GAVİA TEAM Sponsor Arıyor!

GAVİA TEAM Sponsor Arıyor!

1)Takımınızı tanıtır mısınız?

GAVİA TEAM, ismini takımın tek familyası ve familyanın içerdiği tek kuş cinsine verilen genel ad olan Gavia’dan alır. Mart 2021 tarihinde kurulan takımımız, Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda insansız su altı sistemleri alanında projeler geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Görüntü ve video işleme, bilgisayarla görme, biyomedikal görüntü işleme alanlarında tecrübe sahibi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Şakir Bilge danışmanlığında çalışmalarını yürüten Gavia takımı; Gazi Üniversitesi 4. Sınıf Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği, Yıldız Teknik Üniversitesi 4. Sınıf Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği alanlarından olmak üzere toplam sekiz takım üyesi ve bir danışmandan oluşan disiplinler arası bir takımdır. Takımımız motivasyonunu ‘Son sınır gökyüzü derler ama asıl keşfedilmemiş uzay Dünya okyanuslarıdır’ sloganından almaktadır. Okyanus tabanının yüzde 95’i henüz keşfedilmemiştir ve öyle ki Mars’ın yüzeyini bile okyanuslardan daha iyi bilinmektedir. Bu alanda yenilikçi ve öncü teknolojiler geliştirmek istiyoruz.

2)Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?

Misyonumuz Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda su altı aracı teknolojisindeki gelişmelere katkı sağlamaktır. Vizyonumuz ise Türkiye Cumhuriyeti bireylerine ve gelecek nesillere su altı drone sektörünü tanıtarak bu sektöre öncülük etmektir.

3) Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?

Su altı teknolojisinin gelişimine ve ülkemize sağlayabileceğimiz katkılar takımımızın en önemli motivasyon kaynaklarından biridir. Projede ilerledikçe kendimize kattığımız teknik bilgiler ve tecrübeler, öğrenme ve projeye devam etme hevesimizi artırmaktadır. Projenin gitgide şekillendiğini görmek ve aracın tamamlanmış halini su altında görebilme hayaliyle motivasyonumuzu yüksek tutmaya devam ediyoruz.

4)Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?

Projelerimizin yapım ve test aşamaları tamamen takımımızca planlanmış olup bu plan çerçevesinde devam etmeyi hedefliyoruz. İhtiyaç duyulan her türlü geliştirme takımın içinde ayrıldığımız ekiplerin ayrı ya da ortak çalışmaları sonucu ortaya çıkarılıyor. Bu geliştirme süreçlerinde Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü değerli hocalarından sayın Prof. Dr. Hasan Şakir BİLGE bize destek veriyor.

5) Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?

Öncelikle pandemi döneminde projeyi gerçekleştirmeye çalışmamız sebebiyle iletişim kurmak ve proje tasarımı üzerine tartışırken betimlemeler yapmakta zorlandık. Bu zorluğu aşabilmek adına sık sık toplantı yaptık ve gerek 3 boyutlu çizim programlarından gerekse karakalem çizimlerinden faydalanarak fikirlerimizi birbirimize daha net aktarabilmiş olduk. Yaşadığımız bir diğer zorluk ise çoğumuzun geçmiş proje ve çalışmalarını bireysel yapması sebebiyle fikir birliğine varamamaktı. Bunu ise birlikte çeşitli performans analizleri ve değerlendirmeleri yaparak en faydalı olan prototip fikrin seçilmesi yoluyla üstesinden gelmiş olduk.

6) Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?

TEKNOFEST 2021 İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması’na katılmaktayız. Yarışma sonucu itibariyle farklı projelere katılım sağlayacağız.

7) Başka projeleriniz de var mı?

Öncelikle Gavia Takımı yeni kurulan bir takımdır. Bundan dolayı takımdan ziyade daha önceden yaptığımız ya da hala yapmakta olduğumuz bireysel çalışmalarımız mevcuttur. Yapılan bu bireysel çalışmalar; insansız hava aracı üretimi, kablosuz haberleşme teknolojileri tasarımı, araçlarda ergonomi gibi farklı farklı projeler olarak,  geliştireceğimiz otonom sualtı aracımız için de bir temel oluşturmaktadır. Bu doğrultuda edinilen bu tecrübelerden de faydalanarak takımımızın şuan ki odağı, otonom sualtı araçları tasarlamak ve geliştirmektir.

8) Neden sponsor arıyorsunuz?

Yarışma konusunda iddialı ve çok istekliyiz. Maliyeti yüksek elektronik ve mekaniksel malzemelerin temini konusunda bir hayli zorlanmaktayız. Projemizi daha da ileriye taşıyabilmek ve gelecek nesillere projemizi aktarabilmek istiyoruz.  Bu yolda hayallerimizi gerçekleştirmek için sponsor aramaktayız.

9) Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Öğrencilerin üniversite yıllarını sadece teorik bilgilerle değil, ilgi alanındaki konularda sorumluluk almayı öğrendiği, yeni deneyimler elde edebildiği ve sosyalleşebildiği uygun takımlarda veya yarışmalarda bulunmasını tavsiye ediyoruz. Uzaktan bakınca zor görünen, içine girince yavaş yavaş aşılan zorluklarla yüzleşmenin ve başarmanın tadına varmaları paha biçilemez olacaktır. Zorluklar bazen duygusal çöküşe ve pes etmeye yol açabilir fakat bunu takım arkadaşlarınızla paylaşmak, uzlaşmak, çözüm yolları bulmanın ancak deneyerek olabileceğine inanıyoruz. Bu yolda arkadaşlarınızı, kim olduğunuzu, yeteneklerinizi kavrama fırsatınız oluyor. Başlamaya değer bir projeyle hayatınıza güzel bir anı bırakabilirsiniz.