İyi Bir Mülakat Geçirmek İçin Dikkat Etmeniz Gereken 4 Gerçek

İyi Bir Mülakat Geçirmek İçin Dikkat Etmeniz Gereken 4 Gerçek

Mutlaka herkes mülakatların, iş görüşmelerinin gerginliğini yaşar. Mülakatlarda, başvurduğunuz pozisyon için uygun bir aday, hatta en doğru kişi olduğunuzu göstermek için kısıtlı bir zamanınız vardır. Bu yüzden karşınızdaki uzmana kısa sürede doğru hamle ve cümleleri kullanarak kendinizi anlatmanız gerekir. İşte bir mülakattan etkili şekilde sağ çıkmanızı sağlayacak 4 ipucu...

1) Tek amacınızın iş olduğunu kanıtlamak

Uzmanlar mülakata giren adayların, karşılarındaki uzmana doğru cevabı vermeye odaklı olduklarını söylüyor. Oysa yapmanız gereken tek şey, mülakatı yaptığınız kişiye işe alınacak en doğru kişi olduğunuzu göstermek. Yeteneklerinizden bahsederken, alakalı olanları seçmeye dikkat edin. Karşınızdakine doğru kişi olduğunuzu anlatırken okuldaki deneyimlerinizi, staj deneyimlerinizi ve varsa diğer iş deneyimlerinizi örnekleyerek anlatmanız, sizin hakkınızda güçlü ve pozitif yargılar yaratacaktır. 

2) Gerginlik, en kötü yoldaşınız

Mülakat sırasında rahat olun. İstediğiniz iş zaten alanınız olan bir işse ve kendinize güveniyorsanız gerekli bilgi ve donanıma sahip olduğunuza dair önce kendinizi, sonra karşınızdakini ikna edin. Rahat ama saygılı bir tutum, sizi görüşmelerinde bir adım ileriye taşıyacaktır. 

3) Klişelerden uzak durun

Orijinal olmaya dikkat edin. Unutmayın, o pozisyon için rekabet içinde olduğunuz birçok aday olacak. Kendinize has olmanız, abartılı ifadeler kullanmamanız ve görüşmeler sırasında kullanılan klasik cümleleri tekrarlamamanız; kendinizi anlatırken somut ve akılda canlandırılabilir ifadeler kullanmanız sizi diğer adaylar arasından hatırlanabilir olan yapacaktır.

4) Karşınızdakini dinleyin

Dinlemeyi bilmek ve sakince konuşmayı sürdürmek en olumlu özelliğiniz olsun. Bu sizin durumları ölçen ve öğrenmeye açık biri olduğunuzu gösterir. Hızlı konuşmalar yerine, cümlelerinizi tartarak ve düşünerek konuştuğunuzu gösterin. Bu sayede iş hayatındaki “Bin düşün, bir konuş” kuralını çoktan benimsediğiniz anlaşılacaktır.