METU Formula Racing Sponsor Arıyor!

METU Formula Racing Sponsor Arıyor!

1.     Takımınızı tanıtır mısınız? (Takımınız kaç kişiden oluşuyor, sizi bir araya getiren şey nedir? vs.)

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin ODTÜ Robot Topluluğuna bağlı olan METU Formula Racing takımı olarak dünya çapında gerçekleşen Formula Student yarışmaları için tamamen kendi tasarımımız olan yarış araçları üretmekteyiz. Güncel durumda 65 kişiden oluşan takımımız, bir yarış aracı üretiminin her kolunda çalışarak mühendisliklerini ve aynı zamanda sosyal yeteneklerini geliştirmektedir. Okulumuzu ve ülkemizi yurt dışında temsil ederek büyük başarılar elde etme isteğimiz takımımızı bir araya getiren ana etkendir.

Bu yıl yapmakta olduğumuz aracımız takımımızın ilk elektrikli arabası olma niteliğini taşımaktadır. Ek olarak Formula Student yarışmalarında çok yeni ve zorlu bir kategori olan otonom araç kategorisi için de çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yaptığımız araçları her yıl daha da geliştirerek sınırları zorlayan yarış araçları yapmak için çalışmaktayız.
 

2.     Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?

Takımımız misyon olarak fakülte ve bölüm farkı gözetmeksizin öğrencilere yüksek seviyeli bir sektör deneyimi sağlamayı ve bu deneyimle birlikte yarış araçları üreterek sürekli bir araştırma-geliştirme ortamı oluşturmayı benimsemiştir.

Takımızın vizyonu ise yüksek performanslı yarış araçları üreterek ülkemize ve otomotiv endüstrisi başta olmak üzere çeşitli sektörlere nitelikli bireyler yetiştirirken aynı zamanda dünyanın en iyi takımları arasında yer almak, bu şekilde ülkemizi gururla temsil etmektir.

  

3.     Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz? 

Çalışmalarımız sırasındaki en büyük motivasyonumuz yeteneklerimizi göstererek dünyanın en iyi üniversitelerinin takımlarıyla bir rekabet içinde olmaktır ve burada başarı elde etmektir. Buna ek olarak çoğu ekip üyemizin büyük bir ilgiyle takip ettiği Formula 1 gibi yarış serilerine ilk adımlardan biri olan Formula Student etkinliklerinde yapmakta olduğumuz araçların kapasitesini göstermek ve her geçen yıl daha da hızlı araçlar yapmak da bir diğer motivasyonumuzdur.

  

4.     Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?

Projemizin tasarım süreci ve testleri hakkında çoğunlukla yoğun bir biçimde makaleler okumakta, öğrendiklerimizle tasarımlarımızı ve testlerimizi yürütmekteyiz, yani çoğunlukla internetteki kaynaklardan destek almaktayız. Bunun dışında akademik danışmanımızla belli aralıklarda görüşerek fikirler almakta, bu şekilde tasarımlarımızı geliştirmek üzerine hiç durmadan çalışmaktayız.

  

5.     Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?

Türkiye’de öncüsü olmayı hedeflediğimiz elektrikli ve otonom araç teknolojilerini geliştirmek için bilgi ve tecrübe yetersizliği bu yolculuğun başında bizi zorlayan faktörlerden biriydi. Buna rağmen detaylı araştırmalarımız ve birçok prototip tasarımdan sonra uygulanabilir çözümler ürettik ve bunları gerçeğe dönüştürmek için çalışmaya devam etmekteyiz.

  

6.     Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?

Geçtiğimiz yıllarda içten yanmalı kategoride araçlar yapmakta olan takımımız, Formula Student İngiltere, Formula Student İtalya, Formula Student Çekya ve bu yarışmaların en prestijlisi olan Formula Student Almanya yarışlarına tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla katılmış bulunmaktadır. Bu yarışmalarda ekibimiz “En iyi Tasarım Sınıfı Araç” ve “En iyi Yeni Katılımcı” ödüllerini kazanarak başarılar elde etmiştir.

Pandemi dönemini ise yarışmaların ve otomotiv sektörünün ilerlediği yöne uyum sağlamak için elektrikli araç tasarlamaya başlayarak değerlendiren takımımız, ilk elektrikli aracımızın tasarımını tamamlamıştır ve üretimini de tamamlayarak yarışmalara geri dönmeyi hedeflemektedir.

  

7.     Neden sponsor arıyorsunuz? 

Her ne kadar aracımızın tasarımını tamamlamış ve üretiminde de kayda değer bir şekilde ilerlemiş olsak da hedeflediğimiz yarışmalara katılım sağlayabilmemiz için gereken kayıt ücretlerini kısa bir zamanda ödememiz gerekiyor. Aksi halde asil listeden katılmaya hak kazandığımız FS Almanya, FS Avusturya, FS Çekya, FS Hollanda ve FS Macaristan yarışmalarına katılım hakkımızı kaybedeceğiz. Kayıt ücretine ek olarak aracımızın tamamlanması için gereken parçaları temin edebilmek için sponsorluklara ihtiyaç duymaktayız. Çok daha kaliteli ve yüksek performanslı bir araba yapmak için aracımızın üretimini erkenden tamamlamayı ve test süresini artırmayı hedeflemekteyiz. Bu sebeple her sponsorluk bizim için çok değerli bir konumda yer almakta.

Ek olarak, uzun süreli partnerlikler sağlayarak hem şirketlere sürekli olarak nitelikli personel yetiştirecek bir ortam sağlamak, hem de araçlarımızı geliştirerek bizden sonra gelecek her nesil için daha da yüksek seviyeli bir çalışma standardı yaratmak istemekteyiz.

 

8.     Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Önünüze ne kadar zorluk çıksa da çalışmayı asla bırakmayın. Her ne kadar biz de takım olarak zor zamanlar yaşasak da her konu için bir çözüm yolu bulunmakta, biz de bu çözümleri yaratmak için durmadan çalışmaktayız. Belli durumlarda bu sorunları çözmek zaman alsa bile planlı çalışmalarla çözülemeyecek bir sorunun olmadığına inanıyoruz.

Takımınızın Sosyal Medya Platformları 

Linkedin: METU Formula Racing 

Instagram: meturacing