Savaşın Geleceği: Yönlendirilmiş Enerji

Savaşın Geleceği: Yönlendirilmiş Enerji

Yönlendirilmiş enerji, yoğunlaştırılmış (konsantre bir halde bulunan) olarak ifade edebileceğimiz elektromanyetik enerjiyi, atomik ve atom altı parçacıkları ifade eden şemsiye bir terimdir. Bu silahlar,düşman teçhizatını, tesislerini, personelini yok etmek, karşı sistem ve mühimmatları devre dışı bırakmak, düşmanda hasar oluşturmak veya cihazları imha etmek için kullanılan yüksek odaklı enerjiyi ifade etmektedir.

Yönlendirilmiş enerji, elektronik harp yöntemlerinin önemli bir alt kümesini oluşturmaktadır. Alandaki teknolojinin günden güne gelişmesiyle birlikte yönlendirilmiş enerji sistemleri daha güçlü ve etkin bir hale gelmektedir. Işık hızında taarruz edebilen yönlendirilmiş enerji silahları klasik ve kıtalararası füzeleri bertaraf edebilecek kapasiteye sahiptir. 

Yönlendirilmiş enerjinin savunma sanayi alanında devletlere sunacağı pek çok fayda bulunmaktadır. Bu enerjinin kullanıldığı silahlar, sistemler ve mühimmatlar; ışık hızında hareket kabiliyetine sahiptir, hava koşulları ayırt edilmeksizin kullanılabilir, birçok hedefe aynı anda odaklanabilir, hedefe birden fazla müdahalede bulunabilir, çeşitli seviyelerde hasar bırakabilir, çevreye zararı minimum seviyededir, düşük işletme maliyetine sahiptir. Yine aynı şekilde imha, tespit ve istismar etme görevlerini başarıyla gerçekleştirilebilmektedir.

Yönlendirilmiş enerji ile geliştirilmiş silahlar; karşı silahları veya sistemleri bozabilir, iletişimini kesebilir, sistemi manipüle edebilir. Düşman kuvvetlerinin cihaz ve ekipmanlarında hasar, tahribat ve bozulma olmasını sağlar. Yönlendirilmiş enerji, radyo frekans sistemlerini, lazer sistemlerini, elektromanyetik fırlatma sistemlerini, uydu karşıtı ve yüksek güçlü mikrodalga sistemlerini içermektedir.

Belirli bir yöne, belirli yoğunlukta yönlendirilen enerji silahları anlamına gelen yönlendirilmiş enerji silahlarına, ülkeler tarafından yoğun ilgi duyulmaya başlanmıştır. Ülkelerin alana yaptığı yatırımlar gün geçtikçe artmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ordusu cephaneliğine yönlendirilmiş enerji silahlarını eklemeye başlamıştır.

Defence News'e göre, ordu yetkilileri, Northrop Grumman ve Raytheon ile yönlendirilmiş enerji silahları geliştirmek üzere sözleşme imzalamıştır. Aynı şekilde Lockheed Martin,  Amerikan ordusunun ihtiyaç duyduğu yönlendirilmiş enerji çözümlerini üretmek için çalışmalar yürütmektedir. Orduya karşı-önlem alternatifi sunmak için hava, yer ve deniz platformlarında kullanılmak üzere  lazer silah sistemleri, radyo frekansı ve diğer yönlendirilmiş enerji teknolojilerini geliştirilmektedir.

Modern savaşın dönüşümü üzerine yüksek teknoloji ihtiyacının karşılanması için çalışmalarına devam eden bir diğer ülke ise Çin Halk Cumhuriyetidir. Çin Ulusal Savunma Bakanlığı, 28 Kasım 2017 tarihinde insansız hava sistemlerini engellemek için tasarlamış olduğu lazer tabanlı yeni bir hava savunma silahının test edilme videosunu yayınlamıştır. Rusya’nın insanlı/insansız uçaklarda ve hassas güdümlü füzelerde cihazlara rehberlik eden navigasyon sistemlerini yok edebilecek bir yönlendirilmiş enerji silahı geliştirdiği bilinmektedir.

Türkiye, bu alanda çalışma ve faaliyetlerini sürdürmektedir. IDEF 2019’da ROKETSAN tarafından tanıtımı yapılan ALKA, Türkiye’nin bu alandaki kararlı ilerleyişinin göstergesidir. Günümüzde değişen tehdit tiplerine göre, ihtiyaca yönelik olarak, ortaya yenilikçi teknolojilerle dizayn edilmiş yeni tür savunma ihtiyaçları çıkmaktadır.

ALKA, elektromanyetik dalgaları karıştırma yeteneği ve tek veya sürü halindeki droneları güvenli bir şekilde imha edilmesi veya işlevsel olarak engellenebilmesi sayesinde yeni tehditleri engelleyebilecektir. ALKA’nın mobil ve sabit olarak kullanılabilmesi güvenlik güçlerimize sunacağı imkanların önemli bir unsurudur.

Bazı araştırmacılara göre yönlendirilmiş enerji savaşın yapısını değiştirecek kabiliyetlere sahip olan ve bu teknolojiye sahip olanlara harekât alanında üstünlük sağlayacak bir enerjidir. Bazı araştırmacılara göre ise bu enerji için aşırı vaatlerde bulunulmaktadır. Yani bu alandaki teknoloji, vaatleri karşılamak için henüz yeterli seviyeye ulaşmamıştır.

Alanda gerçekleşen gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda yönlendirilmiş enerji teknolojilerinin askerin operasyon yürütmedeki etkinliğini artıracağı ve stratejik operasyonları kolaylaştıracağı gözlemlenmektedir. Ayrıca bu teknolojinin sivillere ve diğer canlılara doğrudan zarar vermeden elektronik sistemlere saldırması, savaşta sivil nüfusun korunması ve zarar görmemesi ilkesi açısından da büyük önem arz etmekte ve yeni nesil savaşlarda ihtiyaç duyulan yüksek teknolojinin edinilmesi için gelecek vadetmektedir.

 

 Kaynakça

1- ”China’s Progress with Directed Energy Weapons” By Richard D. Fisher, Jr. Senior Fellow, International Assessment and Strategy Center Testimony before the U.S.-China Economic and Security Review Commission hearing, “China’s Advanced Weapons,” Washington, D.C, February 23, 2017 

2-  “U.S. Army Weapons-Related Directed Energy (DE) Programs: Background and Potential Issues for Congress” Andrew Feickert Specialist in Military Ground Forces.Congressional Research Service February 12, 2018

3-https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/directed-energy.html(erişim tarihi: 07.08.2019)

4-https://futurism.com/the-byte/army-directed-energy-weapons (erişim tarihi: 07.08.2019) 

5-https://www.washingtonpost.com/business/2019/08/02/air-force-deploy-ground-based-lasers-first-field-test-directed-energy-weapon/  (erişim tarihi: 05.08.2019)