Savunma Sanayisinde Yerli Adımlar: MİLGEM

Savunma Sanayisinde Yerli Adımlar: MİLGEM

"Milli" ve "Gemi" kelimelerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan MİLGEM kelimesi, milli imkanlarla modern bir savaş gemisi üretimi projesinin adıdır. Geminin özgün olan ön dizaynı 2004 yılında tamamlanmıştır. Geminin inşa sürecine, 26 Temmuz 2005 tarihinde İstanbul Tersanesi Komutanlığında başlanmıştır.

Proje kapsamında, SSB (Savunma Sanayi Bakanlığı) ile STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Ş.) arasında 2006 yılında “Prototip Gemi Dizayn Hizmetleri ve Platform İnşa ve Donatım Malzeme ve Hizmetlerinin Tedarik Sözleşmesi" imzalanarak proje hız kazanmıştır.

Bu proje sayesinde Türkiye ilk kez korvet tipi bir askeri geminin tasarımını milli olarak gerçekleştirmiştir. Yüksek standartlara sahip, günümüz teknolojisine uygun, komplike bir su üstü harp gemisinin dizayn ve entegrasyonu yerli sanayinin desteği sayesinde dışa bağımlılığı da azaltmıştır.

MİLGEM Projesinde bugün, %70’in üzerinde yerli sanayi katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Küçük boyutlu tedarikler için 212 firma ile iş birliği yapılmıştır. Hizmet ve materyal tedarikleri için75’den fazla özel sektör sanayicisi ile ana sözleşmeler yapılmıştır.

Preveze Deniz Muharebesinin 470’nci yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü olan 27 Eylül 2008’de, ilk yerli gemimiz olan Heybeliada (F-511)’nın denize inişi gerçekleştirilmiştir. İkinci gemi Büyükada (F-512)’nın tekne inşası yine İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yapılmıştır. 99 metre boyundaki geminin, azami genişliği ise 14.40 metreyi bulmaktadır. Her iki gemi de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetindedir.

Üçüncü gemi Burgazada (F-513) 4 Kasım 2018’de hizmetine başlamıştır. Dördüncü gemi Kınalıada (F-514) ise 3 Temmuz 2017 tarihinde denize indirilmiş ve test faaliyetleri devam etmektedir.

Projede ilk dört geminin korvet sınıfı olarak yapılmasından sonra fırkateyn sınıfı gemilerin 5-8. olmalarına karar verilmiştir. Beşinci geminin yine İstanbul Tersanesi Komutanlığı tarafından tasarımı ve inşa edilmesi planlanırken, 6-8. gemiler için özel sektör tersaneler tarafından inşa edilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.