Odaklanma Sorununun 5 Nedeni ve Çözüm Yöntemleri
“Zihin bir paraşüt gibidir, açıldığı zaman iş görür.”
Denis Waitley - Motivasyon Konuşmacısı
Okul, iş, projeler, arkadaşlar, aile… Hayatın akışında başarıya ulaşmak adına kendimizi farklı işler için birçok parçaya bölüyoruz. Öyle ki artık pozisyon gerekliliklerinde yıldızla işaretlenen “Multitasking” özelliği, günümüz iş dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Aynı anda birçok duruma hâkim olma gerekliliği, çok basit görünen ancak oldukça karmaşık bir mekanizmaya sahip olan odaklanma sorununa neden oluyor. Peki, odaklanma sorununu ortaya çıkaran etmenler nelerdir ve bu etmenlerle nasıl baş edebiliriz?
Stres
Stres, beynin kontrollü bir şekilde çalışmasını engeller. Stres altındayken herhangi bir durum üzerine odaklanmak, o durumu düşünmek ve analiz etmek oldukça güçtür. Alışkanlıklarınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklikle stresi kontrol altına almak mümkün. Kafein, alkol ve nikotinden uzak durmak, bir stres günlüğü tutmak, rahatlama tekniklerini öğrenmek, düzenli bir uyku rutini yaratmak ve zaman yönetiminize yeni bir yaklaşım getirmek, stres ile olan ilişkinizin düzelmesini sağlayacaktır.
Diyet
Günlük olarak alınması gereken vitamin ve mineraller, odaklanma ve hafıza sağlığı açısından oldukça önemlidir. En yaygın vitamin eksikliklerinden biri B12 vitaminidir. B12 vitamini eksikliği, zihinsel ve nörolojik bozukluklara yol açabilir. Odaklanma sorununa neden olabilecek bir diğer vitamin ise D vitaminidir. Araştırmalar, dünya çapında 1 milyardan fazla insanın yeterli D vitamini alamadığını göstermiştir. B12 ve D vitamini ile birlikte Omega-3 alımı da odaklanma sorununun çözülmesi için oldukça önemlidir.
Uyku Dengesi
Uyku, ruh ve beden sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yetişkin bir insan günde 7-9 saat uyumalıdır. Uykusuzluk, beynin çalışmasına doğrudan etki eder ve çeşitli hafıza sorunlarına neden olur. Derin ve sağlıklı bir uyku süreci geçirmenize yardımcı olması için nefes egzersizlerinden faydalanabilirsiniz.
Hormonal Değişiklikler
Odaklanma sorunu, hormonal değişikliklerle tetiklenebilir. Hormonlarının etkisiyle tiroid bezinin normalden daha aktif şekilde çalışması, kısa süreli bilişsel bozukluk yaşanmasına ve hafızanın kötüleşmesine etki eder. Sağlıklı bir diyete odaklanmak ve düzenli bir uyku rutini edinmek hormonların etkisini düşürecektir.
Zihin Egzersizlerini Es Geçmek
Zihin, günlük rutinlere alıştıkça ve bu rutinlerin dışına çıkmadıkça tembelleşir. Zihni bir kas gibi düşünmek ve düzenli olarak zihin egzersizleri yapmak, bu tembelliğin önüne geçmek için birebirdir. Günde 10 dakika farkındalık meditasyonu anda kalmanıza, kendinizi dinlemenize ve zihninizi berraklaştırmanıza yardımcı olur. Çalışırken yaptığınız tek bir işle, bildirimlere ve e-postalara aldırmadan ilgilenmek de faydalı bir zihin egzersizi olacaktır.