HÜRTÜRK İHA Takımı Sponsor Arıyor!

HÜRTÜRK İHA Takımı Sponsor Arıyor!

1)      Takımınızı tanıtır mısınız? (Takımınız kaç kişiden oluşuyor, sizi bir araya getiren şey nedir? vs.)

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü bünyesinde bulunan Hürtürk İHA Takımı olarak insansız hava araçlarına yönelik faaliyetler yürütüyoruz. Bu yıl, Teknofest 2021 bünyesinde yapılacak olan TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları Yarışması Sabit Kanat kategorisine hazırlanıyoruz ve çalışmalarımızı yirmi iki kişilik bir ekiple yürütüyoruz.

2)      Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?

Misyonumuz; günümüzde otonom araçların kullanım alanlarının artmasıyla birlikte önem kazanan insansız hava aracı teknolojisinin gelişimine fayda sağlayacak araştırmalar yürütmek, gençlerin ilgisini bu alana çekmek, ülkemizin tam bağımsız olma ve kendi kendine yetebilme güdüsüyle başlattığı Milli Teknoloji Hamlesi'ne fayda sağlayacak nitelikteki insanlar yetiştirmektir.

Vizyonumuz; her yıl üzerine koyarak ilerlemek, yaptıklarımıza yönelik kaynaklar üretmek, bunları topluluğun kullanımına sunarak gelişimlerine katkı sağlamak ve bu konuda farkındalık yaratmaktır.

3)      Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?

Süreç ilerledikçe proje dışında öğreneceğimizden çok daha fazlasını öğrendiğimizin farkına varmamız, bireysel sorumluluklarımızın takım bilincine evrilmesi ve birbirimizin emeklerine olan saygımız bizi motive eden en önemli etkenler oldu. Bunun yanında takımların en büyük motivasyonu ilk uçuştan sonra kazandığını düşünüyoruz.

4)      Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?

Proje yapım süreçlerini yıllardır kendi deneyimleri ile yürüten bir takımız. Profesyonel açıdan herhangi bir yardım almadan ilerledik ve kendi kendimizi geliştirdik. Bu sene ise büyüyen hedeflerimiz çerçevesinde üniversitemizin Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Sinan Fidan’dan destek alarak ilerliyoruz.

5)      Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?

TÜBİTAK 2020 İnsansız Hava Araçları yarışması süreci boyunca pandemi koşulları, herkesi etkilediği gibi bizleri de oldukça zorladı. Sürecin başında sponsor ve atölye bulamadık. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin zor zamanımızda atölye desteği sağlamasıyla üretim faaliyetimizi yarışmaya az bir zaman kala, küçük bir bütçeyle birlikte yürütmek zorunda kaldık. Bunun yanında takım üyelerinin çoğunun yarışma tecrübesinin olmaması zorlayıcı bir faktör oldu. Ancak elimizden gelen tüm gayreti göstererek kendimizi geliştirmeye devam ettik ve süreci tamamladık.

6)      Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?

2019 Savaşan İHA Yarışması

2020 TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması

7)      Başka projeleriniz de var mı?

Şu anda sadece insansız hava aracı üzerine çalışmalar yürütüyoruz ve kendimizi bu alanda geliştiriyoruz. Farklı konfigürasyonlar,  insansız hava aracı teknolojileri (örn. türbin jet motorlu insansız hava aracı) ve üretim teknolojilerine (kompozit) yönelik araştırmalarımızı sürdürüyoruz.

8)      Neden sponsor arıyorsunuz?

Birkaç alana odaklanmaktan ziyade büyük bir ekip ile birden fazla alanda gelişim sağlanmasının bize daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu projelerden bazıları; üç eksenli CNC kesim tezgahı”, telemetri sistemleri için anten izleyici, güç dağıtım kartı, yer kontrol istasyonu kutusu tasarlanıp üretilmesi ve farklı tipte uçakların denenip raporlanması şeklinde belirlendi. Üretip bırakmaktan ziyade bu sistemleri her sene daha da geliştirmek istiyoruz. Bu projelerde kullanılması düşünülen elektronik ve yapısal (örn. EPP) malzemelerin maliyetinin yüksek olması nedeniyle bu alanlarda AR-GE çalışması yapabilmek üzere sponsorlar arıyoruz.

9)      Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Henüz üniversite takımlarında bulunmamış ve yarışma heyecanını tatmamış kişilere bu sürecin bir kısmında bulunmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sayede takım ruhunun ve sorumluluk bilincinin en saf halini deneyimleyebilirler. Süreç genelinde yaşayacağınız her duyguyu takım arkadaşlarınızla paylaşmak ise paha biçilemez. Dolayısıyla yarışma süreci, takımda yer alan herkesi olgunlaştıran bir süreç haline geliyor.

Takımın İletişim Bilgileri: