Geleceğin Meslekleri: Siber Güvenlik Uzmanı

Geleceğin Meslekleri: Siber Güvenlik Uzmanı

Dijital alanda meydana gelen değişim ve yenilikler giderek artmaktadır.  Siber ortamlar (cyberspace) pek çok farklı amaç için kullanılabilir hale gelmiştir. Bu ortamlardaki bilgi ve operasyon güvenliği tehditlerine karşı koymak, oluşacak riskleri önlemek ve tehditlerle mücadele etmek “siber güvenlik uzmanlığı” gibi mesleklerin önemini ortaya koymuştur.

Siber Güvenlik, kendi içerisinde bölümlere ayrılmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyenler siber istihbarat, işletim sistemleri güvenliği, ağ güvenliği, uç nokta güvenliği, mobil sistem güvenliği uzmanı olarak istihdam edilmektedirler. Siber güvenlik uzmanları;

- Güvenlik açıklarını fark etme,

- Güvenlik zafiyet bilgisi verme/raporlama,

- Siber saldırılarla mücadele etme,

- Gerçekleşen saldırıya karşı koyma,

- Farklı saldırı şekillerine göre önlem alma,

- Ağ ve sistem güvenliği sağlama,

- Hasar oluşmadan tehdidi saptama,

- Riskleri önceliklendirme,

- Casus yazılımlara karşı koyma,

- Uç noktalardaki tehditlere müdahale etme gibi sorumlulukları yerine getirmektedirler.

 

 

Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği gibi bölümlerden mezun olan kişiler bu alanda istihdam edilmektedir. Siber güvenlik uzmanı olarak çalışacak kişilerde ulusal ve uluslararası standartlardan haberdar olma, gerekli alanlardan sertifika alma (Systems Security Certificated Practitioner /SSCP Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi /CISA, Sertifikalı Bilişim Sistemleri Güvenlik Uzmanı /CISSP), ağ ve sistem bilgisine sahip olma gibi kabiliyetler beklenmektedir. Ayrıca bu alanda istihdam edilecek olan uzmanın ileri seviyede İngilizce bilgisine sahip olması gerekmektedir. Siber Güvenlik uzmanı olmak isteyen kişiler sürekli gelişime açık, merak ve araştırma dürtüsüne sahip, dikkat seviyesi yüksek, hacker gibi düşünebilen kişiler olmalıdır.

Devletler, kurumlar ve şirketler siber güvenlik alanına yatırım yapmaya devam etmekte bu alandaki kabiliyetlerini artırmak için çaba sarf etmektedirler. Sadece 2018 yılında 100 milyona yakın siber veri sızıntısı meydana gelmiştir. Bunun bilincinde olan kuruluşlar siber uzaydaki saldırılarla mücadele etmek, tehlikeleri fark etmek ve tehditlere karşı koymak için çaba sarf etmektedirler. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyaç artarak devam etmektedir.