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Bu projeme verilecek destekle savunma sanayi için güzel bir proje daha hayata geçmiş olacak. Bir mühendis adayı olarak benim için yapılacak bu yatırımın her bir zerresinin farkında olarak projemin gerçekleşmesi adına her türlü çalışmada titizlikle bulunacağıma inanıyorum. Aynı zamanda tamamlandığında mutlaka vatanımıza ve ordumuza katkı sağlayacağına inanıyorum.

7.      Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projem başta ülkemizdeki çok kritik bir kaç noktada görev almaya başlayacak. Daha sonra ülkemiz sınırlarındaki sayısı artacak. Bir kaç yıl içinde projemin çalışması sırasında tespit edilen olası eksiklikler giderilecek. 3. yıl içinde nöbet tutan asker sayısını minimuma indirerek sınırdaki hemen her noktada görev alacak. 4. yıl içinde proje artık en yüksek seviyede yerli ve milli kameralarla, radar sistemleriyle görevini yerine getirecek. 5 yılın sonunda ise artık başka ülkelere ihraç edilebilecek seviyeye ulaşacak.