Exonix Takımı Sponsor Arıyor!
1. Takımınızı tanıtır mısınız? (Takımınız kaç kişiden oluşuyor, sizi bir araya getiren şey nedir? vs.)
EXONIX olarak‚ “ihtimalleri gerçeğe dönüştürmek“ sloganıyla yola çıkmış bir öğrenci proje ekibiyiz. Amacımız Beyin-Bilgisayar ara yüzü teknolojisiyle bağlantılı projeler yaparak gelecekte yaygın kullanılacak bu teknolojiyi bugünden ülkemizde yerli ve milli çözümler sağlayarak geliştirmektir. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Marmara Üniversitesinde okuyan 8 öğrenciden oluşan ekibimizle sağlık teknolojileri alanında 2, savunma teknolojileri alanında ise 1 projeyi eş zamanlı yürütmekteyiz.
2. Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?
Çevremizde her alanda kullanılan kontrol sistem ve cihazlarının yerini alacak beyin ve kas sinyalleri tüm dünyada kullanılmaya başlandığında EXONIX olarak bu teknolojinin öncülerinden olmayı amaçlıyoruz.
Beyin sinyallerini analiz eden çalışmalar yaparak insanlığa ışık tutmak istiyoruz.
3. Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?
Ekibimizde fizyoterapi, makine, elektrik elektronik ve bilgisayar mühendisliği öğrencileri bulunmaktadır dolayısıyla multi disipliner bir ekibe sahibiz. Amacımız önce ülkemize sonrasında da dünyaya yarar sağlayacağını düşündüğümüz projeler geliştirmektedir. Sağlık teknolojileri alanında geliştirdiğimiz 2 projemiz ile belden aşağısı felçli hastaların rehabilitasyonlarını sağlaması ve günlük yaşantılarında rahatça kullanmalarını hedefliyoruz. Savunma teknolojileri alanında geliştirdiğimiz projemiz ise ülkemiz askerlerinin güvenliğini gözetmek hedefiyle geliştirilmektedir. Motivasyonumuzu projelerimizin çıktılarının yaratacağı hayat kurtarıcı potansiyelleri sayesinde sağlıyoruz ve maddiyata değil projelerimizin sosyal yönlerine değer veriyoruz.
4. Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?
Projelerimizi geliştirirken birden fazla kişiden mentörlük desteği aldık. Sağlık teknolojileri alanında geliştirdiğimiz "Beyin Kontrollü Alt Vücut Dış İskeleti" projemizin ana danışmanı İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Akan, mentörümüz The Habitat adlı girişimin sahibi Güldem Küçük, İstanbul Üniversitesi Anatomi Uzmanı Osman Coşkun etik kurul sürecinde bize mentörlük yapmıştır.
TÜSEB Başkanı Erhan Akdoğan ile bu projemiz hakkında görüşme fırsatımız oldu ve onun yönlendirmeleri ile projelerimize devam etmekteyiz.
5. Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?
Ekip içindeki herkes çalışmalarını gönüllü olarak gerçekleştirmektedir, ve üyeler arası bir hiyerarşi yoktur. Herkesin eşit söz hakkına sahip olduğu bu ortamda ekip içerisinde anlaşmazlık veya projelerin yürütülmesinde aksama çıkmamıştır. Problemlerimizin başında maddiyat gelmektedir. Geçtiğimiz sene birlikte çalıştığımız sponsorlarımız Monster Notebook ve Solidworks sayesinde Teknofest Biyoteknoloji alanındaki projemizin 2 prototipini üretebildik. Bu sene daha çok projeye, daha yüksek amaçlara sahip bir ekip olarak daha çok desteğe olan ihtiyacımız şuan ekibin üzerinde en çok mesai harcadığı konuyu sponsorluk yapmıştır. Bu süreci hızlıca aşıp üretim ve testlere geri dönmeyi heyecanla beklemekteyiz.
6. Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?
2021 yılında TEKNOFEST Biyoteknoloji İnovasyon Yarışmasına katıldık. Finalist olan projemizin geliştirme süreci hala devam ederken, yapılan çalışmalar ve inovatif yönleri üzerine makale yazım çalışmaları da ekibimiz tarafından sürdürülüyor. 2022 yılı TEKNOFEST Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Araçları Yarışmasına ise savunma teknolojileri alanında geliştirmekte olduğumuz el/kol kontrollü drone ile başvuruda bulunduk ve ilk aşamasını başarıyla tamamladık.
TEKNOFEST Serbest Görev İHA yarışmasına katılmayı hedefliyoruz. Yarışmada ilk aşamayı geçerek maddi destek almaya hak kazandık. Alacağımız maddi destek ilk aşamada yalnızca projenin üçte birini karşılayacak seviyede. Geliştirmekte olduğumuz proje bir askerin eğitim almadan kullanabileceği kelimenin tam anlamıyla yol göstericisi olacak İHA olarak planlanmıştır. İhtiyacımız olan malzemelere ulaşabilmek ve projeyi yarışmanın sunduğu kısıtlı zamanda yapabilmek için sponsor desteklerine ihtiyacımız var.
Öncelik verdiğimiz İHA projemiz dışında yürüttüğümüz fizyoterapi projeleri için de karşımıza çıkan maliyetlerde sponsorluklar dışında kullanabileceğimiz kaynağımız ne yazık ki yok.
Birlikte çalıştığımız ve çalışacağımız firmalar ekibimiz için sadece maddi değil manevi olarak da büyük bir destek olmaktadır. Desteklendiğini ve takdir gördüğünü bilmek ekip üyelerimizin amacına odaklanmasına yardımcı olan en önemli etkenlerden biridir.
8. Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Yapmak istedikleriniz ve hayal ettikleriniz için her gün bıkmadan çalışın. Size kapının açılmasını beklemek yerine bütün kapıları deneyin. Kaybetmekten ve yanlış yapmaktan korkmayın. Yaşayabileceğiniz en büyük kayıp denememiş olmaktır.
Vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Takımımızın sosyal medya adresi: https://linktr.ee/exonix