Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma Sanayii Projelerinin Güncel Durumunu Anlattı
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 20 Şubat günü katıldığı bir televizyon programında, Başkanlığın çalışmaları ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Savunma Sanayii Başkanlığı yerleşkesinden canlı olarak gerçekleştirilen yayında, S-400 hava savunma sistemi tedariki ve F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslimi gibi gündemde olan konular başta olmak üzere pek çok husus ele alındı.
Programda ilk olarak hem NATO bünyesinde hem de Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde çeşitli itirazların dillendirilmesine sebep olan, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi alımı ile ilgili konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir; daha önce açıklanan programın devam ettiğini, Temmuz 2019’da teslimatın başlayacağını, Ekim ayında sistemin aktif hale geleceğini, ikinci sistemin de belirli bir süre sonra temin edileceğini söyledi. Ayrıca, bu sistemlerin NATO ağına entegrasyonunun söz konusu olmadığını ve tek başlarına çalışacaklarını da vurguladı.
Konuşmasının devamında, hava savunma sistemleri alanında yürütülmekte olan diğer hazır alım- ortak üretim projelerine değinen Başkan İsmail Demir; Türkiye’nin ikiden fazla uzun menzilli hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu, bu kapsamda hem ABD ile hem de Fransız- İtalyan Eurosam konsorsiyumu ile görüşmeler yapıldığını, aynı zamanda milli bir uzun menzilli hava savunma sisteminin geliştirme çalışmalarına da devam edildiğini belirtti.
Türkiye’nin 2017’de sunulan Patriot uzun menzilli hava savunma sistemi talebinin, Amerikalı yetkililerce ancak 1,5 yıl sonra cevaplandığını vurgulayan Başkan Demir, cevap çerçevesinde halihazırda görüşmelere devam edildiğini, zira karşılıklı olarak değerlendirilmesi gereken pek çok husus olduğunu ve teklifin ilk sunulan hali ile doğrudan kabulünün mümkün olmadığını sözlerine ekledi. Tüm bunların yanı sıra Eurosam konsorsiyumu ile yürütülmekte olan çalışmaların kapsamını da üç ülkenin ihtiyacı olabilecek nitelikte bir sistemin ana unsurlarının tespiti, bu konudaki yol haritasının ortaya çıkartılması ve iş paylaşımı yapılması şeklinde özetledi.
Programda, F-35 projesi ile ilgili olarak Savunma Sanayii Başkanlığının yaklaşımını ortaya koyan Demir, Kurum olarak sadece teknik konular ile ilgilenildiğini, iki adet uçağın tesliminin yapılmış olduğunu, Mart ayında iki uçağın daha teslim edileceğini, personel eğitimlerinin devam etmekte olduğunu, Ekim ayında iki adet uçak teslimatı daha yapılmasının öngörüldüğünü not etti. Ayrıca TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nde F-35 uçaklarının konuşlandırılması ile ilgili olarak da, şu anda bu uçakların kullanımları ile ilgili belirli çalışmaların yapıldığını ancak mevzubahis çalışmaların olgunlaşmadığını, dolayısıyla henüz sipariş verme fikrinin olmadığını açıkladı.
Demir, Milli muharip Uçak Projesi ile ilgili olarak ise şöyle konuştu: “Şu anda uçağın temel konfigürasyon dondurulması aşamasındayız. Belirli modellerin rüzgar tüneli testlerine başlandı. İngiliz BAE Systems’dan, proje kapsamında mühendislik desteği almayı sürdürüyoruz. Oluşturulan ekosistem içerisinde, çeşitli zamanlarda proje ve alt sistem toplantıları yapılıyor. Dolayısıyla hummalı bir çalışmanın hem Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafında hem de projenin diğer paydaşları tarafında sürdüğünü söyleyebiliriz. Hangar çıkışı için 2023 yılı hedefimizi koruyoruz.”
Programda kamuoyu ile paylaşılan diğer başlıca bilgiler ise şu şekildeydi:
- Siper hava savunma sistemi üzerinde 1 seneden fazla süredir çalışmalar sürdürülüyor.
- TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen PD170 motorunun testleri devam ediyor.
- Sürü İHA alanında SSB tarafından, bir dizi yarışmanın düzenlenmesi planlanıyor. Ayrıca Teknofest’te de sürü İHA’larla ilgili yarışma ve demolar yapılması hedefleniyor.
- Atak-II için sözleşme imzalanarak geliştirme çalışmaları başlatıldı. Proje’ye İtalya da ilgi duyuyor ve iki taraf arasında, ortak bir çalışma zemininin oluşturulması için çeşitli faaliyetler yürütülüyor. Proje, ileride bir ortak çalışma haline gelebilir.
- Milli Muharip Uçak için çeşitli ülkelerden, ortaklık alanında niyet beyanları geliyor. Ancak henüz somutalaşan bir karar olmadı.
- M60T’lerin yanı sıra M60A3’lerin de modernizasyonları başladı.
- Altay tankının seri üretimi için altyapı tesisine yönelik çalışmalar yürütülüyor.
- Savunma sanayisinde, mevcut ekonomik durum dolayısıyla yaşanan herhangi bir aksama söz konusu değil.