Bir Fikrim Var: Sigara Bırakma Makinesi

Bir Fikrim Var: Sigara Bırakma Makinesi

1)      Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

3 Eylül 1997 Samsun doğumluyum. Amasya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü öğrencisiyim. Araştırmayı ve kendimi geliştirmeyi seviyorum. Hayallerim var ve bu doğrultuda çalışmaya devam ediyorum.

2)      Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Kendimi bildim bileli babam sigara kullanıyor. Çocukluk dönemlerimde babamın kahvehanesi vardı ve bende okuldan arta kalan zamanlarımda biraz cep harçlığı için orada çalışırdım. O dönem kapalı alanda sigara içme yasağı yoktu ve kahvehanenin içerisini adeta sisli bir hava varmışcasına sigara dumanı kaplardı. Bir süre sonra artık bende sigara dumanının tiryakisi oldum. Sigaradan rahatsız olmuyor, aksine sigara dumanının fazla olduğu yerlere gidiyordum. Tabi süreç ilerledi yıllar geçti ve artık sigara dumanı olan yerlerde duramaz hale geldim. Öyle ki sigara dumanına rastladığımda nefes alamıyordum ve dikkatinizi çekmek isterim, ben bu süreçte hiç sigara kullanmadım. 2019 yılı pandemi başladıktan sonra üniversiteden eve döndüm ve ailecek aynı ortamda bulunmamız gerekti. Babam günde 3 paket sigara kullanırdı. Ben de bu miktarı azaltmak için babamla sürekli tartışırdım. Babam da sigarayı bırakmak, azaltmak istediğini fakat bunu yapamadığını ve bunun uzun yıllardır var olan bir alışkanlık olduğunu sürekli söylüyordu. Bende bu konuya bir çözüm buldum ve bunu babama da aktardım. Öncelikle gözlemledim ve babamın ortalama 15-20 dakikada 1 tane sigara içtiğini gördüm. Dedim ki; sigarayı bırakmanı istemeyeceğim senden ve seni zorlamayacağım da, sadece miktarı azaltalım kontrollü bir şekilde ilerleyelim. Önce 30 dakikada 1 tane, 2-3 gün sonra 40 dakikada 1 tane, 1 hafta sonra 45dk, sonra 1 saat derken bir de baktım babam 1 paket sigarayı iki günde bitiremez oldu. Sonra neden bu çözümü makineleştirmeyeyim dedim ve projem ortaya çıkıverdi.  

3)      Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Sigarayı bırakmak isteyenler için, günde belirli saatlere ayarlanabilen ve saati geldiğinde sadece 1 adet (halk ağzında dal) sigara veren bir program yazarak, bu programı makineleştirmek. Bu sayede sigara yavaş yavaş da olsa bırakılabilir kılınacaktır. Aynı zamanda bu makine için bir telefon uygulaması geliştirerek sigara içimindeki azalmayı da takip edebileceği bir hizmet insanların kullanımına sunulabilir. Bu uygulamayı AppStore, GooglePlay ve oluşturulabilecek bir kendi sitesinden indirilmeye müsait hale getirirsek insanlar telefon, tablet ve bilgisayarlarından kendi durumlarını takip edebileceklerdir. Hatta bu cihazı bluetooth bağlantısı ya da usb bağlantısı ile de donatarak kullanımını kolaylaştırabiliriz. Bu sayede planlı bir şekilde sigara kullanımını azaltacak programları insanların hizmetine sunabilir ve insanların sigara kullanımından kurtulmasını sağlayabiliriz. Kullanıcılara uygulamada o ana dek ne kadar harcamadan kurtulduklarını gösteren ve bu parayla neler yapabilecekleri konusunda onları teşvik eden bir bölüm yapabiliriz. Örneğin: “Günde 3 paket sigara içen birisi paketi 15 liradan 1 ayda 1350 TL harcıyordu. Sigara kullanımını 1 pakete düşürdü. 2 ayda 1800 TL cebinde kaldı. Bu kişi ailesini alıp 500km uzaklıkta ki  bir şehre gidip 3-4 gün konaklamalı bir tatil yapabilir ya da çocuğuna bir bisiklet alabilir. ”  İnsanları bu şekilde teşvik edebiliriz. İstenirse makinenin bir bölümüne de içilmeyen sigaraların parasının konulabileceği ve biriken miktarı uygulamaya aktaran bir kumbara konulabilir.

4)      Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Temiz bir gelecek, temiz bir toplum. Ülkemizde neredeyse her 5 gençten 3’ü sigara kullanıyor. Farkında olmadan sigarayı daha bebekken çocuklarımızın ciğerlerine dolduruyoruz. Sonrasında sigara dumanını tanıyan ve ona alışan o minik ciğerler büyüdüğünde nikotin sevdasına tutuluyor ve kendi çocuklarımızın sigaraya başlamasına ön ayak oluyoruz. Çocuklar annelerinden babalarından ne görüyorsa onu taklit etmeye çalışır, çünkü anne-baba çocuğun ilk öğretmenleridir. Liselere bir gidin bakın, öğretmenlerin en çok şikayet ettiği şey öğrencilerin sigara kullanımındaki fazlalık. Amacım gençliğimizi, geleceğimizi kurtarmak.

5)      Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

İnsanlar sigara kullanımından kurtulabilmek için içeriğinde ne olduğunu bile bilmediği ilaçlara her yıl milyonlarca liralar veriyor. Sigara kullanımı ailelerin iç huzurunu ve sağlığını bozuyor. Projemin sigara kullanımını engelleme konusunda ki sorunları büyük ölçüde ortadan kaldıracağını düşünüyorum.

6)      Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Sakıp Sabancı’nın vefatından önce yazdığı son kitabında da dediği gibi “Her şeyin başı sağlık”. Bu proje sigara kullanımının azaltılması konusunda öncü olma niteliği taşıyor.

7)      Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Tabii ki de öncelikli hedefim insanları sağlığına, aileleri de huzurlu bir ortama kavuşturmak. Sonrası içinse 5 yıl içerisinde ülkede sigara kullanılan evlerin %80 ‘ ine ulaşım sağlamak.

8)      Okurlarımıza iletmek istediğiniz düşünceleriniz var mı?

Her şeyin fazlası zarardır. Kitap okuyun, denize girin, gezin. İnsanları, hayvanları ve doğayı sevin. Sağlığınızı ve kendinizi sevin. Dünyaya bir kez geliyoruz ve sadece bir  apartman dairesini alabilmek için tüm ömrünüzü feda etmeyin. Kendinizi gerekmedikçe eve kapamayın.  Hala yapabiliyorken yaşayın ve kendinize sık sık sorun; “Acaba ben, gerçekten yaşıyor muyum?”.

Kullanıcılarımızın sizinle iletişime geçebilmesi için iletişim bilgilerinizi ve sosyal medya platformlarınızı paylaşırsanız çok seviniriz.

Mail: fatihsemizbusiness@gmail.com