Online Eğitimin Geleceği: Modüler, Kişiye Özel ve Çok Yönlü Eğitim Modelleri

Online Eğitimin Geleceği: Modüler, Kişiye Özel ve Çok Yönlü Eğitim Modelleri

Yalnızca öğrenciler için değil, kariyer basamaklarını hızla tırmanan profesyoneller için de online öğrenme hızlı bir dönüşüm geçirmekte. E-öğrenme; modüler, kişiye özel ve çok yönlü hale gelerek eğitim deneyiminin ayrılmaz bir parçası haline gelecek.

Öğrenciler, yoğun yaşam tarzlarına ve kariyer hedeflerine uygun sistemleri tercih ederler. Birçok öğrenci için, uzun saatler boyunca bir ders kitabının başına oturup not çıkarmak pratik değildir. Bunun yerine, günün her saatinde destek sağlayan ve bilgiyi kendi içinde anlamlı küçük bölümlere ayıran, çok yönlü sistemler, öğrenme tarzları için daha uygundur. Online eğitim trendleri bize e-öğrenmenin geleceğiyle ilgili fikir verebilir.

1) Mikro Öğrenme

Günümüzde, bilgi işçilerinin fazlasıyla aşina oldukları dijital medya ortamlarında, ufak adımlarla gerçekleştirilen öğrenme eylemine mikro öğrenme adı verilir. Yoğun iş temposuna rağmen, basit aktiviteler sayesinde öğrenme de günün bir parçası haline gelir. Mikro öğrenme, iş dünyasında ve her yaştan öğrenci arasında popülerliğini artırır. Okullarda ve online kurslarda kullanılan mikro öğrenme modülleri, belirli bir konu hakkında az ama yararlı bilginin öğrenilmesine olanak tanır. İş dünyasında ise mikro öğrenme, çalışanlara istedikleri an, istedikleri bilgiyi sunar. Böylece herkese zaman kazandırmış olur ve yatırım getirisini artırır. Mikro öğrenme, çalışanları, kısa zamanda ihtiyaç duydukları yetkinliklerle donatarak işlerini daha verimli yapmalarına yardımcı olur.

2) Oyunlaştırma

Oyunlaştırma, var olan bir ortama (web sitesi, kurumsal uygulamalar gibi), oyun mekaniğinin dahil edilmesidir. Oyunlaştırma, oyun oynamak anlamına gelmez – yalnızca oyunlarda kullanılan, veri odaklı dikkat toplama tekniklerinden yola çıkar. Bu teknikler aracılığıyla, yetkinliklerinizi geliştirmeniz için gerekli motivasyon ve dikkate sahip olmanıza yardımcı olur.

3) Kişiselleştirilmiş Öğrenme 

Müfredat ve öğrenme ortamlarının pedagojik veya psikolojik faktörler de göz önünde tutularak öğrencinin ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda şekillendirilmesi, kişiselleştirilmiş öğrenme yaklaşımının temelini oluşturur. Kişiselleştirilmiş eğitim, geniş bir perspektif sunar. Çünkü öğrenciye; ne öğreneceği, bunu ne zaman ve nasıl yapacağı konusunda belirli bir ölçüde seçme imkanı tanır. Her öğrenci, kendi öğrenme tarzına ve çoklu zekasına uygun bir öğrenme yaklaşımını bu sayede belirleyebilir.

4) Öğrenme Yönetim Sistemleri (LMS) 

Öğrenme Yönetim Sistemleri (LMS), bir kurumun, kurumsal e-öğrenme programlarının planlanmasını, yönetilmesini ve ölçülmesini sağlayan yazılım tabanlı platformlardır. Öğrenme Yönetim Sistemleri, uyum eğitimi ve sertifikasyon yönetimi gibi süreçleri takip etmek için farklı formatlarda öğrenme stratejileri uygulamak için kullanılır. Bu nedenle, işgücünün performansını artırmak ve devamlılığını sağlamak isteyen kurumlar için önemli araçlardır. Bu sistemlerin en önemli yanı, öğrenme sürecine her şekilde destek olmalarıdır. Örgün, uzaktan, kişiselleştirilmiş veya deneyimsel öğrenme yaklaşımlarının birleştirir ve öğrencilerin aktif öğrenme süreçlerinde, onlara yardımcı olur.

5) Giyilebilir Teknolojiler Aracılığıyla Öğrenme

Giyilebilir teknolojiler, genellikle çeşitli aksesuarlar halinde kullanılan ve bir ağa bağlanan araçlardır. Giyilebilir bilgisayarlar olarak da adlandırılan araçlar, bireyin günlük deneyimlerini zenginleştirir. Akıllı saatler ve bileklikler, sanal gerçeklik gözlükleri, akıllı optik lensler ve kulaklıklar giyilebilir teknolojilere örnektir. Bu araçlar sayesinde, öğrenciler ağaç işlerinden, araba montajına ya da biyoteknoloji bileşenlerine kadar birçok farklı alanda eğitim alabilirler. Bu sayede, teori ve pratik tek bir modül içerisinde bir araya getirilmiş olur. Bu yeni teknoloji, pratik konuların öğrenilmesini daha kolay ve uygun maliyetli hale getirmekle birlikte, öğrencilerin eğitim kalitesini de yükseltir.