Bir Fikrim Var: T-96 Model.1 (D) İHA

Bir Fikrim Var: T-96 Model.1 (D) İHA

1.       Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben 2018 yılında Erzurum Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun İsmet Emircan Tunç. 2019 yılından beri Uludağ Üniversitesi Makine Teorisi ve Dinamiği A.B.D.’de eğitim görmekteyim ve şu anda tez aşamasındayım. Yaklaşık son 9 aydır bu proje üzerinde çalışıyorum.

2.       Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

2017 yılında katıldığım arkadaş grubu ile Model İHA yarışmasında başladı İHA sevdam. 2 adet başarılı şekilde çalışan İHA’larımız vardı. Yarışmada 5. olduk. Bunun üzerine savunma sanayisine ilgim ve tutkum başlamış oldu. Savunma sanayi firmalarına başvurularım sürekli oluyor ama bir türlü olumlu sonuç alamıyordum. İHA üretimi yapan firma, bir gün benimle mülakat yapmak istedi, mülakat güzel geçti ama işe alınamadım. O gün kafama koydum, kendi İHA’mı yapıp sektöre gireceğim diye. 01 Nisan 2021’den beri ilk günkü heyecan ile çalışmalarımı yürütüyorum.

3.       Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Tasarımı ve AR-GE’si tamamen bana ait olan bu projede, tamamı (%100) elektrikli olacak şekilde ve İHA pilotuna bağlı olarak ister pist kullanımı ile isterse de VTOL(dikey iniş kalkış) sistemi ile İHA’nın kontrolü sağlanabilecek. Bu İHA’nın elektrikli yapılmasının sebebi, havacılık sektöründe neredeyse hiç yok denecek sayıda elektrikli uçakların olmasıdır. Projede ilk başta belirli ölçekte prototip model yapılacak olup test uçuşlarından sonra 1:1 ölçekli ana model İHA üretimi yapılacaktır. Ayrıca solar paneller de kullanılarak projedeki elektrik üretimi artırılarak uçuş süresine olumlu etki kazanılması hedeflenmektedir.

4.       Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

%100 elektrikli İHA ve/veya (model) uçaklar çok bulunmamakta. Hem çevreye sıfır atık bırakma hem de alternatif güç olarak elektriğe dikkat çekmek hedefiyle bunu yapmak istiyorum. Bu İHA’nın durumuna göre silahlandırılabilir (SİHA) modeli, doğal afetlerden sonra kurtarma faaliyetlerinden etkili olabilecek (Arama-Kurtarma) modeli ve gözlem gibi çeşitli alanlarda önemli olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca, hem isteğe bağlı olarak pist veya dikey iniş kalkış sistemi ile uçuş yapılacak günün hava durumuna ve arazinin şartlarına bağlı olarak farklı iniş kalkış sistemleri mevcut olacak şekilde hibrit/karma uçak modeli hayata geçirilecektir.

5.       Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Hem elektrikli olacak olması hem de karma/hibrit iniş kalkış sistemi ile sektöre yeni bir heyecan katacağını düşünüyorum. Ayrıca, örnek vermek gerekirse otomobil sektöründe bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce elektrikli otomobillere çok fazla ilgi gösterilmiyordu. Ancak, bugünlerde artık neredeyse tüm dünyada elektrikli araçlara ilgili artmaya başladı. Bu durumun, (genel) havacılık sektöründe de yaşanması gerektiğini düşünüyorum. Burada ele alınması gereken durum; elektrikli uçakların verimliliğinin jet motor yakıtlı uçaklara göre nasıl iyileştirilebileceğidir.

6.       Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Havacılık ve savunma sektörüne yeni bir tür İHA modeli katabileceğimi düşünüyorum. Tüm dünyada DİHA olarak bilinen dikey iniş kalkışlı hava araçları birkaç kalıp modelle yapılıyor. Hem özgün tasarımlar ile bu algıyı kırmak hem de elektrikli model İHA’ların daha da yaygınlaştırılmasını hedefliyorum.

7.       Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projedeki İHA’mın ilk başta belirli bir ölçekte prototip model ile bazı test uçuşlarının yapılması. Ardından, 1:1 ölçekli modelde önceden belirlediğim hafif metal alaşımı, kompozit malzemeler ve otonom uçuş sistemi ile başarılı uçuşun gerçekleştirilmesi. 1:1 ölçekli model İHA’ya solar panellerin eklenerek elektrik üretiminin arttırılarak uçuş süresisin uzatılması. Model-2 ismini verdiğim ve taslak tasarımlarına başladığım ve yine %100 elektrikli olacak savaş uçacğının temellerinin atılması. Model-3 ise Model-1 ve Model-2’nin birleşimi olacak olup, Model-2 için belirli ölçekli Model-1 İHA’lar sayesinde daha fazla gözlem yapma ve silahlandırılmış minik İHA’lar ile güç üstünlüğü elde edebilmesini sağlamak.

Burada verilen Model-# isimleri geçici isimlerdir. Daha sonra isimler değiştirilecektir.

8.       Okurlarımıza iletmek istediğiniz düşünceleriniz var mı?

Projemin akıbeti ne olur bilemiyorum, belki büyük bir savunma sanayi firması ile ortaklaşa üretim yapılabilir, belki kendi firmamı kurup kendi markam ile ürünümü ortaya koyabilir belki de projenin tüm haklarını büyük firmalara devredebilirim. Ancak şundan eminim ki ben olmasam bile benim düşüncelerime yakın şekilde projeler mutlaka olacaktır. Yeter ki, yatırımcılar ve büyük firmalar yeniliklere her zaman açık olsunlar. Şu andaki ekonomik durumum nedeniyle proje üzerinde pek fazla verimli çalışamıyorum. Proje ile ilgili okumam gereken kitaplar, eğitimin almam gereken kurslar, kullanmam gereken çeşitli tasarım ve analiz programları ve öğrenmem gereken püf noktalar var. Ben de tek başıma çıktığım bu yolda, bir projeye ne kadar yetebiliyorsam o kadar verimle çalışıyorum. İHA’nın görünümünün olduğu bir fotoğraf da paylaştım. Fotoğraf günceldir, ve tasarımı tamamen (%100) bana aittir. Asla ama asla kopya/çalıntı bir fikir/proje ile hiç kimsenin karşısına çıkıp da ‘bu benim eserim’ diyemem bir mühendis olarak. Proje ile ilgili çekinceler oluşabilir, gerekirse ayrıyeten kısa bir animasyon dosyası da verebilirim. İHA/SİHA hakkında okuduğunuz kitaplar varsa lütfen bana da önerin. Elime kitap geçer geçmez bitirmeden bırakamıyorum. J

 

LinkedIn; https://www.linkedin.com/in/ismet-emircan-tun%C3%A7-494538101/

Twitter; https://twitter.com/ismettunc96

Mail; ismet96.tunc@gmail.com