Geleceğin Meslekleri: Yapay Zeka Mühendisi / Uzmanı
Yapay zeka teknolojilerinin hayatın her alanına girmesi ile birlikte, alanda çalışacak insanlara duyulan ihtiyaç günden güne artmaktadır. Savunma sanayiinden sağlık alanına kadar yapay zekanın kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Yapay zeka teknolojileri ile çeşitli mesleklerde çalışan sayısında daralmaya gidilirken çeşitli yeni mesleklere ihtiyaç artmaktadır. Bu durum yapay zeka alanında çalışmak isteyen gençlerin iş anlamında önünün açık olduğunun göstergesidir.
Oluşacak yeni iş imkanlarına uzmanlar kazandırmayı hedefleyen üniversiteler yapay zeka bölümleri açmaya başlamıştır. 2018 yılında MIT(Massachusetts Instıtute of Technology)’nin kurduğu yapay zeka fakültesi bu girişimlerden birisidir. Türkiye’deki üniversitelerde yükselen trendi yakından takip etmekte sürece ayak uydurmaktadırlar. Berlin’de gerçekleşen Yapay Zeka Konferansı'nda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zeka Enstitüsü kurmayı planladıklarını açıklamıştır.
Hacettepe Üniversitesi ve TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Ekonomi Üniversitesi Türkiye’de bir ilk olan yapay zeka mühendisliği programları ile gerçekleşecek atılımları verilecek eğitimle desteklemektedir. Bu sene Hacettepe üniversitesi yapay zeka mühendisliği programına 30 öğrenci, TOBB Ekonomi Üniversitesi 10 öğrenci(%100 burslu) alarak yapay zeka mühendislik programı kapsamında Türkiye’nin öncü üniversiteleri arasında yer almışlardır.
Yapay zeka alanında eğitim alan öğrenciler doğal dil işleme, bilgisayarla görü, robotik, görüntü işleme ve akıllı sistemler geliştirme, derin öğrenme, algoritmaları anlama, yapay sinir ağları geliştirebilme, finansal mühendislik yetisi, veri analizi, makine öğrenmesi gibi alanlarda eğitim görerek alandaki bilgi ve becerilerini artıracaklardır.
Günümüz teknolojilerinin pek çok ihtiyacını karşılayacak olan yapay zeka uzmanlığının, gelecekte de pek çok mesleğin doğmasına katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Bu meslekler yapay zeka geliştirici , yapay zeka destekli sağlık teknisyeni, yapay zeka eğitmeni, yapay zeka uzmanı, yapay zeka mühendisi , yapay zeka donanım uzmanı, yapay zeka araştırmacısı, yapay zeka teknolojileri uzmanı, yapay zeka ve finans uzmanı, yapay zeka pazarlamacılığı olarak sıralanabilir.
Yapay Zeka alanında meslek edinmek isteyen bireylerde ileri görüşlü olmak, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek ve bu gelişmelere ayak uydurabilmek , temel mühendislik becerilerine sahip olmak, mühendislik eğitimi almış olmak, kodlama yapabilmek , dikkat seviyesi yüksek olmak , inovatif düşünebilmek, gerektiğinde proje bazlı olarak çalışabilmek, programlama ve sistem analizi yapabilmek gibi kabiliyetler de aranmaktadır.