Bir Sinyalden Daha Fazlası: Beacon
Nesnelerin interneti kavramının teknoloji trendleri arasına girmesi ile birlikte kablosuz teknolojiler de sıklıkla duyulmaya başlanmıştır. Bu kablosuz ağlardan birisi “Bluetooth Low Energy (BLE)” teknolojisidir. BLE, Bluetooth 4.0 olarak da anılmaktadır. Bluetooth teknolojisi ile aynı kapsama alanına sahip olan BLE, düşük enerji tüketimi sağlamaktadır. Bir sinyalden çok daha fazlasını ifade eden “beacon teknolojisi” ise BLE sinyalleri ile donatılmıştır.
Beacon, wi-fi sinyalleri gibi fiziksel engellerden etkilenmeyen BLE sinyallerini kullanmaktadır. Beacon teknolojisinin maliyeti bluetooth ile çalıştığı için düşmektedir. BLE sinyallerinin kullanılması mobil cihazların pillerinin wi-fi ağlarına göre çok daha az tüketilmesine sebep olmaktadır. BLE sinyalleri belirli sıklıklarla yayılmaktadır. Yayılan bu sinyaller “BLE Advertising” olarak ifade edilmektedir. Bu sinyaller mekân ve göreve göre aktiviteler gerçekleştirmektedirler. Ayrıca mikro seviyede konum bilgisi kullanmaktadırlar.
Beacon, yeni nesil cihazlar aracılığı ile çalışır hale gelmektedir. Mobil cihazlara uyumlu olan bu teknoloji, cihazlara Android ve IOS uygulamalar aracılığıyla erişimini sağlamaktadır. Bu sebeple bluetoothu açık olan cihazlar beacon vericisinden sinyali almakta ve tepki vermektedir. Ancak IOS ve Android cihazların tepki vermesi için gereken koşullar birbirinden farklıdır. IOS, Apple’ın sahip olduğu iBeacon protokolü ile sinyalleri direkt olarak almaktadır. Ancak Androidlerin işletim sistemleri bu teknolojiye direkt olarak entegre değildir. Sistemin çalışabilmesi için belirli özelliklerin açık olması ile birlikte belirli uygulamaların da yüklü olması gerekmektedir. Yani Android cihazlarda beacon teknolojisinin kullanılabilir hale gelmesi için cihazı aktifleştirecek olan uygulamanın yüklü olması gerekmektedir.
Bu yenilikçi teknoloji şirketler tarafından tanındıkça bu alandaki rekabet de artmaktadır. Apple’ın iBeacon teknolojisine karşılık Google, Eddystone’u piyasaya sürmüştür. Apple’ın sahip olduğu teknolojinin açık kaynak platformu olmak yerine, onunla rekabet eden bir statüye sahip olmak isteyen Google, kendi beacon teknolojisini hayata geçirmiştir. Google’ın teknolojisi sahip olduğu açık kaynak kodlar sayesinde iBeacon karşısında durma kabiliyeti göstermiştir. Eddystone, Google tarafından hem Android hem de IOS platformlarda desteklenmektedir.
Günümüz dünyasında dijital dünya ile fiziksel dünyayı kesiştiren her teknoloji büyük önem arz etmektedir. Beacon teknolojisi küçük bir cihazdan oluşmaktadır. Karmaşık yapılardan oluşmayan bu teknoloji, donanımsal olarak basittir. Beaconlar tetikleyici vazifesi görerek işlem yapmaktadırlar. Yani bu cihazlar gelişi güzel mesajlar yaymamaktadırlar. Bunun tam aksine cihazlarla özel bir bağlantı kurmaktadırlar. Tek taraflı olarak sinyal gönderen bu cihazların veriyi işleme kabiliyeti yoktur. Beacon, mobil cihazların gerekli şartlara sahip olması ile birlikte (bluetooth’un açık olması, Android cihazlar için uygulamanın açık olması, konum bilgisinin açık olması gibi özellikler) cihazların görüş açısına girmesiyle sinyale uygun görevi gerçekleştirmektedir.
Beacon teknolojisinin kullanım alanları; müzeler, alışveriş merkezleri, tarihi mekanlar, toplantı salonları, fuarlar, sergiler, otoparklar, restoranlar, oteller olarak çeşitlendirilebilmektedir. Bir iç mekân iletişim teknolojisi olan beacon, müzelerde ve tarihi mekanlarda interaktif bilgilendirme gerçekleştirmektedir. Havaalanı şirketleri veya terminaller, yolcularına lokasyon ve peron hizmeti sunmaktadır. Alışveriş merkezinde beacon kullanan bir mağazanın önünden geçerken firmanın indirim kuponu BLE teknolojisi vasıtasıyla müşterilere sunulmaktadır. Bir nevi kapalı mekân navigasyonu görevi de görebilecek olan beacon, otoparka park edilen bir arabanın bulunmasında veya otoparkta boş yer bulunmasında kullanıcılarına yardımcı olmaktadır. Büyük ve seri üretim yapılan fabrikalarda üretim bantları arası anlık haberleşmeyi sağlayabilen bu teknoloji, üretim bandındaki hataya anlık müdahale edebilme ve hatalı ürün çıkmasını engelleme imkânı sağlamaktadır.
Beacon teknolojisi kullanıcılarına pek çok alanda avantaj sağlamaktadır. Bu alanlardan birisi pazarlama ve halkla ilişkilerdir. Beacon teknolojisi aracılığıyla kurumların müşterilerine kolayca ulaşılabilmektedir. Bunu yaparken müşterilerin davranış profili göz önünde bulundurulmaktadır. Beacon mobil pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmiştir. Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan birçok endüstri devi, beaconu teknolojilerine entegre etmektedir.
Kullanıcılarına pratik kullanım alanları sağlayan beacon, olayları tetikleme ve cihazlarla etkileşimi sağlama yetisine sahiptir. İzleme, analiz etme, rota ve etkileşim sağlama gibi özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Sahip olduğu yetkinlikleri günden güne geliştirmesi beklenen beacon teknolojisi, Türkiye’deki şirketler tarafından da farkına varılmış ve sistemlere entegre edilmeye başlanmıştır. Bu alanda pek çok Türk GSM şirketi, bankalar, havayolu şirketleri; beacon teknolojisini sistemlerine entegre etme çalışmalarını sürdürmektedirler.
Kaynakça
- https://www.businessinsider.com/beacons-retail-opportunities-2015-3
- Frey R.M.,Vuckovac D.,Ilic Alexander.(2016) A Secure Shopping Experience Based on Blockchain and Beacon Technology
- https://www.techinside.com/beacon-teknolojisi-neden-onemli/