Bir Fikrim Var: TOGG Motoruyla Token Üretimi

Bir Fikrim Var: TOGG Motoruyla Token Üretimi

1.       Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Orhun Onar. 2021 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Mekatronik Mühendisi olarak mezun oldum. Daha önce TUBİTAK Verimlilik Yarışları, TUBİTAK 2209-a, TUBİTAK 2247-c ve TEKNOFEST projelerinde çalıştım ve şuan aktif iş arayışındayım.

2.       Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Dünyada oldukça popüler olan ERC20 tabanlı tokenler ve enerji sorunu yüzünden böyle bir fikir aklıma geldi. Bu fikir ile TOGG marka araca sahip insanların hem kendi ekonomilerine hem devlet ekonomisine yardımcı olmasını sağlamak istiyorum.

3.       Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Bildiğiniz gibi TOGG önümüzdeki yıllarda elektrikli araba modelleriyle otomotiv piyasasına girmeyi amaçlıyor. Ama herkesin de bildiği gibi Türkiye'de elektrikli şarj istasyonları oldukça az sayıdadır ve ülkemize düzensizce yayılmıştır. Bu yüzden eğer bir kullanıcı bir şarj istasyonuna denk geldiği zaman her ihtimale karşı bataryasını sonuna kadar doldurmak isteyecektir. Bu da otomotiv kullanıcıları için maddi açıdan bir sorun yaratabilir (gelecek zamları da hesaba katarsak).  Ama eğer bu elektrikli şarj için nakit para yerine bir sanal token kullanırsak, üstelik bu tokenin üretimi de TOGG'un elektrik motorundan elde edilirse kullanıcı için ekonomik anlamda oldukça faydalı olacaktır. Böylece çok uzun süre araba kullananlar daha fazla token üretecek ve fazla tokenleri diğer şoförlere satarak bu işten kar elde edecek. Böylece TOGG marka bir arabaya sahip olmak aynı zamanda bir gelir kapısı olarak da gözükecek.

4.       Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Çünkü ülkemizdeki oldukça kırılgan olan faiz ve döviz kurları yüzünden diğer sektörlerin etkilendiği gibi enerji sektörü de etkilenmektedir. Ama bu tokenler sayesinde TOGG kullanıcıları bu değişikliklerden etkilenmeyecektir. Çünkü bir araba 100 TL ile doluyorsa, 1 yıl sonra belki 150 TL ile dolacak ama tokenlerin değerleri hep aynı kalacağı için 100 Token ile dolan bir batarya ünitesi bir sonraki yıllarda da hep 100 Token ile dolacak. Değerlenen token fiyatları da kullanıcılar için bir yatırım kapısı olacak.

5.       Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Arabanız var ve benzinin zamlanacağını düşünüp 100 bidon benzin almak istiyorsunuz. Böylece ilerideki zamlardan korunabileceksiniz ama tabi ki hem güvenlik açısından hem lojistik açısından böyle bir şey imkansız. Bu yüzden bu enerjiye denk gelecek bir sanal token yaratmayı düşündüm. Böylece enerji firmaları benzin veya elektrik satmadığı halde sıcak para elde edecek ve bu sıcak para ile yatırımalarını büyütebilecek hale gelecekler. Ayrıca bu tokenlere sahip insanlar da bu tokenleri diğer kullanıcılara da satma imkanına erişecek

6.       Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Enerji sektörü ve kripto para sektörü tüm dünyada büyüdüğü gibi Türkiye'de de büyümektedir ve bu iki sektörün hibrit bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Türkiyede'ki çoğu yazılım firması kripto para ve token üretme konusunda oldukça kısır bilgiye sahip olduğu için bir mavi okyanus stratejisi olarak da görülebilir.

7.       Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

5 yıl sonra büyük ihtimal Orta Doğu ve Avrupa pazarına açılmış bir proje olacak. Çünkü günümüzdeki simsarlar bu sektörü oldukça manipüle etmekte. Deyim yerindeyse bütün borsayı Twitter üzerinden yönetmektedir. Ama ülkemizden belirleyici bir güç çıkarsa bu simsarların önünü kesebiliriz ve TOGG firmasına olan güveni artırabiliriz.