Doğa, İnsan ve Bilimin Buluşma Noktası: Şanghay Bilim ve Teknoloji Müzesi

Doğa, İnsan ve Bilimin Buluşma Noktası: Şanghay Bilim ve Teknoloji Müzesi

Şanghay Bilim ve Teknoloji Müzesi, yenilikçi ve heyecan verici bilimsel keşif dünyasının kutlandığı büyük bir kompleks niteliğindedir.

65 bin metrekarelik alana yayılan müze, “Doğa, İnsan ve Bilim” temalarıyla ziyaretçilerine modern bilim dalında benzersiz bir deneyim sunmayı amaçlarken; bilimsel, eğitsel, kültürel ve teknolojik alanlarda ilerlemeyi de teşvik etmektedir. Doğal dünya ile modern teknoloji mucizeleri, etkileşimli sergilerle bir araya gelmektedir. Şanghay Bilim ve Teknoloji Müzesi, on üç kalıcı sergiye ve Asya’nın en büyük dört sinema salonuna ev sahipliği yapmaktadır.

Dört kattan oluşan binanın dış cam duvarları, modern bilimin ilerleyişini simgelemektedir. Binanın orta noktasındaki havuzda ise dev bir cam küre yer almaktadır. Bu küre, yaşamın sonsuz yenilenmesini temsil etmektedir.

Şanghay Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin birinci katında bulunan “Geniş Yaşam Spektrumu Salonu’’, Yünnan şehrindeki doğal manzaranın etkileyici bir görüntüsünü sunmaktadır. Yine aynı katta yer alan “Dünya Kabuğunu Araştırma Salonu” ise dünyanın ve Çin’in fiziki coğrafyasındaki sırları keşfetmektedir. “Bilgeliğin Işığı Salonu,” çok sayıda etkileşimli öğe ile kimya, biyoloji ve matematik alanlarında bilgiler vermektedir. Çocuklar için kurulmuş olan “Techno-Land,” çocukların bilimsel konulara erken yaşta ilgi duymalarını sağlamayı amaçlamaktadır. “Tasarımcıların Beşiği Salonu,” ziyaretçilerine CAD (bilgisayar destekli tasarım) ve CAM (bilgisayar destekli üretim) gibi programlar aracılığıyla ufak tasarımlar yapma olanağı sunmaktadır. “IWERKS 4D Sinema Salonu” ise 4 boyutlu film izleme deneyimini ziyaretçileriyle buluşturmaktadır. 

Müzenin ikinci katında “Dünyadaki Ev,” “Bilgi Çağı Salonu,” “Örümcek Sergisi Salonu” ve “Robot Dünyası” sergileri bulunmaktadır. Robot Dünyası sergisinde; rubik küpü çözen, satranç oynayan, okçuluk yapan, piyano çalan ve resim çizen robotları görmek mümkündür. 

Üçüncü katta, insanlığın madde ve yaşamın sırlarını nasıl keşfettiğini gözler önüne seren “Keşif Işığı Salonu” yer almaktadır. Kuantum teorisi, görelilik teorisi, maddenin yapısı, gen teknolojisi, nükleer enerji ve lazerler gibi 20. yüzyılın önemli bilimsel ve teknik başarıları bu salonda sergilenmektedir. Aynı katta yer alan “İnsan ve Sağlık Salonu,” insan vücudundaki gizemleri çözmeyi amaçlarken, aynı zamanda sağlık felsefelerini de ziyaretçilere aşılamaktadır. 

Dört sinema salonu arasında en ilgi çekici olanı, küre ekrana sahip IMAX’tir. Bu salonda hem çeşitli bilimsel filmler gösterilmekte hem de astronomik olaylar perdeye aktarılmaktadır. Eşsiz küre biçimli ekranı sayesinde, izleyicilerde gökyüzünde süzülüyormuş hissi uyandırmaktadır. Salondaki görüntü ekipmanları, en gelişmiş teknolojiye ve dünya üzerindeki en büyük beyaz perdeye sahip tek ekranlı projeksiyon sistemini kullanmaktadır.