Bir Fikrim Var: Type Healthy

Bir Fikrim Var: Type Healthy

1)      Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba, ben Çankaya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Emre, üniversitemiz bünyesinde bulunan IEEE Çankaya Üniversitesi Öğrenci Kolunda komite başkanlığı, yönetim kurulu başkanlığı ve mentorluk yaptım.

2)      Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Bana 16 yaşımda Tip 1 Diyabet teşhisi konulduğundan beri hastalığımı çok rayına oturtamadım. Bu süreçte hastalığı ve getirdiği tüm zorlukları gözlemleme fırsatım oldu. Yine benimle aynı üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi arkadaşım Ece Akdemir ile bu konuları konuşurken bir uygulama fikri aklımıza geldi.

3)      Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Type Healthy projesi bir mobil uygulama olarak düşünüldü. Bu uygulama da amaç Diyabet hastalarına destek olabilmek, hastalıklarını takip etmenin yanı sıra güncel durumlarına göre öneriler sunabilmek ve hatta çevrim içi olarak bir diyetisyene veya uzman doktora danışabilmek. "Ne gerek var? Benzer diyabet uygulamaları mevcut, kan şekerimi ölçüp oraya yazıyorum ben ya!" Diyenlerden olabilirsiniz o yüzden biraz daha detay vermek istiyorum. Evet piyasada "Diyabet" üzerine uygulamalar mevcut ancak efektif değiller. Kan şekerimi ölçüp yazmak bana sadece zaman kaybettiriyor. Type Healthy ile asıl amaç sizin sadece kan şekerinizi kaydetmek değil, şayet bunu not defterinize de yazabilirsiniz. Type Healthy kullanan kişi kendisiyle alakalı bir çok veriyi anında görebilecek. Hasta uygulamaya giriş yaptığında önce uygulamanın hastayı tanıması için 1 hafta boyunca normal rutinini yaparak uygulamaya anlık bildirmesi gerekecek. Mesela yediği yemekler, açlık tokluk şekerleri, insülin dozları gibi. Bu bilgiler üzerinden uygulama hastanın karbonhidrat sayımı yapabilmesi için, kişinin kendisine özel algoritmasını oluşturacak ve bundan sonraki her öğün öncesi, yiyeceği yemeğe göre uygulama karbonhidrat sayımını yapacak ve kişiye özel algoritma ile mevcut açlık şekeri ve hedef tokluk kan şekeri üzerinden o an kişinin vurulması gereken insülin dozunu hesaplayarak önerilen doz şeklinde bildirecek. Kişi bu şekilde sağlıklı yaşama bir adım daha yaklaşmış olacak ve uygulama, kan şeker ölçümlerine göre tahmini Hba1c değerini, saat saat ne yediğini ve kan şeker ölçümlerini kişi istediği an .pdf şeklinde kişiye aktarabilecek. Bu şekilde kişi doktoruna gittiği zaman hastalığını ne yöne çekmesi, tedaviye nasıl devam etmesi gerektiğine daha rahat karar verebilecek. Uygulama yüksek kan şekerine ve kişinin günlük aktivitelerine göre kendisine önerilerde bulanacak. Daha az karbonhidrat yemelisin, haydi biraz yürüyüşe çık… gibi. Aynı zamanda uygulama haftalık, aylık, yıllık abonelik şeklinde sınırsız erişim hakkı ile hastaları online diyetisyen hizmeti sunacak. Diyetisyeni kişinin portföyüne erişerek kendisine haftalık veya günlük diyet listesini iletecek ve hatta yüksek ölçüm durumlarında kişinin kendisine bildirimler gönderebilecek. Bu hizmet ülkemizde haftalık 50, aylık 200 yıllık ise 2000 Türk lirası, yurt dışında ise 30 Dolar/Euro haftalık, 150 Dolar/Euro aylık ve 1800 Dolar/Euro yıllık olacak. Kişi uygulamada kendisine en yakın hastane ve doktorları görebilecek ve anlık randevu oluşturabilecek. Uygulama da online diyetisyen hariç tüm özellikler ÜCRETSİZ olacak.

4)      Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Çünkü ben 16 yaşımdan beri bu zorluğun içerisindeyim ve kendimi düşündüğümde ancak sağlığıma böyle kavuşabileceğimi biliyorum. Kendimi geçtim, yaşlı ve çocuk diyabet hastaları var, onlar kendileri karbonhidrat sayımı yapamaz veya kendi vücutlarının insülin tepkisine göre kendilerine özel matematiksel formülü çıkartıp her öğün öncesi dört işlem ile insülin dozlarını hesaplayamaz. Bu yüzden bu projeyi hayata geçirmek istiyorum ve sadece Türkiye için değil Dünya'da 500 milyona yakın diyabet hastası için bunu yapmak istiyorum.

5)      Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Sağlık sektöründe çalışan diyetisyenler için istihdam sağlayacağını düşünmemin yanı sıra, ülkemize katacağım yeni bir yazılım/sağlık şirketi ile ülkemize de kazanç sağlayacağından eminim.

6)      Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Ben ve arkadaşım bu projeyi hayata geçirebilirsek milyonlara umut olmanın yanı sıra, çok ciddi rakamlarda kazanç sağlayarak ülkemize ve yatırımcılarımıza büyük kazanç sağlayacağımıza inanıyoruz.

7)      Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Bu uygulama hayata geçtiği taktirde, ilk yıl 100 binden fazla kullanıcı ve 10 bin online diyetisyen kullanıcısı bekliyoruz. İlk 5 yılda hedefimiz Ülkemizde ve Dünyada 10 milyon indirme ve 4 milyondan fazla aktif kullanıcı elde etmek.