“İstikbal Göklerdedir”: Uludağ Roket Takımı ile Söyleşi
Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencileri tarafından 2019 yılında kurulan Uludağ Roket Takımı ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. “İstikbal göklerdedir” vizyonuyla yola çıkan takımımızın kuruluşunu ve başarı yolundaki emin adımlarını birlikte dinleyelim.
VG: Uludağ Roket Takımı kimdir?
Berkay Yılmaz Öz: Uludağ Roket Takımı, milli teknoloji hamlesine ve ülke Savunma Sanayii’ne katkı sağlamak isteyen, uzay-havacılık faaliyetlerine ilgi duyan ve bu ilgisini somut bir projeye dönüştürmek isteyen üyeleriyle 2019 yılı Eylül ayında kurulmuş bir teknoloji takımıdır.
VG: Takımınız kimlerden oluşuyor? Nasıl bir araya geldiniz?
Berkay Yılmaz Öz: Uludağ Roket Takımı’mız 2019 yılında kurulmuş olup Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini göstermektedir. Bursa Uludağ Üniversitesi’nde lisans ve ön lisans öğrenimi görmekte olan 14 kişilik takımımızda 2 Bilgisayar Mühendisliği, 4 Elektrik Elektronik Mühendisliği, 7 Makine Mühendisliği ve 1 Mekatronik bölümü öğrencisi bulunmaktadır.
Takımımız teknik yapılarına göre kendi içinde ikiye ayrılmaktadır:
- Aviyonik Sistemler Ekibi
- Mekanik Sistemler Ekibi
Takımımızda 1 Takım Lideri, 1 Aviyonik Sistemler Lideri ve 1 Mekanik Sistemler Lideri bulunmaktadır. Ekiplerimizde her alt sistemden sorumlu ve her sorumlu olduğu alana hakim kişiler bulunmaktadır.
Uzay ve Havacılık alanına duyulan yüksek ilgiyi projeye dönüştürmek isteyen bir grup arkadaşımızla başlayan faaliyetlerimizi okulumuz mühendislik öğrencilerine duyurarak bir teknoloji takımı kurmaya karar verdik. Bu şekilde Uludağ Roket Takımı çatısı altında bir araya geldik.
Roket projemizin başından bu yana çok ciddi şekilde emek sarf eden başta Aviyonik Sistemler Liderimiz Sümeyye Akkanat ve Mekanik Sistemler Liderimiz Eren Yeten olmak üzere tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
VG: Yürütmekte olduğunuz roket projesinden bahseder misiniz?
Berkay Yılmaz Öz: Yürütmekte olduğumuz roket projesinin temel amacı; roketi belirlenen irtifa olan 5000 feet’e çıkarmak ve roketin içerisinde bulunan faydalı yükle birlikte güvenli bir iniş yapmasını sağlamaktır. Özgün şekilde tasarlanan ayrılma sistemini hedef irtifada tetikleyerek bilimsel bir amaca hizmet etmesini istediğimiz faydalı yükün dışarı çıkmasını ve hem roketin hem de faydalı yükün güvenli bir iniş yapmasını hedefliyoruz. Özgün bir şekilde tasarlanan uçuş bilgisayarından aldığımız verileri yine özgün bir şekilde tasarladığımız arayüz aracılığı ile yer istasyonundan takip edebiliyoruz. Gizlilik esasından dolayı tetikleme sistemlerimizden, faydalı yükümüzden ve yer istasyonunda oluşturduğumuz arayüzümüzün içeriğinden bahsedemiyoruz.
VG: Roket projenizin ismi nedir? Bu isme nasıl karar verdiniz?
Berkay Yılmaz Öz: Uludağ Roket Takımı olarak tasarladığımız roketimizin isminin “İstikbal” olmasına karar verdik. Bu ismi seçmemizdeki sebep Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar.“ sözleridir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözleri onun ne kadar ileri görüşlü olduğunu bir kez daha ispatlamakla birlikte gerçeğin ta kendisidir. Uludağ Roket Takımı olarak bizler de geleceğin göklerde olduğuna inanıyoruz ve bu sebeple roketimizin ismini “İstikbal” koyarak biz de “İstikbal göklerdedir.” diyoruz.
VG: Danışmanlık desteğini kimlerden alıyorsunuz?
Berkay Yılmaz Öz: Uludağ Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü hocalarımızdan Dr. Öğr. Üyesi Umut Aydemir ve Dr. Öğr. Üyesi Sibel Yenikaya’dan danışmanlık desteği alıyoruz.
Okulumuz hocalarının yanı sıra özel sektördeki destekçilerimizden ve alanında uzman kişilerden de süreç yönetimi ve teknik konular için danışmanlık alıyoruz.
VG: Roket projesinde yer almak eğitim hayatınızda aksaklığa sebep oluyor mu?
Berkay Yılmaz Öz: Sürecin en başından bu yana tüm planlamalarımızı eğitim hayatımıza uygun şekilde yapmaya özen gösteriyoruz. Yalnızca eğitim hayatına odaklanarak da hayatta başarı sağlanamayacağının farkındayız. Biliyoruz ki başarı tek taraflı değil. Sosyal ve eğitim hayatımızı, içerisinde bulunduğumuz proje sürecine entegreli şekilde yürütüyoruz. Bu noktada hiçbir ekip üyemizin eğitim hayatını aksatmamasını önemle takip ediyoruz.
VG: Projeyi tamamlarken ne tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz?
Berkay Yılmaz Öz: Projemiz çok ciddi AR-GE çalışmaları gerektiren bir proje. Bu alanda teknik bilgilerin lisans öğrencileri düzeyinde henüz yeterli olmayışından kaynaklı bir literatür araştırması yapmak durumundayız elbette. AR-GE çalışmalarını tamamladıktan sonra tasarım süreci başlıyor. Sıfırdan bir proje üretmekten bahsediyoruz. Ve eğer kendi projenizin gerçekten size özel olmasını istiyorsanız özgünlük katmanız gerekir. Özgünlük ciddi bir risk ancak başarının da en büyük anahtarı. Ülkemizde ve tüm dünyada etkisini gösteren COVID-19 salgını dolayısıyla bazı firmalar üretimlerini durdurdular. Ekonomik olarak yaşanan sıkıntılar direkt olarak süreç planlamamıza ve yapacağımız testlerde revizyona gitmemize sebep oldu.
VG: Roket testleri nasıl yapılıyor?
Berkay Yılmaz Öz: Ülkemizde ve tüm dünyada etkisini gösteren COVID-19 salgını dolayısıyla hepimiz ayrı yerlerde ve evlerimizdeyiz. Bu sebeple yapacağımız testleri öncelikli olarak sanal ortamda analiz etmeye karar verdik. Tekrarlı olarak yapacağımız analizlerin ardından minimum test sayısıyla doğru sonuçlara ulaşmaya çalışıyoruz. Karantina sürecinde yürüttüğümüz sistemli çalışmayla ekip liderlerimizde toplanan malzemelerimizle prototip denemelerini de yapıyoruz. Raporlamalar sonuçlanana kadar karantina sürecinin sona ermesi durumunda ekip olarak bir araya gelip ana testlerimizi de bir arada gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
VG: Roket projesinde size sponsorluk desteği veren firmalar var mı?
Berkay Yılmaz Öz: Elbette. Henüz projeye başlamadan adımlarımızı daha sağlam atabilmemiz için desteğe ihtiyacımız olduğunu biliyorduk. Almamız gereken malzemeler, üretimini yaptırmamız gereken parçalar için sponsorluk desteğine ihtiyacımız vardı.
Kendimize güveniyoruz ve projemizi en doğru şekilde anlatırsak gereken desteği alabileceğimizi biliyoruz. Öyle ki destekçilerimiz yalnızca Bursa yerelinde firmalarla sınırlı kalmadı. Şu an projemiz için Bursa dışından da ciddi anlamda destek söz konusu. Bu destekler bizim projemize daha iyi odaklanabilmemize olanak sağlıyor. Projemize duyulan güven azmimizi daha da artırıyor.
Destekçilerimiz olan 1923 Platformu, Net Nehir Teknik Eğitim Danışmanlık, Floteks, Beyçelik, EMKO Elektronik, Vemus Elektronik, Ar-Ge Mold, Avera Büküm, POLSER, Nilüfer Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne sizin aracılığınızla teşekkür ediyoruz.
VG: Hedefleriniz neler? Ulusal/Uluslararası yarışmalara katılacak mısınız?
Berkay Yılmaz Öz: Hedefimiz; Uzay ve Havacılık faaliyetlerine yönelik çalışmalarımızla ülkemiz Savunma Sanayiine yönelik farkındalığı yüksek, girişken, iyi yetişmiş ve nitelikli mühendis adayları olarak katkıda bulunabilmektir.
2020 TEKNOFEST Alçak İrtifa Roket kategorisinde raporlamaları geçerek yarışmaya hak kazanmak ve yarışmada göstereceğimiz performansımız ile derece elde ederek üniversitemize dönmek istiyoruz. Aynı zamanda gelecek yıllarda düzenlenecek olan yarışmalara roket alanında birden fazla roket ile farklı kategorilerde katılım sağlamayı hedefliyoruz.
Roket alanında ulusal çapta elde edeceğimiz başarı ve tecrübelerimizi Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ve ülkemiz önde gelen firmalarının desteğini arkamıza alarak uluslararası yarışmalara (IREC, UKRA) taşımak; destekçilerimizi, üniversitemizi, şehrimizi ve ülkemizi yurtdışındaki yarışmalarda en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz.
VG: Başka projeleriniz var mı?
Berkay Yılmaz Öz: Evet var. Model uydu, katı yakıtlı ve hibrit motor, rüzgar türbini ve otonom araç şu an çalışmalarını sürdürdüğümüz projelerimiz arasında. Önümüzdeki süreçte İnsansız Hava Aracı’na yönelik çalışmalarımıza da başlayacağız. Tabi bu projelerimizi de roket projemizle entegreli şekilde yürütüyoruz. Baştan aşağı özgünlüğümüzü ortaya koyabileceğimiz projeler çıkarmaya çalışıyoruz. Ekibimizin mevcut teknik donanımı ve gösterdiğimiz ekip ruhu vizyonumuzu geniş tutmamızda en büyük etken.
VG: Vizyoner Genç üyelerine ve takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Berkay Yılmaz Öz: Gelişen Uzay ve Havacılık faaliyetleriyle birlikte ülkemiz Savunma Sanayii adına yürütülen projeleri takip etmeleri ve ilgi alanlarına yönelik olarak projelerin üretim aşamalarında yer almaları konusunda tavsiyelerde bulunabiliriz.
VG: Savunma Sanayii şirketlerine bizim aracılığımızla ne iletmek istersiniz?
Berkay Yılmaz Öz: Öncelikle Savunma Sanayii firmalarına TEKNOFEST Uluslararası Uzay ve Havacılık Festivaline verdikleri destekler ve bizler gibi teknoloji takımlarına kendi üretimimiz projeleri sunma olanağı sağladıkları için teşekkür ediyoruz.
Üretim yapmaya oldukça ihtiyaç duyulan bu süreçte bu tarz projelerde yer alan ve ülkemiz Savunma Sanayiine katkıda bulunmayı hedefleyen öğrencilere eğitim ve kariyer anlamında daha çok destek verilebilmesi gerektiğini düşünüyoruz.