Bir Mühendis Adayının Yaz Stajı: Gökçer Erol
1. Kendini tanıtabilir misin?
Merhaba ben Gökçer EROL. Atılım Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Savunma Sanayi Akademi tarafından düzenlenen, TR Eğitim ve Teknoloji A.Ş. tarafından koordine edilen KÖK Programı’nın 2021 yılı TUSAŞ çıraklarından biriyim. Ayrıca, üniversitemizi temsil eden, TEKNOFEST yarışmalarına katılan “Atılım Racing” elektrikli araç takımında 3 yıldır görev alıyorum. Çeşitli projeler, programlar ve sertifika kursları ile kendimi geliştirerek bayrağımızı teknoloji sektöründe zirvelerde dalgalandırmayı hedefliyorum.
2. Zorunlu yaz stajını nerede tamamladın, hangi pozisyonda çalıştın?
Zorunlu yaz stajımı sponsor firmam Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. şirketinde Aviyonik Yazılım Tasarım biriminde gerçekleştirdim. Çeşitli askeri standartlara uygun haberleşme protokolleri ve bu protokollere uygun gerekli uygulama yazılımları geliştirilmesi üzerine çalıştım.
3. Staj dönemin nasıl geçti, neler yaşadın, deneyimlerinden bahsedebilir misin?
Staj dönemimin genel olarak eğlenceli ve bilgilendirici olduğunu söyleyebilirim. Staj dönemimde çeşitli gömülü yazılım seminerlerine katıldım. TUSAŞ’a ait yerli ve milli ürünlerimizi yakından görme fırsatı yakaladım. Çalıştığım birimdeki mentorum benimle çok ilgilendi ve kendisinin tecrübelerinden oldukça yararlandım. Ayrıca, benimle stajyer olarak gelen kişilerle yeni arkadaşlıklar edindim, bu da çalışma ortamımızı eğlenceli bir hale getirdi. Çeşitli sorumluluklar alarak yeni kazanımlar edindiğim güzel bir staj dönemi geçirdim.
4. Çalıştığın kurum hakkında neler söyleyebilirsin?
Öğrencilik yıllarında yüksek teknoloji ile yakından deneyim sahibi olmak inanılmaz bir fırsattı. Çalıştığım kurum bana bu imkânı sağlayarak, uzman mühendislerin bilgi birikimini bizlerle paylaştığı güzel bir ortam yarattı. TUSAŞ Akademi çalışanlarına ve benimle ilgilenen tüm mühendislere minnettar olduğumu söyleyebilirim.
5. Vizyoner Genç'te bu yazıyı okuyan ve yaz stajını savunma sanayi sektöründe yapmak isteyen öğrencilere neler tavsiye edersin?
Vizyoner Genç, LinkedIn gibi web adresleri üzerinden staj ve eğitim programı ilanlarını yakından takip etmelerini, gerekli kriterleri sağlamaları için sıkı bir çalışma içinde olmalarını önerebilirim. Özellikle akademik başarılara ulaşmanın yanı sıra ekip çalışmalarının kilit noktası olan sosyal iletişim yönlerini geliştirmelerini tavsiye edebilirim. Çeşitli yarışmalara ve projelere katılarak, üniversitede verilen teorik derslerin pratik tecrübelere dönüştürülmesi, iş hayatına adapte olmak için yardımcı olabilir. Bakış açısını ve yaratıcılığı geliştirmek için eğitim görülen branşlar haricinde eğitimler almanızın faydasını göreceğinizi söyleyebilirim.
6. Son olarak eklemek istediklerini bizimle paylaşır mısın?
Kendi lisans öğrencilik hayatımın sonlarına yaklaşırken çok fazla inişli çıkışlı süreçler yaşadım. Başvurduğum bazı şirketlerden, programlardan kabul alamadım ancak bu durumun beni kötü etkilemesine izin vermedim. Her zaman disiplinli bir şekilde kendimi geliştirmeyi hedefledim. Başarının kilit noktasının pes etmemek olduğunu düşünüyorum. En yorgun olduğunuz anda bile en yüksek motivasyonu kendiniz için sağlamanız gerekiyor.