MPGK-AUV Takımı Sponsor Arıyor!
1-Takımınızı tanıtır mısınız?
Mühendis Projeleri Geliştirme Kulübü (MPGK) 2017 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi çatısı altında kurulan aktif bir proje kulübüdür. MPGK her sene birden fazla proje üreten ve geliştiren bir kulüptür. MPGK AUV, bu seneki öne çıkan projelerimizden biridir. Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş, insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST ’in heyecanına ortak olmak istedik ve proje takımımızı 2020 Eylül ayında kurduk. Takım üyelerimiz farklı ilgi alanlarına sahip “sekiz” kişinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur.
Batuhan Gebedek Makine Mühendisi 4.sınıf
Çağdaş Aktay Elektrik Elektronik Mühendisliği 2.sınıf
Emre Kılıçaslan Makine Mühendisliği Hazırlık sınıfı
Miraç Yüksek Çelik Makine Mühendisliği 3.sınıf
Nail Emre Kayapınar Bilgisayar Mühendisliği 3.sınıf
Samet Aruca Endüstri Mühendisliği 2.sınıf
Serdar Sallantı (Proje yürütücüsü) Elektrik Elektronik Mühendisliği 2.sınıf
Yaren Koç Endüstri Mühendisliği 2.sınıf
2-Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?
Misyonumuz: Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST, 2020 yılında yapmış olduğumuz “Su Yüzeyi Temizleme Robotu” projemizden edindiğimiz tecrübe ve deneyimlerden yola çıkarak, bu sene öncelikli olarak TEKNOFEST 2021’de İnsansız Su Altı projemizle kendimizi kanıtlayıp daha farklı platformlarda (uluslararası) başarımızı devam ettirmek istiyoruz.
Vizyonumuz: Genç mühendis adayları olarak; tüketen değil üreten bir toplum için, değer ve farkındalık yaratmayı kendine ilke edinmiş ve bu amaç doğrultusunda çalışmalarından elde ettiği bilgiyi ve tecrübeyi, ülkesi ve toplumu yararına kullanmaktır.
3-Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?
Proje fikrinin ortaya çıkmasından itibaren duyduğumuz heyecan, her konuda birbirine destek olan ekip arkadaşlarımız sayesinde projemizin başarıya olan inancı arttı ve hep birlikte hedefimize tam konsantre çalışmaya başladık. Dolayısıyla herkes, herkesi motive etmiş oldu. Tabii motive olma konusunda geçen seneki derecemizin de etkisi oldukça büyüktü. 2020 yılında ikincilik derecesi aldıysak neden bu yıl birinci olmayalım! Bunu başarabiliriz... mottosuyla emin adımlarla çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
4-Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?
Projemizde fiziksel olarak yapım sürecine henüz geçemedik. Kâğıt üzerinden raporlamalarımız, mekaniksel çizimlerimiz, algoritma tasarım sürecimiz, elektronik şemalarımız, görüntü işleme yazılımlarımız dahil çoğu bölümümüzü bitirdik sayılır. Bundan sonraki aşamalarımızda yapım aşamasına geçeceğiz. Değerli hocamız sayın Prof. Dr. Hakan Çevikalp ve Elektrik Elektronik Mühendisi olan sevgili Enes Çakar bize bu yolculukta mentorluk yapıyorlar.
5-Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?
Bu uzun yolculukta elbette engellerle karşılaşacağımızı biliyorduk. Bu sorunların üstesinden, birbirimize olan güvenimiz ve inancımızla gelmeyi başardık. Aralık ayında yarışma koşullarının ve şartnamenin değişmesiyle birlikte öncesinde yaptığımız araştırmaların ve çalışmaların yetersiz kalması, ekip arkadaşlarımızdan bazılarının aramızdan ayrılması ve danışman değişikliği gibi problemlerle karşılaştık. Bu süreçteki problemlerimizi yeni araştırmalar yaparak, yeni ekip arkadaşları ve danışman bularak geldik.
6-Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?
Teknofest 2020’de Çevre ve Enerji kategorisi üniversite ve üzeri seviyesinde Su Yüzeyi Temizleme Robotu yapıp yarışmada Türkiye ikinciliği derecesi elde ettik.
7-Başka projeleriniz de var mı?
Bu sene sadece insansız su altı projemize odaklanmış durumdayız. Buradan başarı elde ettiğimiz taktirde daha farklı projelerimiz olacaktır.
8-Neden sponsor arıyorsunuz?
Bu projeye başlarken maliyeti yüksek bir robot yapacağımızı düşünüyorduk, fakat pandeminin de etkisiyle ve yarışmanın şartname değişikliği ile verilen görevler, aracın özellikleri gibi fiziksel özellikler değişti ve daha da maliyetli boyuta geldi. İnsanız Su Altı Kategorisi maddiyatın çok yüksek olduğu bir kategori. Biz takımımızdan ve kendimizden çok emin olmakla birlikte sadece “maddiyat” sebebiyle bu yarışmada başarısız olmak istemiyoruz ve bu açıdan sponsor arıyoruz.
9-Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Üniversite öğrencisi arkadaşlarımıza naçizane tavsiye verecek olursak, üniversite öğrenim hayatları boyunca hep merak içinde olup her şeyi araştırmalarını, her organizasyona katılmalarını gerekirse görev almalarını tavsiye edebiliriz. Çok az bilgi ve tecrübeyle başladığımız bu proje aşamamızda oldukça deneyimli insanlarla, başka ekiplerle tanışma fırsatımız oldu, network gelişimi dışında kendi bilgi birikimimize de katkılarımız oldu. Bu bağlamda öğrencilik hayatı bitmeden birçok farklı projede veya organizasyonlarda görev almanın ne kadar doğru ve gelişim için önemli olduklarını görecekleri bir dönem geçirmelerini tavsiye ederiz.
Sponsorluk Sorumlusu:
Samet Aruca sametaruca@gmail.com
instagram: mpgkauv
linkedin: in/sualtı-mpgk
e-mail: mpgkogu@gmail.com