Geleceğin Vizyoner Mühendisleri Tturks Roket Takımı ile Keyifli Bir Söyleşi

Geleceğin Vizyoner Mühendisleri Tturks Roket Takımı ile Keyifli Bir Söyleşi

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde çalışmalar yürüten TTurks Roket Takımı ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Hep birlikte geleceğin vizyoner mühendislerinin hayallerini ve projelerini dinleyelim. 

VG: TTurks Roket Takımı kimdir?

TTurks: TTurks Roket Takımı, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Havacılık, Uzay ve Savunma Teknolojileri Kulübü bünyesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gelişmesini ve kalkınmasını amaç edinmiş öğrenciler tarafından 2018 yılında kurulmuştur. ‘’Üretim demek, özgürlük demektir ve Türk Milleti tarih boyunca özgürlüğünden asla taviz vermemiştir. Bize teslim edilen bayrağımızı daha yukarılara taşımak ilk vazifemizdir.’’ Felsefesiyle çıktığımız bu yolda geleceğin mühendisleri olarak Türk milletinin hak ettiği şekilde hiç durmadan çalışan bir takımız.

VG: TTurks Roket Takımı nasıl bir araya geldi?

TTurks: Takımımızda bulunan tüm üyelerin içinde bitmek bilmeyen havacılık aşkı bulunmaktadır. Aslında her şeyin çıkış noktası buradan geliyor. Havacılık ve uzay sevdalısı birkaç gencin toplanarak ‘’neler yapabiliriz?’’ Sorusuna cevap aramaya çalışmakla başlıyor bu serüven. Esasen 02.02.2018 tarihinde takım kurulduğu zaman AR-GE yaparak bir temel oluşturmayı ve ardından ABD’de düzenlenen IREC Roket Yarışmasına katılmak amaçlanmıştır. Takım olarak büyük bir heyecanla çalışmalara devam ederken ülkemizde Milli Teknoloji Hamlesi ve TEKNOFEST gibi ciddi atılımlar oldu. Sonrasında ise yönümüzü TEKNOFEST Roket Yarışmasına çevirerek ilk senemizde Türkiye 3.sü olup üniversitemizi gururlandırdık.

VG: Takımınız kaç kişiden oluşuyor? Takımdaki herkes mühendislik öğrencisi mi?

TTurks: Öncesinde takımımızda bulunup fakat mezuniyet durumundan dolayı bizlere danışmanlık desteğinde bulunanlar haricinde toplam 8 kişilik bir ekibiz. Elektrik ve elektronik, endüstri ve makine mühendisliği bölümlerinden 6 kişi, yönetim bilişim sistemleri bölümünden ise 2 kişi bulunmaktadır.

VG: Neden roket projesi geliştirmeye karar verdiniz?

TTurks: Yukarıda da bahsettiğim gibi tüm ilham kaynağımız havacılık ve uzay kavramlarına dayanmaktadır. Bu kavramlarla bütünleşerek günümüzde bize evreni anlamamızı sağlayan, bize dışardan göz olan, yol tarifimizden atmosferimizdeki değişikliklere kadar yol gösteren uyduları ulaştıran, diğer gezegenlere ulaşmamızda dahi bize aracı olan ve askeri, sivil olarak birçok alanda hizmet eden roket teknolojisi biz gençleri daima heyecanlandıran bir alan olmuştur. Tüm bu konularda ülkemizin söz hakkı olabilmesi için roket projesi geliştirmeye çalışarak bu yolculukta bir tuğlada biz taşımış olalım istedik.

VG: Hangi yarışmalara katıldınız ve elde ettiğiniz başarılar nelerdir?

TTurks:

  • 2018 TEKNOFEST Model Roket Yarışması Yüksek İrtifa Kategorisi Türkiye 3.lüğü,
  • 2019 TEKNOFEST Model Roket Yarışması Alçak İrtifa Türkiye 4.lüğü ve Yüksek İrtifa Türkiye 8.liği (571 takım arasında),
  • 2020 TEKNOFEST Roket Yarışması Orta İrtifa Kategorisi,
  • 2020 Türksat Model Uydu Yarışması,

Ayrıca yarışmalar haricinde bir roket üreterek IDEF’de sergiledik.

VG: Sadece roket projesi mi geliştiriyorsunuz? Başka projeleriniz de var mı?

TTurks: Hayır. Aynı zamanda model uydu projemizde bulunmaktadır. Roket ve uydu ayrı düşünülemeyen iki kavramdır. İki senedir yarışmalarda gökyüzüne bıraktığımız faydalı yükleri uydu yapan bir takım olarak bu sene de ayrıca model uydu projesine başlamak istedik.

VG: Projeleriniz için sponsor bulabildiniz mi? Projelerinizi nasıl finanse ediyorsunuz?

TTurks: Bu yolculukta her daim yanımızda bulunan ATASAM Müdürü Değerli Cahit YEŞİLYAPRAK hocamız ve AtaTeknokent Müdürü Değerli Ersin KARAMAN hocamız bizi hiç yalnız bırakmadılar. Zaten çalışmalarımızı Teknokent bünyesinde sürdürmekteyiz. Aynı zamanda üniversitemiz rektörlüğüde bize yardımcı olmaktadır. Tüm bunlar dışında AR-GE yapabilmemiz için ihtiyacımız olan bir miktar nakdi ve malzeme ihtiyaçlarımız için sponsorluk arayışımız devam etmektedir.

VG: Takım üyelerinizin tümü öğrencilerden oluşuyor, tüm bu projelere vakit ayırmak derslerinizde olumsuz etki yaratıyor mu?

TTurks: Açıkçası evet. Hafta içi ve hafta sonu ders vakitleri dışında kalan zamanlarda projelerimizle ilgileniyoruz. Sadece ders değil, sosyal hayatımıza bile olumsuz etkide bulunabiliyor. Fakat biz idealleri olan gençler olarak işimizi severek ve heyecan duyarak yaptığımız için motivasyonumuzda herhangi bir düşüş yaşanmıyor.

VG: Son olarak vizyonergenc.com takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz? Savunma Sanayii şirketlerine bizim aracılığımızla iletmek istediğiniz şeyler var mı?

TTurks: Bizler gibi savunma sanayisine gönül vermiş takipçilerinize verebileceğimiz tek tavsiye asla hayallerinden ve hedeflerinden vazgeçmemeleridir. Çünkü vazgeçmeyen insan her konuda başarılı olur.

Değerli savunma sanayii şirketlerine sesimizi duyurmak istediğimiz birkaç konu var. Bildiğiniz gibi biz bu işlere ne kadar gönül versek de gerek öğrenciliğimiz gerekse doğuda oluşumuzdan ötürü sanayiden uzak kalmamızdan kaynaklanan ve bizleri sınırlayan hususlar bulunmaktadır. Kendimizi geliştirmek üzere canla başla çalıştığımız öğrencilik yıllarımızda bizi aşan bazı konularda desteklerinizi beklemekteyiz. Öncelikle sanayiye olan uzaklığımızdan ortaya çıkan dezavantajları yok etmek en büyük temennimizdir. Özellikle Savunma Sanayii’nden bizlere yol gösterecek insanlara ihtiyacımız vardır.

Daha öğrencilik hayatımızda gönüllü olarak çalıştığımız savunma, havacılık ve uzay alanlarına iş hayatında da devam ederek bu projelerde rol almak isteriz. Erzurum’da her iki üniversitede de bu işlere gönül veren onlarca öğrenci olduğunu belirtmek istiyorum. Son olarak takımımız üyelerinden olup Roketsan’da çalışma imkânı bulan ve bizlere ilham kaynağı olan genç mühendislerimize, onlara ve bizlere büyük fırsatlar sunan T3 Vakfı ve TEKNOFEST ekibine, ilgi ve alakanızdan ötürü siz değerli Vizyoner Genç ekibine teşekkürlerimizi sunuyoruz.