Bir Fikrim Var: Otonom Traktör

Bir Fikrim Var: Otonom Traktör

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Mervan Can Özkan. Mersin Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Şu anda ülkemizin göz bebeği TUSAŞ firmamızda uzun dönem staj yapmaktayım. 4 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğuyum. Basketbol gibi çeşitli spor branşlarına ilgiliyim.

 

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Babam bir traktör şirketinin Mardin bayiliğine sahip. Ben de yaz aylarında onun yanında hem yardımcı olmak hem de deneyim kazanmak için her yaz ona çeşitli işlerinde yardımcı olurum. Bu sayede traktörlere ilgi duymaya ve Bilgisayar Mühendisi olduğum için traktörleri nasıl otonom haline getirebiliriz diye düşünmeye başladım ve bu projenin arabayı otonom yapmaktan daha kolay olacağı sonucuna vardım zira traktör boş bir arazide çalışmakta. Bu nedenle bu projeyi düşündüm.

 

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Proje ülkemizin verimli arazilerinin hepsini kullanmak ve daha çok verim elde etmek için düşünüldü. Projede mevcut traktörün direksiyon bölümü değiştirilerek traktörün yarı otonom hale gelmesi sağlanacak ve mısır ekimi gibi hassasiyet gerektiren işler bu sayede yapılabilecek. Şu anda bu sistem Trimple markası adı altında satış yapmakta ama henüz bu sistemin yerli rakibi bulunmuyor. Bu nedenle yaklaşık 15 Bin dolara satılan bu sistemi ülkemizde çok daha ucuza üretebilir ve çiftçimizi hassas tarım ile buluşturabiliriz. Böyle bir proje ileride çok yüksek derecede bir gelir kaynağına sahip olabilecek. Zira şu anda ülkemizde çok talep gören bu sistemin yerli versiyonunu üretip birçok ülkeye ihraç edebiliriz.

 

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Bunun nedeni ülkemizin yerli kaynaklarının böyle rahatça yapılabilecek sistemlere harcanmasını istemiyorum. Çünkü bu sistem bir traktöre takılıyor ve traktörün sadece direksiyon simidi değişiyor ve böylece mükemmel bir verimlilik elde ediliyor. Bu sistemi hem ilaçlamada hem normal tarla sürümünde kullanabilirsiniz. Yani kısacası kolay bir yapıya sahip ve çok yüksek fiyatlara sahip. Bu tür sistemleri ucuza mal ederek çok yüksek bir kazanç elde edilebilir.

 

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Proje sayesinde mükemmel bir deneyime sahip olacağız ve belki çeşitli otonom sistemleri kendi bünyemizde üreteceğiz. Okuldaki hocalarımla şu an sistemin kabuk aşamalarına başlıyoruz yakın zamanda bir örnek yapacağız. Bu sayede sektör basit ama etkili araçlar hakkında aydınlanmış olacak çünkü bu sistemin elde edeceği kazanç daha birçok alanda otonom sistem geliştirmemize sebep olacak. Ayrıca bu sistem ülkenin gelişmiş bir tarım ülkesi olmasında öncü olacak. Sistem sayesinde insan hatası olmadan hatasız bir tohum ekim ilaçlama ve sürüm işlemi yapacak ve tarlada oluşan en az %15 maddi kaybın önüne geçeceğiz.

 

6.     Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Bunun sebebi projenin çok zaruri olması. Bu proje gerçekleşirse ülkemiz kendi hassas tarım sitemine sahip olacak ve çok büyük kazanç elde edecek. Yukarıda bahsettiğim gibi bu sistemin bir benzerini Amerikan firması Trimple yapmakta ama fiyatı yaklaşık 15 Bin dolar ve bunun yerlisini yaparsak bizi çok büyük bir kazanç bekliyor olacak.

 

7.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Bu proje aslında çok büyük bir proje bizim asıl hedefimiz hiç insan gücü olmadan küçük traktörler üreterek çiftçinin tarlasını sadece uzaktan izlemesini istiyoruz. Bu sistem ileride gelişirse hedefimiz küçük traktörler üretip tarlanın her yerini otonom şekilde sürmek ve bu sayede insan gücüne asla gerek kalmayacak. Bu sistem sayesinde ülkemizde boş arazi kalmayacak traktörü hedef olan yere programlayıp orayı sürmesini ve ekmesini sağlayabileceğiz ve bunu şayet başarırsak dünyada öncü olacağız.