Kariyer Planlama Sürecinde Doğru Eğitimi Belirlemek

Kariyer Planlama Sürecinde Doğru Eğitimi Belirlemek

İş hayatında firmaların önemini gün geçtikçe daha çok fark ettiği ve yatırımlarını artırdığı alanların başında mesleki eğitim süreçleri geliyor. Bunun yanında son zamanlarda pek çok araştırma insanların iş ararken kriterleri arasında çalışacağı kurumun kendisine sunacağı gelişim imkanlarının da önemli bir yer tuttuğunu gösterecek sonuçları ortaya koyuyor. Mesleki eğitimlerin önemi bağlamında hem işveren hem de işçi tarafında oluşan bu mutabakatın yanında ilgili eğitim süreçlerine yönelik birçok tartışmalı alan da bulunmaktadır. Mutabakatın sağlandığı alanlar yerine tartışmalı konulara eğilmek gelişimin önünü daha çok aralayacağından tercihimizi bu yönde kullanacağız. Mesleki eğitimlere yönelik tartışmaların başında bu eğitimlerin yapılan yatırımlar nispetinde yeterli etki yaratıp yaratmadığı geliyor.

Vizyoner Genç aracılığıyla siz değerli kârînin değerlendirmesine sunacağım ilk yazımda bu bahsi biraz açmak ve doğru mesleki eğitim seçimi konusunda izlenebilecek yöntemleri sizlerle paylaşmak arzusundayım.

İhtiyaçlarınızı belirleyin

Bir mesleki eğitimin tercihi esnasında en öncelikli yöntem, eğitim içeriğinin katılımcının ihtiyacıyla uyuşup uyuşmadığının tespiti olmalıdır. Eğitim ihtiyaçlarınızı ölçmenin en kolay yolu ise, mevcut yetkinlikleriniz ile pozisyonunuzun sizden beklediği ve beklemesini ön gördüğünüz yetkinlikler arasındaki farkları belirlemektir. Bahse konu ihtiyaç analizinin ardından doğru eğitimi aşağıdaki gibi formüle etmek yanlış olmayacaktır:

Mevcut yetkinlikleriniz + Eğitimde edineceğiniz yetkinlikler = Pozisyonunuzun gerektirdiği ve/veya gerektireceği yetkinlikler 

İşler her zaman yolunda gitmeyebilir ve çalışmakta olduğunuz kurumda görev tanımları zaman zaman yeterli olmayabilir. Bu durumlarda eğitim seçiminde ihtiyaçlarınızı belirlemek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise SWOT Analizi’dir. Güçlü yönlerinizi, zayıf yönlerinizi, fırsatlarınızı ve tehditlerinizi tutarlı bir biçimde belirledikten sonra seçeceğiniz eğitimi, güçlü yönlerinizi pekiştirecek, zayıf yönlerinizi güçlendirecek, fırsatları değerlendirme imkanını sizlere sağlayacak ve tehditleri aşmanız konusunda göstereceğiniz davranışlara destek olacak alanlardan seçmeniz size doğru eğitimi bulmanız konusunda destek olacaktır.

Kariyer hedeflerinizi netleştirin

Mesleki eğitimlerin iş hayatında sürdürülen faaliyetleri geliştirmenin yanında bir diğer önemli katkısı da çalışanları geleceğe hazırlamaktır. Bu nedenle eğitim tercihlerinizi belirlerken kariyer hedeflerinizi de göz önünde bulundurmayı unutmayın.  Eğitimin size kazandıracağı yetkinlik ve kazanımların kariyer hedeflerinizle uyumlu olması seçiminizin sizin için doğru olduğunu gösteren bir diğer kriterdir.

Sertifika süreçlerini inceleyin 

Seçeceğiniz eğitimin ve bu eğitimde elde edeceğiniz kazanımların ölçülebilir ve doğrulanabilirliği, alacağınız eğitimin size sunacağı katkı için en önemli göstergedir. Eğitim alacağınız alanda bir sertifikasyon sürecinin bulunup bulunmadığını araştırdıktan sonra var ise sertifikalı eğitimleri tercih edin. Eğer eğitim alacağınız konuda bir sertifikasyon süreci bulunmuyorsa arda kalan eğitimlerden size sunulacak olan “katılım belgesinin” sektörünüzde ve ilgili alanda daha muteber bir kurum tarafından verilmesine dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

Deneyimleri imkanlarını araştırın

Eğitim programlarında edindiğiniz yetkinliklerin kalıcı olması için eğitim programlarının deneyim ve pratik içermesi oldukça faydalı olacaktır. Bu nedenle eğitim seçenekleriniz arasında size pratik imkânı sunan eğitimleri öncelemeniz neredeyse bütün uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Uzun vadeli düşünün

İş hayatı içerisinde eğitime ayrılabilecek vakitler daima belirli ve kısıtlı sürelerden oluşmaktadır. Bu kısıtlılığı göz önünde bulundurarak alacağınız eğitimlere yönelik uzun vadeli bir perspektifle hareket etmeniz ve alacağınız eğitimlerin geleceğinizi birbiriyle de uyumlu bir biçimde destekleyen konulardan seçilmesine önem verin.