Bir Fikrim Var: OYONİD (Orman Yangını Önleme, Müdahale ve Sera Gazı Azaltımı)

Bir Fikrim Var: OYONİD (Orman Yangını Önleme, Müdahale ve Sera Gazı Azaltımı)

 

1.      Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Hakan Eren Karadağ. Lise 11. sınıfa yeni geçtim. Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi'nde okuyorum. Küçüklükten beri olan teknoloji ilgim sayesinde son 2-3 yıldır yazılım alanında kendimi geliştiriyorum. Programlama dillerinden Python, JavaScript, C++; Veri tabanı olarak sqLite biliyorum. ODTÜ ve Tübitak'tan 3'er tane olmak üzere 8'den fazla sertifikam bulunmakta. Şuan 2 kurumun yazılım, veri tabanı, web sitesi ekiplerinde geliştirmeler yapmaktayım. Dünya yararında proje fikirleri geliştirmek ve bunu uygulamaya dökmeyi çok severim. Hayatın kendisi öğrenme sürecidir bu motto ile kendimi eğitmeye, geliştirmeye sıkı şekilde devam etmekteyim.

 

2.      Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

2021 yılında Ülkemizde meydana gelen orman yangınları ülkemizin her ferdi gibi bizi de çok derinden yaraladı. Bu durum yalnızca 1 seferlik değildi. Aşırı derce de artan Sera gazı Dünyamıza her geçen gün daha da zarar vermekte bunun sonucunda da orman yangınları başta olmak üzere birçok felaket gerçekleşiyor. Ülkemiz başta olmak üzere Dünyamızdaki hiç kimsenin bir daha böyle bir acı yaşamamasını ve Dünyamızı daha sürdürülebilir, temiz hâle getirebilmeyi amaçladık.

 

3.      Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

53. TÜBİTAK Türkiye Finalisti OYONİD projemiz, ormanlarımıza belli aralıklarla yerleştirilecek olan depomuz ile normal zamanlarda yağmur suyu depolanmasıdır. Ayrıca yağmama, dolma durumuna göre de kapak kapalı tutularak su döngüsünün içeride tamamlanması sayesinde buharlaşma önlenmiş olacaktır. Yangın tespit esnasında hem depomuzda bulunan hem de depo uzantı kollarında bulunan 4 adet sensör ve yapay zeka destekli kamera sistemi sayesinde yangın daha küçükken tespiti sağlanmakta ve çevre halka ışıklı, sesli ikazın yanında sistem sayesinde yetkililere konum ile birlikte yangın ihbarı yapılmakta. Aynı zamanda projemizin bir kısmı olan Oyonid YİHA da otonom şekilde sistemden gelen koordinata hızlı bir uçuş gerçekleştirerek önce yangının doğruluğunu ve tam koordinatlarını tespit edip rüzgar ile atış pozisyonunu netleştirdikten sonra geliştireceğimiz Oyonid Su Füzesi sayesinde YİHA mız yangına etkili müdahale sağlayacaktır. eğer yangın yağmur depolarımız yakınında ise depoda ki su aracılığıyla müdahale gerçekleşecektir. Oyonid Su Füzelerimiz de ana merkezdeki depo sistemimiz sayesinde yağmur suyu ile dolumu gerçekleştirilerek YİHA'ya yüklenimi gerçekleştirilecektir. Masaüstü sistemi sayesinde anlık veriler ve donanım sistemlerinin durumu yetkililerin elinde olacaktır. eCall ve sms teknolojisi ile saha ekipleri ve merkez ile koordinasyon da sağlanacaktır. Normal zamanlarda da Oksijen üretimi sağlanarak Sera gazı oranını azaltmaya etkide bulunmak hedeflenmektedir.

 

4.      Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Küresel problem olan bu durum halkımız başta olmak üzere Dünyamızda ki tüm halkları, ülkelerin ekonomilerini ve Dünyamızı çok olumsuz etkilemektedir. Bu durumlarda OHAL ilan eden ülkelerin olduğu bile görülmüştür. Halkımız ve ülkemiz başta olmak üzere tüm Dünyanın artık zarar görmemesini, Dünyamızda ki diğer canlıların, ekosistemin olumsuz etkilenmemesini ve Dünyamızı dha uzun ömürlü, daha yaşanabilir hâle gelmesini amaçladık ve bunun için projemizi hayata geçirmek istiyoruz.

 

5.      Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Yangınların güçlükle kontrol altına alınması hem maddi hem manevi zararlar oluşturmaktadır. Yangın söndürme uçaklarının ücreti, masrafları; helikopterlerin ücretleri, masrafları; itfaiye araçlarının masrafları ve en önemlisi kahramanlarımızın canları. daha ekonomik ve daha hızlı müdahale sayesinde itfaiye ekiplerinin alevlerin içine girmesine gerek kalmayacak. yangın söndürme uçaklarına gerek kalmayacak. Halkımızın cebini etkilemeyecek, evini hayvanını akrabasını kaybetmeyecek. Krize dönüşmeyecek. Turizm etkilenmeyecek. Ormanlarımız çok küçük yerleri hariç yanmayacak. Dünyanın havası daha temiz olacak.

 

6.      Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Lise öğrencisi olmamızın ve yaşadığımız bölgedeki imkansızlıklar, bizim maddi imkansızlıklarımız nedeniyle proje geliştirmesi yavaş ilerlemektedir. Bu durum her geçen gün özellikle yaz aylarında ormanlarımızın yangın riskini devam ettirmektedir. Örneği çok uzakta değil biz bu projeye Aralık 2021 de başladık ve projemizin bir kısmını bitirdik ancak kullanıma sunulamamasının etkisini 2022 yılında geçen ay çıkan orman yangınının günler sonrasında kontrol altına alınmasında maalesef ki gördük.

 

7.      Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projemizin öncelikle ülkemizin yangın riski yüksek yerlerinde kullanımına başlanarak, ülkemizin yanında ihracat potansiyeli çok yüksek olduğundan seri üretim ile diğer ülkelere ihracatı hedeflenmektedir. Projenin tüm dünyada aktif kullanılmasını hedefliyoruz.