Bir Fikrim Var: Tarım Arazilerine Modern Korkuluk

Bir Fikrim Var: Tarım Arazilerine Modern Korkuluk

1.       Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba adım Ramazan Erdoğmuş. Konya Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Çocukluğumdan beri hayalim ülkem için bir şeyler üretmekti. Şimdi ise bu hayalimi okuldan aldığım teorik bilgiler ve kendi pratik bilgilerimle gerçekleştirmek için ilk adımımı attım.

2.       Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

2017 yılında dayıma yardım etmek için köye gitmiştim. Köyde şöyle bir durumla karşılaştım, çiftçilerin tarlalarına domuzların saldırdığı ve mahsulu yok ettiklerini gördüm. Maalesef üzücü bir durumdu. Bu durumu engellemek için çiftçiler kendince önlemler almışlardı. Ava çıkıyorlar, tarlada nöbet bekliyorlar ve sıradan ilkel korkuluk kullanıyorlardı ama maalesef bu önlemlerden hiçbirisi yeterli olmuyordu. Ava çıkmak tehlikeli, gece nöbet tutmak yorucu, ilkel korkuluklarsa hiçbir fayda vermiyordu. Bunun üzerine kendim 2021 yılında aklıma gelen bir fikri yani "Tarım Arazilerini Yabani Hayvan Saldırılarından Koruyan Modern Korkuluk Projesi" fikrini önce hayal ettim sonra kendi çabalarımla ürüne dönüştürdüm.

3.       Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Projemin temel amacı tarım arazilerini hayvan saldırılarından korumak, çiftçimizin ürününü heba etmemek ve çiftçimize de rahat bir nefes aldırmak. Projemin mekanik kısmından anlatmaya başlayacağım. Projemin mekanik kısmı 100 cm genişliğinde ve 120 cm boyunda bir demir kasadır. Donanım kısmında ise; bir adet güneş paneli, bir adet akü, bir adet ikaz lambası, iki adet hoparlör, iki adet Arduino kartı, bir adet SD kart modülü, bir adet şarj devresi, bir adet voltaj regülatörü ve bir adet röle kartı bulunmaktadır. Projemin çalışma prensibi ise şöyledir; güneş paneli aküyü şarj etmektedir. Akü şarj devresi sayesinde akü 9V altına düştüğünde şarj alır ve 12V olduğunda şarj almayı bırakır. Böylelikle akümüz sürekli şarj olmadığı için kullanım ömrü azalmaz. SD kart modülümüzde üç adet ses bulunmaktadır. Bu sesler; köpek, silah ve siren sesidir. Sesler birer dakikalık wav dosyası biçimindedir. Beş dakika aralıklarla sesler sırayla çalmaya başlar. Sesler hoparlör ile çalmaya başladığı anda ikaz lambası devreye girer ve lamba yanarak dönmeye başlar. Bir dakika boyunca hem hoparlörler hem de ikaz lambası çalışır. Bir dakikalık çalışma süresi bittiğinde ise beş dakika beklemeye geçer ve beş dakikalık bekleme süresi bitince tekrar döngüye girerek çalışmaya başlar. Böylelikle hayvanlar seslerden ve ışıktan korkar. Bu sayede tarım arazilerine saldıramazlar. Burası çok önemli sistem çalışırken birden fazla farklı ses çıkarmaktadır. Bunun temel amacı; hayvanlar sürekli aynı çalan sese alışabilir ama birden fazla farklı sese alışamazlar. Alışamadıkları için seslerden korkarak tarım arazisine giremezler. Işık kaynağı seçimi de önemlidir burada ikaz lambası dönerek ve yansıtarak aydınlatma yapar böylelikle hayvan uzak bir noktadayken ışığın vurmasıyla uzaklaşır.

4.       Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Bu projeyi hayatı geçirmemin en büyük sebebi; bir yıl boyunca bin bir zahmetle çiftçilerimizin ürettiği ürünü korumak, çiftçilerimizin emeklerini boşa çıkarmamak, onlara rahat bir nefes aldırmak, mahsullerin azalmasını engellemek ve mahsul azalması sonucunda hemen sonra meydana gelebilecek fiyat artışının önüne geçebilmekdir. Bu sebeple ilk prototipi ürettim.

5.       Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Bu proje sayesinde çiftçilerimiz büyük bir yükten kurtulacaktır. Mahsuller yok olmayacak ve mahsul azlığı olmadığı için ürün fiyatları sabit kalacaktır. Hem çiftçimiz ürününü zahmete girmeden koruyacak hem de biz tüketiciler bu sayede ürünleri mahsul azlığı gibi bir durum olmadığı için daha uygun fiyatlardan alabileceğiz.

6.       Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Yoğun araştırmalarım ve çiftçiler ile yapmış olduğum görüşmeler neticesinde bu soruna yönelik geliştirilen aletlerin yetersiz kaldığı, beklenen başarıyı sağlayamadığını gördüm ve projemi direkt olarak kullanıcılara yani çiftçilere kendi yapmış olduğum prototipi tanıttım ve büyük bir memnuniyetle karşılaştım. Projemin kullanıcı onayı alması beni mutlu etti. Daha sonra projemi üretici konumunda olan birine sundum. Bu kişi TRT Gönül Dağı dizisi icat danışmanı olan aynı zamanda da tarım aletleri üreten bir fabrikanın sahibi Mucit Hasan Kum'dur. Bir üretici olarak onun gözünden bir değerlendirme istedim. Protipimi inceledi ve seri üretim potansiyeli olan bir ürün ortaya koyduğumu söyledi ve beni takdir etti. Şimdiden daha prototip aşamasında bir ürün için hem kullanıcı hem de üretici onayı aldım. Bu yüzden bu projeye yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorum.

7.       Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projem ile ilgili ilk hedefim yapmış olduğum ürünü belirli sayıda üreterek Türkiye'nin 7 bölgesindeki 7 çiftçiye göndererek her bölgede farklı arazilerde farklı hayvan saldırılarına karşı ürünümü çalıştırmak ve ürün performans değerlendirmesi yapmak istiyorum. Bu değerlendirme sonucu eksiklik varsa gidermek ve ürünü eksiklikleri tamamlamak doğrultusunda geliştirmek istiyorum. Projemi daha şimdiden hem kullanıcı hem üretici onayı aldığı için 5 yıl sonra seri üretime girmiş bir şekilde görüyorum.