Creatiny Ekibi ile Söyleşi
Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesindeki öğrencilerin bir araya gelerek oluşturduğu "Creatiny" ekibi lideri Bünyamin Şenel Defence Turk'ün sorularını yanıtladı.
Defence Turk: Creatiny Ekibinin kuruluş amacı nedir? Bu yola çıkmaya karar vermenizdeki ana düşünceyi bizimle paylaşır mısınız?
Bünyamin Şenel: Ekibin asıl kuruluş amacı eldeki bilgiyi gönüllü olarak paylaşmak. “Memleketi gönüllü çalışan gençler kurtaracak” şeklindeki hedefimiz de bunu destekleyerek, okulda öğrenilen bilgilerin burada pratiğe dökülmesine yardımcı oluyoruz.
İlk başlarda sadece sualtı robotiği üzerinde çalışmalarda bulunan ekip, başka alanlarda yetenekli ve hevesli arkadaşlarımızın da kendilerini gösterebileceği, geliştirebileceği ortamı sağlayarak, diğer projelere de destek veriyor.
Defence Turk: Ekibinizin vizyonu ve misyonu nedir?
Bünyamin Şenel: Vizyonumuz, “Memleketi gönüllü çalışan gençler kurtaracak” hedefiyle yola çıkarak, memleketimizin yerli ve milli teknoloji olarak kendine yetebilmesine katkı sağlamak. Misyonumuz ise yine aynı noktadan yola çıkarak, bu uğurda gönüllü çalışmaktır. Bunu yaparken de bilgiyi saklayarak değil, aksine paylaşarak çoğalmasına vesile olmak, en büyük yardımcımızdır.
Defence Turk: Bugüne kadar üzerinde çalıştığınız projelerden ve katıldığınız yarışmalardan bahseder misiniz?
Bünyamin Şenel: Son bir senedir ekibimiz kalabalıklaştı. Diğer arkadaşların uğraştığı roket, İHA ve robot yarışmaları var. Kendi katılmış olduğum yarışmaları söyleyecek olursam, 2018 ve 2019’da Teknofest’te “İnsansız Su Altı Sistemleri” yarışmalarına katıldım. Benden önce de bu tarz yarışmalara katılan ekip arkadaşlarımla, ses getiren başarılarımızı beraber kazandık. Evet, iki sene üst üste şampiyon olduk. Muazzamdı. Ayrıca, TÜBİTAK projelerine de katılım sağlayan ekibimiz, “Nezih” isimli otonom çöp toplama robotumuzla da birkaç ödül almayı başardı.
Defence Turk: Ekibinizin üye profili hakkında bilgi verir misiniz? (Kaç kişi olduğu ve ağırlıklı hangi bölümlerden öğrenciler olduğu)
Bünyamin Şenel: Genelde mühendislik öğrencilerinden(makine, elektrik-elektronik, inşaat) oluşan ekibimizde her bölümden öğrenci mevcut aslında. Ama temel olarak ikiye ayırdığımız bir nokta var. Konferanslar, kariyer günleri ve benzeri etkinliklerde tanıştığımız arkadaşlarla etkileşime geçmek adına başvurularını alıyoruz.
Bu başvurularını aldığımız arkadaşları bir grupta toplayarak bilgi paylaşımı yapıyoruz. Okulun otoparkında bulunan odamıza davet ediyoruz. Projelerini anlatıyorlar, sohbet ediyoruz veya başka bir frekanstan yakalamaya çalışıyoruz birbirimizi. Hevesli olduğu kadar azimli de olan arkadaşlarla projeler yürütüyoruz.
Alt üst ilişkisi olmadan herkesin eşit olduğu bir biçimde yürütülen projelerde birbirimize hem maddi hem manevi destek olmaya çalışıyoruz. İlk gruba girdikten sonra aktif olarak çalışma yürütenler, çekirdek ekibe girmeye hak kazanıyor ve şu an da 25 kişiden oluşan çekirdek ekibin bir parçası oluyorlar.
Bir de, kim hangi alanda başarılıysa o alanda çalışıyor. Kişilerin meziyetlerine göre değişiklik gösterebiliyor. Herkes teknik adam olamıyor mesela. Kimisi de işin sosyal tarafına, tanıtım tarafına bakıyor ve ortaya güzel bir şeyler çıkıyor nihayetinde.
Defence Turk: Creatiny Ekibinin hâlihazırda gündemindeki proje ve yarışmalardan bahseder misiniz?
Bünyamin Şenel: Sualtı robotu için yenilenen 10 kişilik bir ekiple yine katılmayı düşündüğümüz Teknofest 2020 çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bir ekibimiz de yine TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu “İnsansız Hava Aracı” yarışmasına katılım sağlayacak. Teknofest adı altında gerçekleşecek olan yarışmalarımıza, bu zorlu karantina günlerinde, çalışmaya devam ediyoruz. Bazı yarışmaların takvimi ertelense de, yakında her şeyin normale döneceğini ümit ediyoruz.
Defence Turk: Covid-19 Salgını döneminde hepimiz evdeyiz, bu süreci nasıl değerlendirdiğinizi bizimle paylaşır mısınız?
Bünyamin Şenel: Ekibimizdeki bireyler farklı meşguliyetlere sahip bu süreçte. Kimi yabancı dil üzerine çalışmalarını yoğunlaştırırken bu süreçte, kimi de okul derslerine çalışıyor bir yandan. Katı modelleme programlarını yeni yeni öğrenen arkadaşlarımız, pratikler yaparak değerlendiriyor vakti. Kodlama bilgisini geliştirmek amaçlı çalışmalarda bulunanlar da var. Okumayı, araştırmayı çok seven ve bildiklerini diğer insanlarla paylaşmaktan zevk alan ekip arkadaşlarımız da internet üzerindeki farklı mecralarda paylaşımlarda bulunuyor. Çünkü bilgi paylaştıkça artıyor.
Defence Turk: Son olarak okurlarımızla paylaşmak istediğiniz ve bizim aracılığımız ile iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Bünyamin Şenel: Teknolojinin her gün geliştiği ve insanın yakalamakta zorlandığı bu dönemde, kendimizi geliştirmek için, durmadan araştırma yapmalı ve öğrenmeyi kesmemeliyiz. Evde kaldığımız bugünlerde elimize geçen fırsatı iyi değerlendirelim. Çalışarak, araştırarak, okuyarak projeler geliştirelim. Herkesin sağlıcakla kalmasını dileyerek “Evde Kal Türkiyem” diyoruz. Allah’a emanet olunuz.
Defence Turk, Türkiye'nin geleceği olan teknoloji takımları ile söyleşilerine devam edecek. Söyleşi veya bilgi talebi için bize info@defenceturk.net adresinden ulaşabilirsiniz.
Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum/kuruluşlarına, araştırmacılara ve amatör takipçilere, savunma ve güvenlik alanında bilgi sağlamaya adanmış bir platformdur.