Savunma Sanayi Dünyasında Çığır Açan İcatlar: SOM (Stand - Off Mühimmat) Füzesi

Savunma Sanayi Dünyasında Çığır Açan İcatlar: SOM (Stand - Off Mühimmat) Füzesi

SOM (Stand – Off Mühimmat) Füzesi

 

SOM Füzesi TÜBİTAK SAGE tarafından Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı tasarlandı. Uçakların düşman hava sahasına girmeden hedef noktasının imha edilmesi için geliştirilen bir füze sistemidir.

 

2011 yılında İzmir’de “Ceylan” filoya bağlı olan bir F16 üzerinde görülmüş olsa da projenin başlangıç yılı 2006 olarak biliniyor. SOM’lar savaş uçaklarının kanat altına yerleştiriliyor.

 

 

SOM Füzesinin Özellikleri

 

Füze SOM-A, SOM-B1, SOM-B2 ve SOM-J olmak üzere 4 farklı türde geliştirilip üretiliyor. SOM-A 2011 yılında, SOM-B1 ise 2013 yılında geliştirme aşamaları tamamlanan füzelerdir. SOM-B2 ve SOM-J füzelerinin ise geliştirme aşamaları devam etmektedir. SOM-A ve SOM-B1 aktif olarak kullanılmaktadır.

 

250 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olduğu belirtilen füzelerin menzilinin 800 kilometrelik testleri geçtiği söyleniyor. Ancak resmi bir bilgi bulunmuyor. Anadolu Kartalı tatbikatı sırasında, Antalya’da ateşlenen SOM-B1 füzesi, 300 km uzaklıkta Konya’da atış sahasında bulunan bir otobüsün camından içeri girmiştir.

 

Füzeler nasıl çalışır?

 

Füze, savaş uçaklarından atıldığında ilk önce kanatlarını açar. Sonra turbojet motorunu çalıştırır ve hedefine ilerlemeye başlar.

 

Alçak uçuş yapabilme özelliği ve düşük görünürlüklü gövde yapısı sayesinde radarlara yakalanma riski daha düşüktür. SOM füzeleri, düşman hava savunma sistemlerine yakalanmadan hedeflenen noktayı yok edebilecek menzile ve elektronik karıştırmaya karşı teknolojiye sahiptir.