HAVELSAN ve Boğaziçi Üniversitesi, Siber Güvenlik ve 5G İçin El Ele

HAVELSAN ve Boğaziçi Üniversitesi, Siber Güvenlik ve 5G İçin El Ele

HAVELSAN ve Boğaziçi Üniversitesi arasında geçtiğimiz sene Mayıs ayında “Ar-Ge ve Ürünleştirme Çerçeve Sözleşmesi” imzalandı. HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın imzaladığı sözleşme ile Boğaziçi Üniversitesi’ndeki bilimsel birikimin ve araştırma faaliyetleri, HAVELSAN’ın geliştirme ve ürünleştirme bilgi ve tecrübesiyle birleşecek. 

Ortak yürütülecek olan çalışmalar sonucu ortaya çıkan teknolojik inovasyonlardan faydalanarak ve Türkiye’nin global ürün ve marka yaratma hedefine katkı yapmak amaçlanıyor. 

Ar-Ge ve Ürünleştirme Çerçeve Sözleşmesinin imzalanmasından hemen sonra, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, ilgili doktora ve yüksek lisans öğrencileri, HAVELSAN uzmanları ve Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi yetkilisi bir çalışma toplantısı yaptı. Taraflarca belirlenen Siber Güvenlik ve 5G alanlarındaki iki proje için, kapsam ve iş bölümünü belirlendi. Her iki projenin yönetimi ve proje çıktılarının ürünleştirilmesi konusunda, Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisinin aktif görev alması öngörülüyor.

5G Teknolojisi Nedir? 

5G’nin, şu an kullanılmakta olan 4G LTE’nin çok daha hızlı ve stabil bir versiyonu olacağı biliniyor. Klasik bir 4G bağlantısında mobilde 100 Mbps mobilde, wifi’de ise 1 Gbps hızlarına çıkılabiliyor. Bu oran 5G’de mobilde 10, Wi-Fi'de ise 20 Gbps’e yükselerek 20 katına kadar çıkabilecek.

5G kullanımının sağladığı bir diğer fayda ise sorunsuz bağlantı hizmeti sunabilmesi olacak. 5G ile 500km/saate kadar 1 ms kullanıcı desteği sunulurken, kilometre başına 1 milyon cihaz desteklenecek.

Siber Güvenlik Nedir?

Siber güvenlik bilgi, operasyon ve bilgisayar sistemlerinin güvenliği gibi birçok farklı alanı kapsamaktadır. Bireyler açısından kişisel verilerin korunması ve gizliliğin sağlanması anlamına gelen bu kavram, kurumlar, şirketler ve devletler için sağlanması olmazsa olmazlardandır. Vatandaşların bilgilerinin, kritik altyapıların ve devlete ait bilgisayar sistemlerinin saldırılara uğramasının ya da verilerin çalınmasının önüne geçmek için siber güvenlik kilit rol üstlenmektedir.