Savunma Sanayiinde Kullanılan Temel 5 Teknoloji

Savunma Sanayiinde Kullanılan Temel 5 Teknoloji

Hayatımızın hemen her alanında teknoloji ile iç içe bir hayat yaşamaktayız. Yapay zekanın cep telefonlarımıza kadar girmesi, işyerlerinde robotların söz ve yer sahibi olmaya başlaması, askeri teknolojilerin dijital dönüşüme girmesi ve sektörlerin endüstriyel yaklaşımlarla yeniden biçimlendirilmesi gibi bazı önemli gelişmeler hayatlarımızı etkilemekte. Böyle bir durumda savunma sanayiinde ve pek çok teknolojik çalışmada kullanılan ve oldukça önemli olan temel 5 teknolojiyi sizler için derledik.

1) Otomasyon

Robotik gelişmelerde son iki yıl içerisinde gözle görülür ve hissedilir bir fark meydana geldi. Bunu otomasyona borçlu olduğumuza söyleyebiliriz. Robotik sistemler, akıllı cihazlar, robotik işleme merkezleri, endüstriyel otonom robotları ve test robotları savunma sanayinin çeşitli dallarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Otomasyon sistemleri, çeşitli yazılımlarla desteklenen ve her geçen yıl daha da farklılaşan yeni nesil akıllı robotik sistemlerin takibinin yapılması, savunma sanayinin çeşitli alanlarına en uygun şekilde entegre edilmesi ve saha çalışmalarında robotik sistemlerden yararlanılmasıyla oldukça özen ve dikkat isteyen teknolojik sistemlerden biridir.

2) Simultane ve Bulutsu Sistemler

Mevcut teknolojilerle hemen herkesin rahatlıkla oluşturabileceği bir programlama haline gelen simulasyon ve simultane sistemler, kullanımının kontrolü ve yönlendirilmesi açısından oldukça zahmetli bir iştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda programlanmış ve çeşitli yazılımsal bağlantılarla desteklenmiş, gerek askeri gerek bilimsel gerekse iş hayatında kullanılan son derece başarılı ve büyük çaplı projeler bulunmaktadır. Bu sistem beraberinde bazı siber sorunları ve dolayısıyla bulutsu sistemler dediğimiz depolama veya ağ yapılarını getirmiştir. Siber sorunlarla baş etmek için vazgeçilmez bir kaynak olan simulasyon teknikleri savunma sanayinin bel kemiklerinden birini oluşturmakta. Ayrıca elde edilen bazı yazılımsal sonuçlarla yapay zeka teması bazı otomasyon cihazlarında ve robotlarda simultane sinir ağlarında sıkça kullanılmaktadır.

3) Artırılmış Gerçeklik

Son 10 yıl içerisinde teknolojinin gelişmesi ve insanlığa yepyeni bir dünyanın kapılarını açması sonucunda hayatımıza giren artırılmış gerçeklik, bazen eğitim amaçlı testlerde bazen ise askeri amaçlı simülasyonlarda kullanılabilmektedir. 

4) Optimize Entegrasyon Sistemi

Ekonomi şirketlerinin ve bazı üst düzey holdinglerin vazgeçilmezi olan entegrasyon sistemleri, savunma sanayiinde de sıkça kullanılan birimlerin başındadır. Askeri projelerin geliştirilmesi, Ar-Ge çalışmaları ve üretilen yerli bir teknolojinin altyapısının denenmesi için hayati öneme sahip olan lineer entegrasyon sayesinde gelişim ve müdahale imkanları yaratılabilir.

5) Veri Yönetimi ve İşleme Merkezi

Endüstri 4.0 Çağı bizleri tamamen verilerle dolu bir dünyaya taşımakta. Hemen hemen her şirket veriyi yorumlamak, veriyi şekillendirebilmek ve veriden olabildiğince en yüksek verim almak için uğraşmaktadır. Veri yönetimi kendi içerisinde veri madenciliğinden veri setlerinin düzenlenmesine, veri yapılarından dosya yapılarına kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Veriyi işlemek için gerekli bazı yazılımsal işlemler ve programlama becerisine sahip olmak, teknolojinin doğru kullanımı ve bilgisayarların üretim için entegre edilmesi gibi bazı alanlarda ustalaşmış olmak gerekmektedir.