Bir Fikrim Var: Solar Sistemler Üzerinde Kullanılabilecek Çok Fonksiyonlu Drone Geliştirilmesi

Bir Fikrim Var: Solar Sistemler Üzerinde Kullanılabilecek Çok Fonksiyonlu Drone Geliştirilmesi

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz? 

Ben Asım Yasin Şimşek. Erciyes Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü 2.sınıf öğrencisiyim. Devre tasarımı, gömülü sistemler, elektronik-robotik uygulamaları gibi alanlarda öğrenimlerimi sürdürmekte olup çalışmalarıma devam etmekteyim.

  

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız? 

Türkiye’de ve dünyada enerji ihtiyacı sürekli olarak artmakta olup güneş enerjisi çalışmalarında panellerdeki tozlanma faktörü, üretimi olumsuz etkileyen başlıca etkenler arasında yer almaktadır. Temizleme konusunda farklı temizlik solüsyonları, panel temizlik robotları vb. araçlar kullanılmaktadır. Projemiz doğrultusunda solar sistemler üzerinde yapılan birden fazla uygulamayı yapabilecek bir dronun geliştirilmesi hedeflenmiştir.

  

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz? 

Bu çalışmanın yöntemi solüsyon püskürten temizlik sistemi, termal kamera entegreli görüntü işleme üzerine kurulu gözlem sistemi ve otonom uçuş sisteminden oluşmaktadır. Panellere temas olmadan bakımının yapılması işlemi solüsyon püskürten temizlik sistemi ile havadan yapılacak olup sorunlu panellerin tespiti de aynı şekilde havadan termal kameralarla gözlem sistemi ile sağlanacaktır. Süreç tamamen otonom olarak yürütülecektir.

  

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz? 

Yüksek verimli bir şekilde elektrik enerjisinin üretimi için güneş panellerinin periyodik bakımlarının aksatılmadan yapılması, devamlı olarak gözlemler ve analizler yapılarak oluşan sorunların bulunması ve ayrıca bu sorunların erkenden tespit edilerek gereken önlemlerin alınması oldukça önem arz etmektedir. Bu hususta üreticiler, güneş panellerinin bakımı, analizi, gözlemi gibi konularda ekstra ilgili şirketlerden ayrı ayrı destek almak zorunda kalmaktadır. Özellikle solar sistemlerde evsel sistemlerin ön plana geçtiği bu dönemde bu durum, üreticiyi zor bir duruma sokmakta ve maddi açıdan yük oluşturmaktadır. Bu araştırma projesi doğrultusunda “Üretici, üretim sürecine doğrudan nasıl dahil olabilir, solar sistemlerde aldığı hizmetleri kendisi nasıl kolayca sağlayabilir ve genel olarak solar sistemlerde daha hızlı ve daha kolay bir şekilde panellerin bakımı ve incelenmesi nasıl sağlanabilir?” sorularının çözüme kavuşturulması planlanmaktadır.

  

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Güneş panellerinin daha kolay, daha hızlı ve daha düşük maliyetlerle bakımının ve gözleminin yapılması sağlanacaktır. Üreticinin özellikle evsel sistemlerde üretim sürecinin tamamına dahil olarak kendi imkanlarıyla solar sistem uygulamalarını gerçekleştirmesi mümkün hale gelmiş olacaktır.

  

6.     Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz? 

Enerji verimliliği, aslında hepimiz için büyük önem arz etmektedir ve yapılan çalışmalar ortak paydada hepimize fayda sağlamaktadır. Tübitak tarafından da desteklenmeye hak kazanan projemizde, günümüzün ve geleceğin en önemli konularından biri olan yenilenebilir enerji alanında yeni bir teknolojinin ülkemize kazandırılmasını hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda üniversite öğrencileri tarafından yürütülen tüm projelere geleceğimiz için destek verilmesinin son derece önemli olduğunu düşünmekteyiz.

  

7.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz? 

Projemizin solar sistemler alanında kullanımının yaygın hale gelebileceğini, üreticilerin artık bir çok uygulamayı kolaylıkla gerçekleştirebileceğini ve bunun sonucunda da günümüzde bir çok alanda olduğu gibi bu alanda da dron kullanımının vazgeçilmez hale gelmiş olacağını öngörmekteyiz.