Mikro Öğrenme Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Mikro öğrenme, son birkaç yılın en popüler eğitim yaklaşımıdır. Uzun, sıkıcı saatler boyunca ders başına oturmak yerine, günde yalnızca birkaç dakika ayırarak bir şeyler öğrenmeyi mümkün hale getirir. Üstelik, bilgisayar karşısında olmanız ya da fiziksel olarak bir yerde bulunmanız gerekmez. Akıllı telefonlar ve tabletler gibi çok çeşitli ortamdan kısa eğitim materyallerine ulaşabilirsiniz.
Tanım olarak mikro öğrenme; büyük eğitim materyallerinin, kendi içinde anlamlı ufak parçalara bölünmesidir. Dikkat süresi giderek kısalan günümüz insanı için ideal bir öğrenme yöntemidir. Mikro öğrenme sayesinde içerik, katılımlı şekilde öğrenilir ve önemli bilgilerin korunması sağlanır. Ancak, görece yeni bir kavram olmasından ötürü, mikro öğrenme hakkında birçok yanılgı da ortaya çıkmaktadır.
“Mikro Öğrenme, Yalnızca Uzun Konuları Ufak Parçalara Böler.”
Mikro öğrenme, yalnızca daha uzun eğitim konularını küçük parçalara bölmekle ilgili değildir. Mikro eğitimlerde, parçaların her biri bağımsız bir modül ve kendi içinde anlamlı bir konudur. Her modül, belirli bir öğrenme hedefini gerçekleştirmelidir. Mikro öğrenmenin temel fikri, öğrencilerin içeriği anlamalarını sağlamaktır. Düzenlenmemiş ve parçalanarak anlamı kaybolmuş bilgiler vermez. Tek bir kavramın, bütünsel anlatımını içerir.
Mikro içerikleri, öğrencilerin anlayacağı şekilde, kendi içinde anlamlı hale getirmek zordur. İyi bir mikro eğitim açıklama gerektirmeyecek kadar açık, bağımsız parçalardan oluşmalıdır.
“Mikro Öğrenme, Kısa Sürelidir ve Belirli Bir Zaman Dilimine Sahiptir.”
Öğrenme kısa süreli olduğu zaman, mikro öğrenme yapıldığı gibi bir yanılgı vardır. Oysa, sürenin önemli olmadığını anlamak gerekir; mikro öğrenme tamamen odaklanmakla ilgilidir. Mikro öğrenme, her zaman kısa olmak zorunda değildir. Ders süresini mümkün olduğu kadar kısa tutmak ideal olsa da gerektiği takdirde bu süre uzatılabilmektedir. İçerik ve alaka düzeyi, her bir modülün süresinden daha önemlidir.
Mikro öğrenmenin mutlaka belirli bir zaman sınırı olması gerekmez. Ele alınan konuya ve öğrencilere göre değişir. Kavram ve düşünceyi kesin bir şekilde aktardığı sürece, dersin süresi ikinci planda olmalıdır. Öğrenme hedefi yerine getirilmeli ve öğrenciler tam bir öğrenme deneyimi yaşamalıdır.
“Mikro Öğrenme, Video ve Oyunlaştırmadan İbarettir.”
Mikro öğrenme, her zaman gösterişli olmak zorunda değildir. Daha iyi katılım ve etkileşim için öğrenme modüllerine oyunlaştırma eklense de mikro öğrenme başka şekillerde de yapılabilir. Sadece metin, liste, kısa sınav, sunum, infografik veya SSS şeklinde de olabilir. Öğrencilerin gerçekten beklediği şey, alakalı ve kaliteli içeriktir. Elbette, ders yapısını geliştirmek ve modülleri öğrenciler için ilgi çekici hale getirmek için lider tahtası ya da rozet gibi unsurlar eklenebilir. Ancak, hangi medyumun kullanıldığına, içeriğe ve aktarılmak istenen bilgiye uygun olduğuna emin olmak çok daha önemlidir.
“Mikro Öğrenme Her Tür Konuyu Ele Alabilir.”
Mikro öğrenme, küçük parçalarda bilgi sunmak için ideal bir yöntemdir. Ancak bazı konularda etkili olması beklenemez. Tıp ya da mühendislik gibi alanlar için mikro öğrenme uygun bir yaklaşım değildir.
Tüm konularda eğitim almak için mikro öğrenmeye güvenmek mantıklı olmadığı gibi, önemli bilgilerin atlanmasına ve büyük boşluklar oluşmasına neden olabilir. Mikro öğrenme, çeşitli beceriler ve alt görevler gerektiren alanlar için iyi bir seçenek değildir. Bazı konuları daha derinlemesine anlamak ve bunlarda uzmanlık kazanmak için mikro öğrenme yerine ayrıntılı bir çalışma yapılması gerekmektedir.
“Mikro Öğrenme, Online Öğrenmenin Yerine Geçer.”
Mikro öğrenme, bilgilerin pekiştirilmesi için güçlü bir yöntemdir. Kısa dikkat süreleri olan ve sıkıcı kurslarda daha azını öğrenen öğrenciler için daha faydalı olsa da, online öğrenmenin yerine geçmez. Mikro öğrenme, online öğrenmenin altında yer alır ve tek başına yeterli bir kaynak olarak düşünülemez. Mikro öğrenme sadece bilgilerin anlaşılmasını ve akılda kalmasını artırmak için yardımcı olur. Mikro öğrenme, online öğrenmenin tamamlayıcısıdır, bu nedenle onun yerini alamaz.
Sonuç olarak, mikro öğrenme hala gelişme aşamasında olsa da online eğitimler için umut vericidir. Mikro öğrenme, sürekli hareket halindeki insanların telefonları veya tabletleriyle öğrenmelerini sağlayan birçok avantaj sunar. İçerik titizlikle hazırlanır ve özgündür, bu sayede de öğrencilerin konuyu hızlı bir şekilde kavramalarını sağlar.
Yukarıdaki yanılgıları gidererek, mikro öğrenmeyi etkili bir şekilde kullanabilecek hale gelebilirsiniz. Bu ufak parçalar halinde öğrenme tekniği, tüm gereksinimlerinize uymuyor olabilir, ancak öğrenme hedeflerinize kısa sürede ulaşmanıza kesinlikle yardımcı olacaktır. Mikro öğrenmeyi, genel öğrenme deneyiminizin bir parçası olarak görmeniz çok önemlidir. Çünkü online öğrenme geniş bir kavramdır ve mikro öğrenmeden daha bütünsel bir yaklaşım sunar.
Kaynakça:
- Andriotis, N. (2019). What Is Microlearning: Examples, Benefits and Disadvantages. https://www.efrontlearning.com/blog/2015/09/everything-you-wanted-to-know-about-micro-learning-but-were-afraid-to-ask.html adresinden erişildi.
- ATD Research. (2019). Microlearning: Delivering Bite-Sized Knowledge. https://www.td.org/research-reports/microlearning-delivering-bite-sized-knowledge adresinden erişildi.
- Dillon, J. (2017). The Ultimate Guide to Microlearning. https://axonify.com/microlearning/ adresinden erişildi.
- Hanshaw, G., & Hanson, J. (2018). A Mixed Methods Study of Leaders’ Perceptions of Microlearning for Professional Development on the Job. International Journal of Learning and Development, 8(3), 1-21.
- Hug, T. (2006). Microlearning: Emerging Concepts, Practices and Technologies; Proceedings of Microlearning 2005; Learning & Working in New Media Environments. Innsbruck: University Press.
- Ludin, N., Neo, M., & Yeen-Ju, H. T. (2017). MPatch - Microlearning Application in a Multimedia Environment to Enhance Students Learning. 1st International Conference on Educational Sciences.